Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Nehéz helyzetbe kerülhet Tárnokrét

Az elnyert pályázati támogatás késedelmes folyósítása miatt Tárnokrét nehéz helyzetbe kerülhet.
Ha csődbe nem is megy, de mindenképpen nehéz helyzetbe kerül Tárnokréti önkormányzata, ha december 31-ig nem kapja meg a már korábban elnyert állami támogatást. A pénzt közösségi ház felújítására kapták.

A tárnokréti önkormányzat még 2004-ben nyert 33 millió forintot kultúrházuk felújítására, közösségi ház kialakítására a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól. A kivitelezéshez 8 millió 250 ezer forintot biztosított a község, amit saját erőből és hosszú lejáratú hitelből fedeztek. A saját erőként hitelből biztosított 7 és fél millió forintnak a teljes kamatrészét és a tőke ötven százalékát a beruházás ideje alatt a közkincspályázaton elnyerte az önkormányzat.

Jerger Frigyesné, Tárnokréti polgármestere szerint a támogatást ütemezve folyósította a Pénzügyminisztérium, de októberig csak négy részletet kaptak meg, közel 11 millió még hiányzik.

– A közbeszerzési eljárást tapasztalatlanságunk miatt meg kellett ismételnünk, de a kivitelező így is vállalta, hogy határidőre befejezi a munkálatokat – mondta a polgármester. – Októberig 22 millió forintot a kincstártól meg is kapott az önkormányzat, amivel a vállalkozót fizettük ki, a támogatás ugyanis utófinanszírozású. Érdeklődtünk, kértük az utalást, de pénz nincs, a kifizetéseket 2006-ig leállították.

A tárnokréti önkormányzat a közösségi ház kialakítására hitelt vett igénybe, hiszen a felújítási munkákat fizetni kellett, a kamatok pedig „ketyegnek". Amíg viszont az elnyert pénzt nem kapják meg, a kölcsönt sem tudják visszafizetni. Tartoznak a pénzintézetnek és a körjegyzőség társközségének is, amely szorult helyzetükben segített a rétieken. De más gondjai is vannak a polgármesternek.

– Ha december 31-ig nem kapjuk meg az összeget, fejlesztési mérlegünk felborul és arra kényszerülünk, hogy visszafizessük a már megkapott és elköltött „önhikis" támogatást, 2 millió forintot és kamatait – sorolta. – Ráadásul emiatt jövőre már nem is pályázhatunk az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő települések között. Költségvetésünk amúgy is 6 százalékkal rövidebb lesz 2006-ban az idei 11 millió forinthoz képest, úgyhogy az újabb, körülbelül 4 milliós mínusszal igencsak nehéz helyzetbe kerülhetünk.

„ Nem értem ezt az eljárást, hiszen még tavaly nyertük a pénzt, és a beruházás befejezéséig a szerződés szerint 2005. december 31-ig ez jár nekünk. És nem elég, hogy nem kapjuk meg, saját hibánkon kívül, jogtalanul újabb kiadások is terhelnek bennünket."

A tervek szerint a tárnokréti közösségi házban faluházat alakítanak ki, és ott kapnak helyet a polgármesteri hivatal irodái is. A klubhelyiségekben a nőegylet, a horgászok, a tűzoltók tarthatnák foglalkozásaikat. A hiányzó pénzből az épület környékét tennék rendbe, a burkolatot, s parkosítanának. Az épület műszaki átadása december 28-án lesz, az ünnepélyes átadást pedig a területrendezés után, tavasszal tervezik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkent a véradók száma

A Vöröskereszt Csorna Területi Szervezetének illetékességi területén nem csökkent a véradók száma. Tovább olvasom