Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben a kistelepülések

Mennyi pénzzel gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok? Megkérdeztük a kistelepüléseket.
Pálfi Attila
Mennyi pénzzel gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok? – ez az egyik olyan kérdés manapság, amely a leginkább foglalkoztatja a helyhatósági vezetőket. Néhány rábaközi település polgármesterét a következő esztendő kilátásairól kérdeztük.

Az ombudsmanhoz fordulnak

Pálfi Attila, Vág: – Bár az ország költségvetését még nem fogadták el, olyan híreket hallunk, hogy jövőre kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak. Nem tudom, mi a cél, de úgy tűnik, mintha a kisfalvakat el akarnák törölni. Azt szeretnék, ha nem lenne óvoda és iskola a kistelepüléseken. Mi nem léptünk be az oktatási társulásba, mert nem akartuk bezárni az iskolát, ezért elvettek tőlünk 12 millió forintot, amit a korábbi években önhibáján kívül hátrányos helyzetű településként kaptunk.

Ezt hátrányos megkülönböztetésnek tartjuk és várhatóan ombudsmanhoz fordulunk. Már nem tudjuk, milyen helyi adót vezessünk be, hisz egyre öregszik a lakosság. Próbálkozunk betelepítéssel, de így is kevés a gyerek, ami országos tendencia. Nem tudni, miért a kisfalvakon verik el a port, miközben a fővárost, a BKV-t és a MÁV-ot több tízmilliárddal támogatják. A vidéki önkormányzatoknak ezen összegnek a töredéke is elég lenne. Mi ugyanúgy adózunk, mint a budapestiek és egy sereg hátránnyal küzdünk, másodrendű állampolgárnak tekintenek bennünket.

Zöld Péter
Feller Sándor, Árpás: – Az idén a kistelepülések általános támogatása címén kaptunk 17 ezer forintot lakosonként. Ez jövőre megszűnik és ezt az összeget az egy-két forintos normaemelések nem pótolják. Tehát a legnagyobb aggályom az, hogy megvonják a kistelepülések általános támogatását, amely Árpást illetően 3 millió forint. Így egyértelműen kevesebb pénzzel gazdálkodhatunk. Például a csatornázás után rendbe kellene tenni az utakat, de gondolni sem lehet ilyesmire.

Zöld Péter, Szilsárkány: – A jelenlegi adatok alapján úgy számoltunk, hogy jövőre valamelyest növekszik a támogatásunk, de nem éri el az infláció mértékét. Ugyanakkor az alapfokú oktatásra fordítható összeg kisebb lesz az ideinél. Vegyes érzéseink vannak, közben pedig az a következtetés vonható le, hogy reálértékben kevesebb pénzzel gazdálkodhatunk 2006-ban. Ezért feladatok maradhatnak el, mivel létszámleépítést már nem hajthatunk végre és felélhető vagyontárgyunk sincs. Ez a falvak tönkretételével egyenlő.

Nem támogatják az 500 lakoson aluli településeket

Jéger Mihály, Acsalag:
– Nyolcmilliós hiánnyal kell számolnunk a jövő évi költségvetésben. Ez egyrészt abból adódik, hogy az ideihez képest 2006-ban 3,5 millió forinttal kevesebb lesz a normatíva, mivel megszűnik az ötszáz lakoson aluli települések támogatása, amely esetünkben 5 millió forintot jelentett. Ehelyett egy lakosra 1400 forintot kapunk, tehát innen a 3,5 milliós kiesés. Másrészt több mint 5 millió forint pluszköltséget jelent, hogy önállóan működtetjük az iskolát és az óvodát. Ez a teher már az idén is jelentkezett és természetesen jövőre sem lesz másként.

Az sem kizárt, hogy a végrehajtás során a jövő év végére a hiány meghaladja a 8 millió forintot. Ezért a település életben tartása érdekében a képviselő-testületnek kezelni kell a kialakult helyzetet, például születhet az intézmények működését érintő döntés is. Emellett mérlegeljük a kapcsolatok bővítését a többcélú kistérségi társulással.

Tóth Mihályné, Jobaháza: – Az eddigi adatok ismeretében úgy számoltunk, hogy az idei szintet vélhetően 2006-ban is tudjuk tartani. Fejlesztéseket, beruházásokat az anyagiak függvényében tervezünk. Szeretnénk fejleszteni, de ha nem megy, akkor a működésre, az intézmények fenntartására koncentrálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 idős ember a monitorok előtt

Bágyogszováton nemcsak akkor fontosak a vállalkozók, amikor adót kell fizetni, hanem akkor is, ha munkát kínálhatnak a számukra. Az Ezüstnet-pályázatnak köszönhetően pedig falubeli idős emberek tanulják a számítástechnikát. A tanfolyamra már harmincan jelentkeztek. Jövőre az út- és járdafelújítás megkezdése lenne a kitűzött feladat. Tovább olvasom