Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Negyven év a könyvtár élén

A kapuvári városi könyvtár tavaly ünnepelte fennállásának ötvenéves jubileumát. A könyvtár tevékenységét csaknem negyven évig Kapui Ferenc irányította. A könyvtárvezető munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült: 1976-ban miniszteri dicséretet, 1979-ben Kiváló Népművelő elismerést vehetett át.
Kapui Ferenc
A fél évszádos kapuvári könyvtár életében a legtovább Kapui Ferenc foglalta el az igazgatói széket. Pályája 1953-ban Budapesten a Rezi Károly utcában kezdődött. Itt ismerkedett meg a könyvtárosi teendőkkel, s készült fel arra a munkára, mely meghatározta egész életét.

Az itt eltöltött öt hónap alatt megszerette és megismerte a könyvek varázsát és a velük való foglalkozás szépségét és örömét, s később a szombathelyi tanárképző főiskolán szerzett könyvtárosi diplomát.

Kapui Ferenc a budapesti Szabó Ervin Könyvtár 28-as fiókkönyvtárában volt gyakorlati munkán. Hazakerülve Kapuvárra az itteni körülmények azonban messze elmaradtak a budapestitől. A kezdet bizony elkeserítő volt, művelődési intézmény helyett csak kulcsot kapott a tanácstól, és közölték vele a könyvtár címét, valamint a volt könyvtáros lakhelyét, akitől átvehette a könyvtárat. A helyiség mindössze háromszor négyméteres volt, télen egy kályha biztosította a meleget, melyhez a tüzelőt a községi tanácsról kellett odaszállítani.

Feri bácsi elmondta: az évek során a városban több helyen is működött a könyvtár, 1985-ben a gyermekkönyvtár, majd négy évvel később a felnőttrészleg is átkerült jelenlegi helyére, a Rába-palotába. Itt megkaptak két lakást, ahol már tágas olvasóterem állt az olvasók rendelkezésére. A két lakást feldolgozó- és raktárhelyiségekké alakították át. Ám időközben itt újra lakások lettek, így a könyvállomány egy része átkerült a mozi épületébe, ahol becsomagolva várja sorsának jobbra fordulását.

– Annak érdekében, hogy a kultúra méltó helyet kapjon, mindent megpróbáltunk. A nyolcvanas évek közepén a módszertani központ segítségével elkészült az új kapuvári könyvtár terve. Sajnos az építkezés elmaradt. A tervek elkészülte után ugyanis a következő utasítás jött: könyvtár és ifjúsági ház kell! Erre viszont nem volt pénz, így egyikből sem lett semmi – mondta a volt igazgató.

A sikerekről szólva Kapui Ferenctől megtudtuk 1958-ban megkezdődött a könyvtárban a diafilmkölcsönzés, a hatvanas évek elején meghirdetett „Minden házban legyen olvasó" kezdeményezés Kapuváron és környékén is sikeres volt. 1963 márciusától vendégkönyvet vezet a könyvtár. A névsort Hegedüs Géza író nyitotta meg, s őt követték a magyar irodalom kiemelkedő költői, írói és művészei, így Vészi Endre, Komlós János, Szilvási Lajos, Mensáros László, Fehér Klára, Baranyi Ferenc, Boldizsár Iván, Moldova György, Végh Antal, Csoóri Sándor, Gazdag Erzsi, Jókai Anna, Galgóczi Erzsébet, Tőke Péter, Czine Mihály, Cs. Varga István, Janikovszky Éva.

– A negyvenéves igazgatásom alatt nagyon sok apró örömben volt részem, mindig tudtam lelkesedni még az apró sikerekért is, gondolok itt egy-egy emlékezetes rendezvényre, vagy a könyvtár egyre bővülő helyiségeire, de említhetném – az azóta már megszűnt – fiókkönyvtári rendszer kiépítését – mondta Kapui Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elvándorlást nehéz megállítani

Anyagi támogatással, kedvezményes építési telkekkel próbálják a kisközségi önkormányzatok a fiatalok… Tovább olvasom