Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Negyven éve avatták másodszor várossá Kapuvárt

Negyven éve, 1969. október 1-jén avatták másodszor várossá Kapuvárt. Az akkori ünnepség szónokai történelmi frázisokkal próbálták lelkesíteni a friss kisváros lakosságát.

Pontosan negyven éve avatták (másodszor) várossá Kapuvárt. A település 1558-tól kapott mezővárosi rangot, amit a három évszázaddal későbbi falutörvény érvénytelenített. A nevezetes eseményen egyes iratok szerint hatszáz helybéli vett részt a Rábaközi Művelődési Központban megtartott ünnepi alakuló tanácsülésen. Ekkor a nagyközségi tanácsot a városi tanács váltotta fel és átadták a várossá avatásról szóló oklevelet. Egykori fényképek tanúsága szerint a várost teljesen fellobogózták, sőt, a bevezető utakon díszkapukat is felállítottak.

A várossá avatásról az országos sajtó is beszámolt. Az akkori Magyar Nemzet 1969. szeptember 28-i számában például kiemeli, a Kapuvár és Csorna közti évszázados vetélkedőből végül előbbi került ki győztesen, ahogy akkoriban megjegyezték: ˝A Rábaköz központja Csorna, de város Kapuvár lett.˝ ˝Kapuvár Fő terén az uralkodó szag most a festéké˝ – avat be a negyven évvel ezelőtti készülődésbe a Magyar Nemzet. A helyi OTP ugyanis minden városközponti magánház tatarozására kölcsönt biztosított és csinosították az állami épületeket is. Pátzay Pál a város címerén dolgozott, a lakosság pedig bokrokat telepített a központba.

1969. október 1-je: ˝Kapuvárra négy úton kell bemenni˝. Aznap ezt csak díszkapukon keresztül lehetett megtenni.
1969. október 1-je: ˝Kapuvárra négy úton kell bemenni˝. Aznap ezt csak díszkapukon keresztül lehetett megtenni.

A Magyar Nemzetnek Kamenár Ferenc, a tizenegy évig regnáló nagyközségi tanácselnök beszélt az átmenet éveiről. Mint mondta, a várossá válás legfőbb érve az ipar fejlesztése, ám véleménye szerint ezt a település előző ˝tulajdonosai˝, az Esterházyak elszabotálták, így az iparosítást a negyvenes évek közepétől kellett végrehajtani.

Ennek ellentmond ugyanakkor az Esterházyak által alapított húsgyár (1924) és báró Berg fejlesztései (malom, kisvasút) is. A történelmi csúsztatások nemcsak a sajtóban, hanem az alakuló tanácsülésen is felbukkantak. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a megyei tanács vb-elnöke, Lombos Ferenc kijelentette, a ˝vörös Kapuváron˝ az 1919-es őszirózsás forradalmat követő ˝fehér terror milyen drága árat fizettetett a haladó erők kapuvári tagjaival˝.

Ünnepi tanácsülés: Wellner István (balról álló) Cseterki Lajostól vette át a városalapító okiratot.
Ünnepi tanácsülés: Wellner István (balról álló) Cseterki Lajostól vette át a városalapító okiratot.

Ánkhelyi Antal járási népfronttitkár a friss kisváros nevezetességei közül még a Mihályiban talált szénsavat említette meg mint egyfajta gyógyításhoz használt kelléket, ám az azóta Európa-hírű szénsavfürdős eljárást megalapozó dr. Schwarcz Pált még kuruzslónak nevezte. A helyi termálvizet is a város kitörési pontjaként említi a Magyar Nemzet cikke, ám még elsősorban a zöldségtermesztéshez ajánlja hasznosítani.

A várossá avatás napján a tanács alakuló ülése volt a nap csúcspontja.

Az ülést Lombos Ferenc vezette le, ahol megválasztották a városi tanács végrehajtó bizottságának (vb) tagjait (Bódai Józsefné, Hegedüs János, Fodor János, Németh Imre, ifj. Molnár Mihály, Németh László és Szakács Józsefné) és a vb elnökét, Wellner Istvánt. A jelenleg a városházán kiállított városalapító okiratot Cseterki Lajos, az MSZMP Központi Bizottságának tagja adta át Wellner Istvánnak. A jegyzőkönyvek szerint az ünnepi ülés október 1-jén délután öt órakor kezdődött a Rábaközi Művelődési Központban.

Olvasóink írták

 • 10. Dr.Kotász 2009. október 06. 20:43
  „moderálva sértő”
 • 9. Aleks 2009. október 05. 19:33
  „Öröm volt olvasni az utolsó két hozzászólást :) :) Teljes egyetértésben olvastam, na meg mosolyogva :)”
 • 8. gjozsi88 2009. október 04. 08:59
  „Meg áll az ember esze!
  Azok, akik a múlt rendszerbe a rendszer kiszolgálói voltak, képtelenek a fusztráltságukat kezelni és meglátnak egy akkori kordokumentumot, képet, már köpködnek is!
  Bármilyen hihetetlen, a 40 év visszanyúlik az "átkos"ba, ezzel együtt kellene élni, mint az ország történelmi múltjával! Nem kell szeretni, de tudni kell elfogadni, hogy az létezett!
  Persze, aki a 20 évvel korábban készült családi fotóit is kidobta, mert egykori komcsi majálison készült...! Azoktól csak olyan véleményeket hallani, mint az 5-ös!
  De lelke rajta!”
 • 7. NagyRamóna 2009. október 03. 16:05
  „Na látjátok, ez a baj velünk magyarokkal: mindenben a rosszat keressük.
  A helyetekben örülnék, hogy 1: ilyen városom van, 2: ilyen szépen megemlékeztek róla.
  Köszönjük a cikket, a képekért pedig külön hála =)
  Üdv: Nagy Ramóna”
 • 6. arany 2009. október 02. 22:02
  „kár, hogy községi tanács jegyzőkönyveiből szedte az infót kedves Attila. Ki hagytad atanács alakuló ülésének létszámaiból..., helyesbítek mivel rossz jegyzőkönyből származik az információ inkább hagyom.
  ÉLJEN KAPUVÁR MA ÉS MINDÖRÖKKÉ!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Dr.Kotász 2009. október 02. 12:18
  „Ezek a komcsik azóta sem változtak semmit, max csatlakoztak hozzájuk a másik oldalról is!! A hazudozás már legalább olyan szinten megy mint a vörösöknek. Nins mit tenni, aki politizálásból akar megélni annak a hazudozás terén is profinak kell lenni!! Amúgy a tüzijáték elég szép volt. Az ünnephez gratulálok a városnak és a polgároknak!!!”
 • 4. KicsiCsíra 2009. október 01. 22:21
  „Ez a tüzijáték herce-hurca tényleg tükrözi a várost. Szervezésből leszerepeltek! Bár ez előre gondolhattam volna, és akkor nem viszem el a gyerekeimet. :(”
 • 3. Aleks 2009. október 01. 21:20
  „Szeretnék gratulálni a díjazottaknak. Köszönjük munkájukat, a városért tett fáradalmaikat.
  Viszont volt olyan akinek a nevét én hiányoltam.”
 • 2. Aleks 2009. október 01. 21:16
  „jaj de türelmetlen vagy. már véget is ért. :)”
 • 1. tudorka 2009. október 01. 20:40
  „Gratulálok a pontos szervezéshez, a 8-ra meghirdetett tűzijáték "nagyom pontosan kezdődött" (még most sem).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi fejlesztés

Kedden hivatalosan is átadták Csornán a Margit Kórház területén kialakított egészségházat. Tovább olvasom