Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Negyvenmillió forint utakra, hatvanmillió pályázati önrészre

Fejlesztésekkel teli költségvetése van Csornának ebben az évben, jelentette ki dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester arra gondolt, hogy a kiadások húsz százalékát a tervek szerint beruházásokra költik el.

Csorna idei költségvetésének húsz százalékát a tervek szerint fejlesztésre költi az önkormányzat. A képviselő-testület csütörtöki ülésén fogadták el a büdzsét, melyben 1 milliárd 700 millió forint a főösszeg. Utak és járdák építésére, felújítására 40 millió forintot terveztek be, pályázati önrészre 60 milliót tartalékolnak.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin a költségvetés tárgyalásakor elmondta: takarékos, de fejlesztésekkel teli pénzügyi tervet készítettek, mely reális és végrehajtható. Fontos szempont volt összeállításakor, hogy idén az igénybe vehető állami támogatás csökkent a tavalyihoz képest 21,9 millió forinttal. A város adóerő-képessége ugyanis nőtt, mivel az útépítések miatt emelkedett a befizetett iparűzési adó összege, 2014-ben a tervezettnél 146 millió forinttal. Ezt a bevételt szintén céltartalékba helyezik és csak fejlesztésekre fordítják, működésre nem.

Az önkéntes tűzoltók egyesülete idén 500 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól. A város számíthat a szervezet tagjaira.
Az önkéntes tűzoltók egyesülete idén 500 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól. A város számíthat a szervezet tagjaira.

A fontosabb számok: iparűzési adóból idén 340 millió forintra számít a képviselő-testület, gépjárműadóból 31 millióra, kommunálisból 40 millióra. Ingatlanok értékesítéséből 72,4 millió forintot remélnek. A kiadások között jelentős tétel a Rekultív kft.-nek visszafizetendő 105 millió forint. Pályázati önrészre tehát 60 millió forintot, a tervezésekre, a dokumentumok összeállítására ugyancsak 60 milliót tettek félre. A képviselő-testület megszavazta az önkormányzati intézmények dolgozóinak cafetériakeret-emelését, az eddigi 60 ezerről 96 ezer forintra. A költségvetésben ez évi 4,2 millió forintot jelent.

A civil alap összege 1,2 millió forint, a Rubato Művészeti Együttes, az önkéntes tűzoltó-egyesület és a Hétfő KC 500–500 ezer forint támogatást kap. A Pántlika néptánc- együttes és az alapfokú néptánciskola támogatása 1,8 millió forint.

Civil szervezetek sporttal kapcsolatos támogatására 25 millió forintot különítettek el. A pénzből 22 millió forintot működésre fordíthat a civil szervezet, 3 milliót pedig pályázati önrészre. Dani Richárd (MSZP-DK) felvetette, a krité- riumoknak egyedül a sportegyesület felel meg, így egyszerűbb lett volna nevesítve betervezni a 25 millió forintos támogatást. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin elmondta: nem tudni, mit hoz a jövő, így a sportegyesületen kívül másoknak is lehetőséget biztosíthat később a rendelet.

Családi János (Fidesz– KDNP), a gazdasági bizottság elnöke a költségvetésről kifejtette: az elmúlt években gyakran lehetett hallani, hogy Csorna elmarad a megyei, de a környékbeli települések fejlettségi szintjétől is. A képviselő úgy vélte, most lerakták az alapjait annak, hogy néhány év múlva ez az állítás ne legyen igaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újdonság lesz a gyermeksarok

Új, nagyobb helyre költözik a farádi könyvtár, itt gyermeksarkot is kialakítanak. Az intézmény… Tovább olvasom