Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Negyvenéves a bogyoszlói néptáncegyüttes

Negyvenedik születésnapját ünnepli a bogyoszlói Rábaköz néptáncegyüttes. A faluban jellegzetes tánclépéseket is kutatott a tudományos akadémia.
– Ma délután ünnepeljük néptáncegyüttesünk 40. évfordulóját – kezdte a négy évtizedes történet felelevenítését Póczik Zoltán, az együttes vezetője.

A csoport 1975-ben alakult, az akkori József Attila ifjúsági klub tagjainak ötletéből és részvételükkel. Alapító vezetőjük Sebestyén Katalin volt, akivel akkoriban mintegy 10–15 fiatal kezdett táncolni. – Túlnyomó részük évtizedekig ki is tartott a csoport mellett, mely napjainkban is a község egyik meghatározó civil szervezete, és amely időről időre meg tud újulni s közösséget alkot – fogalmazott Póczik Zoltán. A Rábaköz néptáncegyüttesnek most 16 tagja van, akik állandó résztvevői a rábaközi kulturális életnek, megjárva Európa több országát is.

Bogyoszlói táncosok – Néhány éve a tudományos akadémia is gyűjtötte a faluban a jellegzetes lépéseket.
Bogyoszlói táncosok – Néhány éve a tudományos akadémia is gyűjtötte a faluban a jellegzetes lépéseket.

– A bogyoszlói néptánc egyes elemeit a Magyar Tudományos Akadémia is kutatta évekkel ezelőtt, jellemző táncunk a dus – mondta az együttes vezetője. Természetesen a jellegzetes rábaközi táncok – csárdás, seprűtánc – sem hiányoznak a csoport repertoárjából.

– Ruházatunk jellemzően nem a kapuvárihoz hasonló díszes viselet, községünk régen meglehetősen szegény volt, mely az akkori népviseleten is tükröződött – mondta Póczik Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősárkányi robbanás - Tavaly október óta vár kártérítésre a vétlen Nagy család

Elköltözne Bősárkányból a Nagy család. Úgy érzik, házuk nem otthonuk többé, nem találják benne nyugalmukat. Tovább olvasom