Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Négyszázezres hitel miatt elúszhat a hétmilliós ház?

Kapuvár–Rábaköz - Egy kapuvári hiteliroda több ügyfele szerint az ügyintéző egy idő után mindig magánhitelt ajánl a megszorult ügyfeleknek. Ezen hitelek felvétele után van, akinek már árverezik a házát.

A kapuvári hiteliroda működésével kapcsolatban egy környékbeli hölgy kerek kétévnyi kálváriáját mesélte el a Kisalföldnek. A lényeg röviden: hogyan juthatunk el viszonylag egyszerűen a négyszázezer forintos hiteltőt a hétmilliót érő ház árverezéséig.

– Kálváriánk még 2007-ben kezdődött, amikor az egyik hazai gyorskölcsönző cégnél futó négyszázezer forintos hitelünket szerettük volna kedvezőbbel kiváltani – kezdte a történetet P. A. Ez ügyben kereste meg a kapuvári hitelirodát, ahol azt a választ kapta, semmi akadálya a hitelkiváltásnak, hiszen fedezetként tehermentes házzal rendelkeznek, amit nem sokkal előtte értékeltek fel hétmillió forintra. Az ügyintéző számos fotót készített a házról és hónapokig hitegette a tulajdonosokat a kedvező kölcsön felvételével. – A kapuvári városházáról több tulajdoni lapot is kikértünk, ám már ott is figyelmeztettek, hogy a kapuvári ügyintéző háza tájáról rossz híreket hallani – mondta a panaszos. Többhavi huzavona után az ügyintéző végül magánhitelt ajánlott a hölgynek és családjának, aminek intézéséhez a fővárosba utaztak. – Ott már egymillió forintot akartak felvetetni velünk olyan papírral, melyen 1,2 millió szerepelt a visszafizetendő rovatban – mondta P. A. Az összeget két hónap alatt kellett volna törleszteni úgy, hogy ennek elmaradása esetén havi százezer forint a fizetendő kamat.

A budapesti ügyvédi irodában azonban a kérelmező nem kapott kézhez pénzt, sőt, még utána a közjegyzőnél sem. P. A. elmondása szerint a kapuvári ügyintéző már a hazajövetel után adott valamivel több mint hatszázezer forintot azzal, hogy örüljenek, hogy ennyit is kapnak. Annyit még hozzátett, ne legyenek idegesek, ezt a hitelt pár hónap alatt egy jobbal kiváltják. – Az aláírt 1,2 millióból a felét kaptuk kézhez, ebből fizettük ki négyszázezer forintos tartozásunkat – mondta a károsult.

A történet két hónap múlva folytatódott, amikor a kapuvári hiteles jelentkezett P. A.-nál azzal, hogy talált egy, az előző kölcsönt kiváltó bankot. P. A. szerint tavaly márciusban ismét Budapesten történt a szerződéskötés, ám az új kölcsön papírja már 2,5 millióról szólt, amiből a bank kifizette az előző 1,2 milliós tartozást, ami közben 1,4 millióra hízott. – A szerződött bankról nem nagyon hallottunk és az aláírtból ismét csak valamivel több mint hatszázezer forintot kaptunk kézhez a kiváltás után – mesélte P. A. Úgy látszik, a fennmaradó félmillió forint volt a közvetítői jutalék.

Egyik hitelből a másikba futnak a családok, a végén ugrik a családi ház. Fotó: illusztráció
Egyik hitelből a másikba futnak a családok, a végén ugrik a családi ház. Fotó: illusztráció

A család nem tudta az újabb banki hitelt sem törleszteni és a pénzintézet árverésre bocsátotta Kapuvár környéki, hétmilliós házukat. – Közben a hitelügyintéző fiatalember is megjelent nálam újabb százezer forintot kérni – jegyezte meg keserűen P. A., akinek házára már kétszer írtak ki árverést. Közben felvette a kapcsolatot egy győri irodával, ahol a banki károsultak ügyében próbálnak segíteni.

Az iroda azt javasolta, egyelőre maradjunk a házban, az árverési jegyzőkönyveket bekérve próbálnak lépni az ügyünkben – mondta a Kapuvár környéki hölgy.

