Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 21°C | 32°C Még több cikk.

Negyvenhárommillió a kultúrára

Kapuvár - Kapuvár éves költségvetéséből közel negyvenhárommillió forintot fordít a kultúrára. Érdekesség, hogy idén az amatőrcsoportok szerződtek a városházával, csak ennek aláírásával juthattak támogatáshoz.
Ebben a ciklusban a városháza átalakította a támogatások rendszerét, valamint a kulturális élet és a helyi programok felügyeletével egy szakreferenst, Csitei Gábort bízták meg.

A városi pénz jó részét, valamivel több mint harminchétmillió forintot a Rábaközi Művelődési Központ kapja támogatásként. Nagyné Henye Zsuzsanna intézményvezető elmondta: ebből a keretből a könyvtár „visz el" tizenötmilliót, a pártok házának fenntartása nyolcszázezer forintot, a mozi rezsije hatszáznyolcvanezret emészt fel és a maradékból gazdálkodik a művelődési központ.

Több újdonság is tapasztalható a kulturális életben Kapuváron: ilyen a támogatási rendszer átalakítása, és ilyen a képen látható zenés táncszínház is.

Az igazgató tudatta, a magas rezsi- és bérköltség mellett is évente öt felnőtt- és hat gyermekszínházat szerveznek és négy klubot, valamint hat szakkört üzemeltetnek. Több civil szervezet is a művelődési házban tartja összejöveteleit. Az önkormányzati támogatásból például csak decemberben mintegy harminc programot rendez a kapuvári „művház".

A városháza a saját kulturális programjaira kétmillió forintot különített el. Ugyanennyit szántak idén az amatőr művészeti csoportok támogatására is. Csitei Gábor szakreferens elmondta: a pénzt az egészségügyi és oktatási bizottság osztotta szét a város legjelentősebb csoportjai közt.

A keretből kapott a Hanság néptáncegyüttes, a városi fúvószenekar, a Haydn vegyes kar, a Hanság Big Band, a Kapuvár néptánc-
együttes
és a versmondó stúdió.

– Idén újdonság, hogy az amatőrök szerződtek a városházával a feladatellátásra, csak ennek aláírásával juthattak támogatáshoz – mondta Csitei Gábor. A támogatások mértéke attól függött, hogy ki mennyi programot vállalt. A szakreferens azonban hozzátette, a csoportok eddig teljesítették idei vállalásaikat.

Az előbbinél valamivel kevesebbet, másfél millió forintot kaptak a város civil szervezetei, az egy-egy szervezetre jutó legfeljebb százezer forintos támogatást majd harmincan vették igénybe Kapuváron, többek közt a kertbarátok köre vagy a nyugdíjasklub.

Csitei Gábor azonban kijelentette: a támogatásokról a civileknek és az amatőrcsoportoknak is tételesen el kell számolniuk év végéig, valamint egy szakmai beszámolót is készíteniük kell működésük alátámasztására. A civilek egy részét más módon is támogatja a helyi önkormányzat, például rendezvényeikre vagy programjaikra térítésmentesen vehetik igénybe a helyi művelődési házat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi fenntartásban a gondozóház

Csorna - Január elsejétől a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tartja fenn a bágyogszováti Idősek… Tovább olvasom