Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Negyven éve ˝Nyitva˝

Kapuvár - Kapuvár várossá avatásának negyvenedik évfordulóján utánanéztünk olyan üzleteknek a városban, amelyek negyven éve ugyanott és ugyanúgy működnek. Ilyenek a „Kisén", a „Pamacs" vagy éppen a „Vak Egér".
Kapuvár ebben az évben ünnepli várossá avatásának negyvenedik évfordulóját. A jubileum kapcsán a teljesség igénye nélkül utánanéztünk olyan kereskedelmi egységeknek, melyek ugyanazon profillal működnek a várossá avatás óta. Sőt, egyik-másik működése még régebbre tehető, mint a városi rang megszerzése.

A „Kisén" az egykori zsinagóga és a zsidó iskola mellé, Spiegel Ignác fűszerkereskedő és Rosenthal Ignác által, 1900 körül építtetett, szecessziós részletekkel megtűzdelt, egyemeletes, üzleteket és lakásokat is magában foglaló épületben helyezkedik el, a mai Spigli-sarkon. Nevét a valamikori Éhn szálló tulajdonosáról kapta. A város egykori patinás szállodájának tulajdonosa az államosítást követően költözött a Spigli-sarokra, ahol Éhn Imre bérleményként üzemeltette a jelenlegi „Kisén" vendéglőt. Napjainkban, 1987 óta Nagy Jánosné – szintén bérlőként – működteti az egységet.

Putzerék 1947-es árcímkéi napjainkban is láthatóak a boltban.
Putzerék 1947-es árcímkéi napjainkban is láthatóak a boltban.

Szintén komoly múltra tekinthet vissza az egykori Putzer-házban működő vasbolt is. A szépen felújított épület 1932-ben épült a földszintes Putzer-ház helyén, ahol Putzer Sándor vaskereskedése működött. A bolt jelenleg is vas- és mezőgazdasági egységként működik, ám az egykori Putzer-kereskedés polcai, galériája a mai napig jól funkcionálnak. Ottjártunkkor Horváth Gyula alkalmazott olyan árcédulákat is mutatott, melyeket még a Putzer-időkben helyeztek ki a több mint fél évszázados polcokra. Nagy János, a jelenlegi üzletvezető egyéb érdekességgel is szolgált. Mint mondta, az üzletet az ötvenes évek elején államosították, tehát a jelenlegi dolgozói gárda már hosszabb időt töltött 1986 óta a boltban, mint annak eredeti tulajdonosa.

˝Pamacs˝ fodrászat: Már az ötvenes években is maszekként működött.
˝Pamacs˝ fodrászat: Már az ötvenes években is maszekként működött.

– Az államosításkor a város kereskedőinek doyenje, Bokor Imre bácsi végezte a leltározást, akinek kezei alól sok kapuvári kereskedő került ki – mondta Nagy János. Hozzátette, a Putzer-kereskedés a környék legnagyobb ilyen jellegű boltja volt, ahol egy tucat alkalmazottat foglalkoztattak a jelenlegi hárommal szemben.

Szintén végigkísérte Kapuvár városi történetét a helyiek által csak „Pamacs"-nak nevezett fodrászat.

Horváth Gyula: A Putzer-kereskedés polcait napjainkig használjuk.
Horváth Gyula: A Putzer-kereskedés polcait napjainkig használjuk.

– A nevét még nagybátyámról, Kleizer Józsefről kapta, aki már az ötvenes évek közepétől maszekként dolgozott a jelenleg is működő fodrászatban – mesélte a Kisalföldnek az utód, Kleizer János. „Pamacs" egészen haláláig vágta a kapuváriak frizuráit. Most június 20-án lesz harmincegy éve, hogy a névadó eltávozott az élők sorából. A jelenlegi tulajdonosok, Hegyi Imre és Kleizer János a hatvanas évek elejétől dolgoznak a nemrég felújított, patinás hírű fodrászatban.

Kapuvár városi címének elnyerése óta több vendéglő és borozó őrzi régi nevét. Így a Házhelyben található, már átalakított „Vaddisznó", a Széchenyi utcai „Vak Egér" és például a vasúti sorompó mellett napjainkig működő „Tiksz...r" borozó is megőrizte nevét az utókornak. Azt azonban hozzá kell tenni, a vendéglátóegységek jó része az eltelt negyven évben több bérlőt, üzemeltetőt és tulajdonost is váltott.

Olvasóink írták

 • 3. 13.István 2009. május 10. 09:50
  „A Putcer-ék árcimkéjének képaláirása hibás:1948 XI /
  Ha régen volt is ne hibázzunk!!!
  A fiókok kiválóak pedig sok kéz mozgatta őket,még javítani sem kellet
  szemlátomás szerint!!”
 • 2. tatira 2009. május 07. 19:35
  „: ))”
 • 1. Reális 2009. május 07. 17:40
  „Hát ezekkel lehet is dicsekedni!Kisén,tixar,vakegér...a vendéglátóipar gyöngyszemei!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flórián-nap a 135 éves tűzoltóságon

A kapuvári önkormányzati tűzoltóság tegnapi hagyományos Flórián-napi ünnepségén Molnár Sándor… Tovább olvasom