Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Néha muszáj a vetésbe menni

A vadlesek kihelyezése a vadkár megelőzése miatt is fontos. Ha a gazda a vadászok munkáját akadályozza, hogyan várhatja el az esetleges kártérítést?
A Kisalföld múlt pénteki számában olvashattak a Farkas Géza maglócai gazda és a bősárkányi vadászok közti vitáról. A termelő azt kifogásolta, hogy a földje végén elhelyezett magaslest a vadászok úgy közelítik meg, hogy közben károsítják repcevetését.

A cikk kapcsán Orbán Henrik, a vadászkamara megyei titkára kereste meg szerkesztőségünket. A szakember azt elismeri, hogy a berendezés felállításához a tulajdonos, illetve a földhasználó, védett terület esetében a természetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges.

– A vadászok azonban sajnos, nem tudnak repülni. A vadászati jog gyakorlása során valóban előfordul, hogy utak hiányában vagy azok rossz állapota miatt a mezőgazdasági művelés alatt álló területen közlekednek – mondta a maglócai esettel kapcsolatban Orbán Henrik. – Máshogyan nem tudnak eljutni az elejtett vadhoz vagy a magasleshez. A magánosítást követően az önkormányzati vagy magántulajdonban lévő földutak állapota jelentősen romlott, nincs pénz a karbantartásukra. A termelők a legtöbb esetben traktorral, terepjáróval közlekednek, míg a vadászok többsége csak személygépjárművel rendelkezik.

Orbán Henrik szerint a termelők is sokszor kénytelenek gépeikkel a növénykultúrában közlekedni, például gyomirtás, permetezés miatt, amikor szintén keletkezik taposási kár. Emiatt a gazdák a legtöbb esetben tudomásul veszik a vadászati jog gyakorlása által bekövetkező kisebb károkat. Ezáltal ugyanis a vad által okozott mezőgazdasági kár mérsékelhető. A les elszállítását követően a maglócai repcében keletkező vadkár nehezen csökkenthető.

– Mindezek ellenére a vadászok által okozott úgynevezett „vadászati kár" létező jogi fogalom – tette hozzá Orbán Henrik.  A vadászatra jogosult köteles megtéríteni az általa okozott kárt, természetesen egyezség hiányában a mérték megállapítására szakértő rendelhető ki.

– A kérdés ugyanakkor felmerül, ha a maglócai gazda nem engedi a les kihelyezését, hogyan várja el, hogy az esetleges vadkárt megtérítse az érintett társaság? A kár megelőzéséhez a vadászoknak ugyanis csak ez az eszköz áll rendelkezésükre.

A vadászkamara titkára a lesállítás szabályaival kapcsolatban elmondta: a jogszabály úgy rendelkezik, hogy megállapodás hiányában a szomszédos vadászterület határától számított 300 méteren belül tilos vadgazdálkodási berendezést létesíteni. Erre elsősorban a balesetvédelem miatt van szükség. A közút és vasút szempontjából semmiféle megkötés nincs. „Az úthálózatot ismerve van olyan vadászterület, ahol így egyetlen lest sem lehetne kihelyezni, pedig ezek szerepe a vad megfigyelésén kívül pont a balesetvédelemben óriási" – jegyezte meg.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelből és önerőből újították fel az utcákat

Vásárosfalu - Vásárosfalu ötmillió forint hitelből, valamint két és fél milliós önrészből… Tovább olvasom