Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Negyvenkét székre nyolcvanöt pályázó

Tizenhét Csorna környéki községben mindössze egy polgármesterjelölt kéri majd a helyiek bizalmát októberben. Négy faluban van olyan induló, aki hosszabb-rövidebb kihagyás után szeretne újra elöljáró lenni.
A Csorna környéki 42 községben összesen 85 polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda. Négy évvel ezelőtt eggyel kevesebben aspiráltak a vezetői székre. Tizenhét településen nem lesz izgalmas az októberi választás, hiszen mindössze egy jelölt kéri a bizalmat. Legutóbb is így volt.

Acsalagon, Bősárkányban, Cakóházán, Enesén, Farádon, Győrsövényházon, Kisbaboton, Markotabödögén, Páliban, Pásztoriban, Rábatamásiban, Rábacsécsényben, Rábasebesen, Rábaszentmiklóson, Rábcakapin, Sopronnémetiben és Tárnokrétin tehát egy jelölt van. Ezekben a falvakban ráadásul a most is hivatalban lévő polgármester szerepel majd a szavazólapon.

2010-ben még 27 nő próbált szerencsét, ebben az évben hárommal kevesebben vannak. A 85 jelölt többsége független induló. Jelölő szervezet hét neve mellett szerepel majd. A Fidesz–KDNP pártszövetség 5, míg az MDHP (Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt) két polgármestert adhat. Négy fideszes pozíciója szinte biztos, hiszen egyedüli indulók.

Farkas Miklósné
Farkas Miklósné

A rendszerváltás óta a településük élén álló polgármesterek közül Tóth Mihályné (Jobaháza) úgy döntött, számára véget ér az önkormányzati munka és huszonnégy év után elköszön a községházától. Potyondon Molnár Vilmos, Rábacsanakon Telekesi József, Kónyban Aller Imre viszont folytatná. Ők a „legöregebb" elöljárók, valamennyiüknek van kihívója az októberi választáson.

A választásnak lehetnek visszatérői is. Négy községben ugyanis olyan jelöltek is megméretik magukat, akik már irányították falujukat. Tóth Zoltán Bágyogszováton, Kovács György Bezin, Pálfy Attila Vágon, Náray Lajosné Zsebeházán kéri rövidebb-hosszabb kihagyás után a bizalmat a helyiektől.

Szilban az idén márciusi helyzethez képest van változás. (Kisalföld, 2014. március 13.) Akkor Lengyel Lajos polgármester bejelentette, visszavonul és nem indul az őszi választáson. A községvezető közben meggondolta magát, mint mondta, vannak még megvalósítandó tervei, melyekért szívesen dolgozna a következő ciklusban. Két kihívója azonban van: Lengyel Oszkár Mártonné és Domonkos Zsolt Miklós.

Két olyan, ma még hivatalban lévő polgármester van Csorna környékén, akik nem indulnak újra. Az előbb említett jobaházai Tóth Mihályné, illetve a Maglócán 2013 tavaszán, időközi választáson győztes Farkas Miklósné. Utóbbi érdeklődésünkre elmondta: több évtizede szolgálja Maglócát, dolgozott önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként, végül polgármesterként. „Azt hiszem, itt az ideje annak, hogy pihenjek és a feladatokat átadjam másnak. Természetesen, ha szükség lesz rám, ezután is állok majd rendelkezésre, de már nem a hivatali tisztségből adódóan" – jegyezte meg.

Maglócán egyébként négyen is szívesen váltanák Farkas Miklósnét. Ugyanennyi jelölt van Árpáson és Szilsárkányban is. Három-három indulót vettek nyilvántartásba Bágyogszováton, Barbacson, Bezin, Bogyoszlón, Magyarkeresztúron, Mérgesen, Rábacsanakon, Rábapordányban, Szanyban, Szilban, Vágon és Zsebeházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Boszorkát nem égetik, futtatják

A kapuvári Boszorka nevű ló is ott lesz a fővárosban a Nemzeti Vágtán. Tovább olvasom