Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nehéz helyzetbe kerülhet Tárnokrét

Az elnyert pályázati támogatás késedelmes folyósítása miatt Tárnokrét nehéz helyzetbe kerülhet.
Ha csődbe nem is megy, de mindenképpen nehéz helyzetbe kerül Tárnokréti önkormányzata, ha december 31-ig nem kapja meg a már korábban elnyert állami támogatást. A pénzt közösségi ház felújítására kapták.

A tárnokréti önkormányzat még 2004-ben nyert 33 millió forintot kultúrházuk felújítására, közösségi ház kialakítására a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól. A kivitelezéshez 8 millió 250 ezer forintot biztosított a község, amit saját erőből és hosszú lejáratú hitelből fedeztek. A saját erőként hitelből biztosított 7 és fél millió forintnak a teljes kamatrészét és a tőke ötven százalékát a beruházás ideje alatt a közkincspályázaton elnyerte az önkormányzat.

Jerger Frigyesné, Tárnokréti polgármestere szerint a támogatást ütemezve folyósította a Pénzügyminisztérium, de októberig csak négy részletet kaptak meg, közel 11 millió még hiányzik.

– A közbeszerzési eljárást tapasztalatlanságunk miatt meg kellett ismételnünk, de a kivitelező így is vállalta, hogy határidőre befejezi a munkálatokat – mondta a polgármester. – Októberig 22 millió forintot a kincstártól meg is kapott az önkormányzat, amivel a vállalkozót fizettük ki, a támogatás ugyanis utófinanszírozású. Érdeklődtünk, kértük az utalást, de pénz nincs, a kifizetéseket 2006-ig leállították.

A tárnokréti önkormányzat a közösségi ház kialakítására hitelt vett igénybe, hiszen a felújítási munkákat fizetni kellett, a kamatok pedig „ketyegnek". Amíg viszont az elnyert pénzt nem kapják meg, a kölcsönt sem tudják visszafizetni. Tartoznak a pénzintézetnek és a körjegyzőség társközségének is, amely szorult helyzetükben segített a rétieken. De más gondjai is vannak a polgármesternek.

– Ha december 31-ig nem kapjuk meg az összeget, fejlesztési mérlegünk felborul és arra kényszerülünk, hogy visszafizessük a már megkapott és elköltött „önhikis" támogatást, 2 millió forintot és kamatait – sorolta. – Ráadásul emiatt jövőre már nem is pályázhatunk az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő települések között. Költségvetésünk amúgy is 6 százalékkal rövidebb lesz 2006-ban az idei 11 millió forinthoz képest, úgyhogy az újabb, körülbelül 4 milliós mínusszal igencsak nehéz helyzetbe kerülhetünk.

„ Nem értem ezt az eljárást, hiszen még tavaly nyertük a pénzt, és a beruházás befejezéséig a szerződés szerint 2005. december 31-ig ez jár nekünk. És nem elég, hogy nem kapjuk meg, saját hibánkon kívül, jogtalanul újabb kiadások is terhelnek bennünket."

A tervek szerint a tárnokréti közösségi házban faluházat alakítanak ki, és ott kapnak helyet a polgármesteri hivatal irodái is. A klubhelyiségekben a nőegylet, a horgászok, a tűzoltók tarthatnák foglalkozásaikat. A hiányzó pénzből az épület környékét tennék rendbe, a burkolatot, s parkosítanának. Az épület műszaki átadása december 28-án lesz, az ünnepélyes átadást pedig a területrendezés után, tavasszal tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkent a véradók száma

A Vöröskereszt Csorna Területi Szervezetének illetékességi területén nem csökkent a véradók száma. Tovább olvasom