Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Négyszáznyolcvanmillió forint pályázatokból

A működés és a fejlesztés költségeinek jó részére már csak pályázati forrásokat tudnak igénybe venni az önkormányzatok.

A kapuvári kistérség két jelentősebb települése összességében közel négyszáznyolcvanmillió forintot kapott tavaly különböző pályázatokon. Míg Kapuváron a kerékpároscentrum és az „ önhiki" hozott a legtöbbet, addig Beleden az infrastruktúrát fejlesztették a támogatásokból.

 A kapuvári kistérség két jelentősebb településén tizenöt-húsz sikeres pályázatot tudnak maguk mögött az elmúlt évben.
Kapuvár 2006-os legjelentősebb fogása az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatására kiírt (önhiki) pályázat, melyen a város kicsivel több mint száznégymillió forintot kapott. A pénzt a költségvetési hiány csökkentésére fordították. – Több mint százhetvenmillió forintot nyertünk a város kerékpároscentrumának létrehozására, melyből mintegy tízmillió forintot a saját erő csökkentésére fordítottunk – mondta Varga Brigitta, az önkormányzat illetékese.

Szintén jelentős – százharmincmillió forintos – támogatáshoz jutott Kapuvár az ipari park útjainak megépítésére, a kész projektet tavaly szeptemberben adták át a forgalomnak. Tízmilliós támogatást kapott a város a Damjanich utcai kerékpáros-gyalogos út fejlesztésére, valamint tervezték a Miklósmajort Kapuvárral összekötő kerékpárutat is. Itt a tervekre háromszázezer forintot nyert a város. Százezres pályázatot nyert Kapuvár hulladékszállításra, információs pont kialakítására is. A városháza tetőszerkezetének kilencmilliót meghaladó költségeire ez idáig több mint négymillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város. Pályázati – másfél millió forint – pénzből őshonos fajokat telepítettek Kapuváron és mintegy ötmillió forint támogatás érkezett tavaly a gőzsterilizátor beszerzésére is. A városi közhasznú munkások foglalkoztatására valamivel több mint hétmillió forinthoz jutott az önkormányzat.

A kistérségi iroda által koordinált pályázatok bevételéből például egy kistérségi kiadvány elkészítésére fordítottak 400 ezret, háromszázezer forintból közlekedési táblákat helyeztek ki a városban, néhány százezret kapott a kistérség az ’56-os ünnepségekre és pár tízezer forintot nyertek sportesemények rendezésére.

A kistérség egyik alközpontja, Beled több mint száztizenegymillió forintot kapott a tavalyi évben. Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta: a pénz jó része infrastruktúrára „ment el", felújították a vicai faluházat (3,6 millió támogatás), a Hunyadi és Hársfa utcákat (3,2 millió), valamint több járdát, játszóteret és parkolót. Több mint hárommillió forint támogatást nyertek az óvoda felújítására és kétmilliót a napközi konyha tetejének rekonstrukciójára. Az elmúlt év legjelentősebb pályázati támogatása a napjainkban már működő helyi felnőttképzés elindítása volt, melyre önrész nélkül nyertek a belediek huszonkilencmillió forintot. A pünkösdi fesztivál szervezésére mintegy hétmillió forint pályázati pénz érkezett, iskolabuszra tizenkétmilliót kaptak, de közel tizenötmillió forint érkezett a családsegítőknek is. Tompáné Balogh Mária hangsúlyozta: pályázatok szempontjából sikeresnek tekinthető a tavalyi év, idei terveikben a kastély felújítására szeretnének támogatást kapni, de útfelújításra (Szabadság és Kossuth utcák) és csatornázásra is pályázati pénzeket várnak.

Beleden a pályázatok jó részét helyben írják, a kastély esetében külsős céget bíznak meg. Kapuváron az elmúlt évben szintén helyiek készítették a pályázatokat, ám idén külsősök írják az uniós pályázatok megjelenése miatt. Hámori György polgármester idei terveikről szólva kijelentette: nagy reményeket fűznek a létszámcsökkentések költségeinek pályázati pénzből történő kifizetéséhez, illetve bíznak abban, hogy az uniós pályázatok kiírása még idén megtörténik, ezekből talán lehetőségek nyílnak a tervezett fejlesztések megvalósítására.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötezer tő virág a két kisvárosban

A jó idő beköszöntével a kertészek is megjelentek a Rábaköz két kisvárosának közterein. Kapuvár és Csorna kertészei csaknem tizenötezer tő virágot ültetnek ki a két kisváros közterületeire. A szakemberek szerint öt-tíz százalékát ellopják a növényeknek.
Tovább olvasom