Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Negyvenből csak háromnak sikerült

A csornai Ösztöndíj Közalapítvány helyi egyetemistákat, főiskolásokat támogat.
A csornai önkormányzat Ösztöndíj Közalapítványa idén öt felsőfokú tanulmányait végző fiatalt támogat. Az ösztöndíj egyik feltétele, hogy az iskola befejezése után a hallgató a városban vállal munkát. A kitételt azonban az elmúlt években mindössze hárman tudták teljesíteni.

„ Az akarat megvan"

A közalapítvány 1997-es megalakulása óta több mint negyven csornai főiskolást, egyetemistát támogatott. Az „apanázs" összege havonta néhány ezer forint. Idén öten részesülnek városi ösztöndíjban, minden hónapban négyezer forintot kapnak. Némethné Fülöp Terézia, az Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Kisalföldnek elmondta: az alapítvány célja, hogy a felsőfokú intézményekben tanuló csornai diákok tanulmányait segítsék. Az ösztöndíjjal a hallgatók városhoz való kötődését is szeretnék erősíteni, illetve azt elérni, hogy a támogatottak Csornán maradjanak. Hiába azonban az erőfeszítés, a fiatalok tanulmányaik után nem tudnak helyben munkát vállalni.

– Az akarat megvan bennük, hiszen szinte mindannyian azt mondják, hogy szülővárosukban szeretnének maradni, itt akarnak dolgozni, családot alapítani – jegyezte meg Némethné Fülöp Terézia. – Ez azonban jobbára nem sikerül, hiszen Csornán nagyon nehéz elhelyezkedni. Az alapítvány által támogatottak közül csupán néhányan dolgoznak a városban. A többiek vagy a környéken találnak munkát, vagy iskolavárosukban maradnak.

Kevesebb diákot több pénzzel

Dr. Csehi Gabriella azon kevesek egyike, akik lakóhelyükön találtak munkát. Igaz, néhány évet ő is várt, míg otthon találta meg a számítását. Jelenleg a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási főmunkatársa. Az elsők között kapta meg a csornai ösztöndíjat 1997-ben mint joghallgató.

– Ötezer forintot kaptam havonta, ami akkoriban nagyon jól jött az egyetemi ösztöndíj mellett. Velem együtt hárman részesültek a juttatásban – emlékezett kérésünkre dr. Csehi Gabriella. – Az iskola elvégzése után nem sikerült azonnal Csornán állást kapnom, noha ezt szerettem volna. Néhány évet Győrben dolgoztam és utána tudtam hazajönni. Közben persze érdeklődtem a városban is munkalehetőség után, de nem adódott.

Dr. Csehi Gabriella szerint abban, hogy végül is sikerült munkahelyet találnia Csornán, már nem volt része az alapítványi támogatásnak. P úgy látja, a támogatásnak manapság akkor lenne igazából értelme, ha kevesebb diákot magasabb összeggel segítenének. Számára ugyanis az ötezer forint majdnem tíz évvel ezelőtt komoly ösztöndíj volt, de a tanulmányok mai költsége mellett a mostani négyezer forint szinte semmire sem elég.

Nincs szükség fiatal szakemberre?

Némethné Fülöp Terézia szerint munkájuk azért is nehéz, mivel a helybeli cégek egyelőre nem keresik a képzett szakembereket.

– A célok megvalósításához az alapítvány már kevés. Minden évben felmérjük, hogy a városban milyen munkaerőre lesz szükség a közeljövőben. Megkeressük a cégeket, vállalkozókat, intézményeket, szervezeteket, de sajnos a többség vissza sem jelez. Ebből arra a következtetésre juthatunk, hogy a városban egyelőre nincs szükség képzett szakemberekre. Az is igaz viszont, hogy a potenciális munkaadók manapság nem tudnak előre tervezni, nem látják a jövőt, így azt sem tudják megmondani, hogy milyen végzettségű szakemberre lesz szükségük néhány év múlva. Bízunk benne, hogy ez a helyzet a jövőben változik, és sikerül az alapítványi ösztöndíjasoknak lakóhelyükön elhelyezkedniük – tette hozzá a kuratórium elnöke.

Az alapítvány az egymillió forintos törzstőke kamataival, a részükre juttatott személyi jövedelemadó egy százalékával, illetve a támogató befizetésekkel gazdálkodik. Idén a kamat 20 ezer forint volt, az egy százalékokból 68 ezer forint, a különböző támogatásokból 146 ezer forint jött össze. Idén először az új képviselő-testület tagjainak többsége Turi György polgármesterrel együtt szintén támogatta anyagilag a szervezetet.

Nem kell visszafizetni az ösztöndíjat

Azoknak a diákoknak, akik felveszik ugyan a támogatást, ám mégsem Csornán helyezkednek el, nem kell visszafizetniük a pénzt. „A támogatottak írásban jelzik, hogy önhibájukon kívül nem találnak munkát. Ezt mi nyugtázzuk, mást nem is tudunk tenni, hiszen ismerjük a jelenlegi helyzetet. Tudjuk, hogy ennek a feltételnek egyelőre Csornán lehetetlen megfelelni" – fogalmazott Némethné Fülöp Terézia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tavaszra készül el a csornai emlékmű

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy az 1956-os forradalom… Tovább olvasom