Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Negyven éve gyűjti faluja tárgyi emlékeit

Községe történetét mutatja be az elődök használati tárgyain, ruházatán, munkaeszközein, iratain keresztül Tárnokrétiben Nagy Ferenc. A helytörténész negyven éve gyűjti a község emlékeit.

Igazi kincseket rejt Tárnokrétin az önkormányzat tájháza. A tárgyak értéke pénzben nem fejezhető ki. Annak azonban, aki egy kicsit is kötődik a faluhoz – és talán azoknak is, akik nem –, valóban kincset jelent a gyűjtemény valamennyi darabja. A község múltjának és azoknak állít emléket a helytörténeti, néprajzi bemutató, akik valaha ott éltek. A munka Nagy Ferenc áldozatos szorgalmát dicséri.

Nagy Ferenc a Rábca folyóból halászta ki a Rákosi-címeres
Nagy Ferenc a Rábca folyóból halászta ki a Rákosi-címeres


Nagy Ferenc és édesapja a múlt század hetvenes éveiben kezdte el Tárnokréti tárgyi, illetve írásos emlékeinek gyűjtését. „Elkéstünk kicsit, mivel sokan megelőztek bennünket, akik persze nem a falumúzeumnak gyűjtöttek. De még így is számos ritkaságra, kortörténeti anyagra leltünk" – mondta a Kisalföldnek Nagy Ferenc.

A négy évtized alatt komoly anyag gyűlt össze, amelynek helyet keresett a helytörténész. Egy öreg házat „kapott kölcsön" és rendezett be először, amelyet később az önkormányzat megvásárolt. Pályázati támogatással felújították és kialakították benne a néprajzi, helytörténeti kiállítást. Nagy Ferencet arra kértük, emeljen ki néhány, számára kedves vagy a község szempontjából jelentős relikviát.

A tájházban Nagy Ferenc egy eredeti konyhát is berendezett.
A tájházban Nagy Ferenc egy eredeti konyhát is berendezett.


– Nehéz a kérés, hiszen szívemnek valamennyi kedves. Amikor édesapámmal a gyűjtésbe fogtunk, a helyiek többsége megértette, hogy amit ők már értéktelennek, selejtesnek gondoltak, azt meg kell menteni az utókornak. Érdekességként kiemelnék egy gránátdarabot. A második világháborúban Buga Györgyék háza találatot kapott, szerencsére senkinek nem esett baja és az épületet is rendbe tették.

Ötven évvel később, egy átalakítás során találták meg a felrobbant gránát darabját a földbe süllyedve. Pontosan ott, ahol a tetőt átszakította a lövedék. Megtalálója, Németh Jóska bácsi a múzeumnak ajánlotta fel. A Rábca kotrásakor meg egy rozsdás vasdarabot pillantottam meg az iszapban. Kiástam és a tárnokréti anyakönyvi kerület Rákosi-címeres táblája akadt a kezembe. Negyven évig pihent a víz alatt, 1956-ban dobhatták a folyóba.

A tulipános láda 1859 óta „tanúja
A tulipános láda 1859 óta „tanúja" Tárnokréti életének.


Nagy Ferenc a kortörténeti dokumentumok között említette meg azt az 1969-es emléklapot, amelyet a település mint határőrközség kapott. Szövege szerint vállalták, hogy segítséget nyújtanak a „külső és belső ellenség elleni harcban".

A gyűjtő ebből az időből őriz egy önkéntes határőri karszalagot is. A régebbi korokból Nagy Ferenc megmutatott egy 1841-ben, Kovács László nevére kiállított konfirmációs emlékeztetőt és községi iratokat. Az egyik arról szól, hogy a falubeli gazdák bepanaszolták bírójukat a vármegyénél, mivel az kettévágatott egy számukra fontos hidat a réti határban. Érdekes, a maiaknak is nagy segítséget jelentő vőfélykönyvet is láthatunk az 1800-as évek végéről, katonai füzetet 1901-ből, melybe Páder János írta le „élete folyását".

Külön fejezetet lehetne szánni Tárnokréti történetében a nemes Szalayaknak. A falu meghatározó, tekintélyes, vagyonos famíliája voltak. Hagyatékukból nagyon sok irat került a múzeumba is.

Egy falusi birtokos család életét, körülményeit mutatják be a házassági szerződések, a végrendeletek, emlékkönyvek, hivatalos ügyekről szóló jelentések. Például az ötvenes évekből, amikor Szalayék cselédei panaszt tettek a tekintetes asszonynál az állítólag ki nem fizetett járandóságaik miatt. Érdekes a figyelmeztetésük: ha ki nem fizeti egyszer, majd kifizettetik vele kétszer, ha hivatalos helyre fordulnak.

– Gyűjteményünk valamennyi darabját természetesen nem tudjuk kiállítani. Igyekszünk bővíteni az épületet, most éppen egy górét állítottunk fel és egy kis leeresztéket építünk. Jó volna egy színt is felhúzni, de ezeknek a fejlesztéseknek anyagi akadályai vannak – zárta a tárlatvezetést falumúzeumában Nagy Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottságot alakítottak, mégis lesz tüntetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik fontos célkitűzése a tisztességes piaci viszonyok… Tovább olvasom