Nála talán szerencsésebb helyzetben van P. I., aki először szintén a kapuvári közvetítőt kereste meg. – Még 2007 nyarán kerestem fel a fiatalembert azzal, hogy segítsen banki hitelt szereznem egy ház megvételéhez – kezdte a rábaközi hölgy. A férfi elkérte a szükséges papírokat és azt ígérte, hogy a hatmillió forintot megfelelő pénzintézettől szerzi be. – Augusztusban szükségem lett volna a pénzre, ám az ügyintéző július végéig húzta az időt, majd felajánlotta a magánkölcsönt – mesélte P. I. A hatmilliós magánpénz megszerzése fejében, a papírmunka intézéséért nyolcszázezer forintot kért az intéző, aki a hatmilliót – évi negyvenszázalékos kamatra – négy hónapra tudta volna elrendezni. Innen a történet az előzőhöz kísértetiesen hasonlít, mivel a hitel intézője a magánhitel kiváltására később felveendő kölcsönt ígért az ügyfélnek. – A negyvenszázalékos kamat 2,5 milliót jelentett volna, a nyolcszázezres „sikerdíjjal" megspékelve már nem vállaltam – mesélte lapunknak P. I.

– Az utóbbi időben egyre többen keresnek fel bennünket, akik önerőből már nem képesek megoldani anyagi gondjaikat – tájékoztatott Garabné Gulyás Mária, a Kapuvári Családsegítő Intézet vezetője. Hangsúlyozta, a probléma akkor keletkezik, amikor az egyre nehezebben fizethető lakás- vagy egyéb hiteleket mással akarják kiváltani és ilyenkor jönnek a képbe a gyors- és magánhitelek.

– Intézetünknek nincsenek komoly lehetőségei a segítségre, a nálunk jelentkezőket a győri banki hitelesek érdekvédelmi irodájához irányítjuk. Ám gyorskölcsönt adó vagy magánhitelt ígérő cégekhez ne forduljanak – óvott a családsegítő vezetője.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete irodavezetője elmondta: mindenkire egyéni megoldást keresnek. – Többnyire olyanok várják a segítségünket, akiknek hirtelen megnőtt a törlesztőrészletük. Nekik a bankokkal való egyezkedést javasoljuk, ami jobbára sikerrel is végződik – mondta Várnai-Kiss Annamária. A Kapuvár környéki hölgy esetében azonban kicsit megkésett a segítség. – Árverés esetén szinte az utolsó szalmaszálakba kapaszkodunk, az adósnak olyan megoldásokat próbálunk találni, amikkel időt nyer – mondta az irodavezető.

Olvasóink írták

 • 14. gjozsi88 2009. május 27. 17:39
  „girzelda!
  Milyen népnyuzásról beszélsz?
  Jelentős adó csökkentést terveznek, aki dolgozik az jobban jár!
  Hát az nem népnyuzás, hogy vedd meg magadnak a gázt, fizess a buszon vonaton, ne az állammal építess házat és vele tartasd el a gyereked, és csak olyan autóval járj, amilyet megtermeltél!
  Magyarul az állami kiadásokat csökkentik!
  Örülj, hogy az állam a pár ezer havi befizetésedért ingyen ellát ha beteg vagy, ingyen oktatja a gyereked, ha bajba kerülsz, átmenetileg ad szociális segélyt...!”
 • 13. girzelda 2009. május 27. 07:43
  „Képzeld el kedves "gjozsi88" , ha e rendszer banditái e banánköztársaságban úgy véletlenül nem nyúznák le az emberek bőrét is, akkor ki a menne a bankokhoz kölcsönökért? Egyébként a nagyképű pojácák szokták, azt mondani, hogy a nap 24 órából áll. Egyforma ideje van a koldusnak és a milliárdosnak is arra, hogyan használja ki az lehetőségeit ez idő alatt! No nem is beszélve azokról a szekértolókról akik a e rendszernek a demokrácia szót képzelik és lebzselnek a gengszterek hátsó fertályánál, hátha pottyanik nekik is valami!”
 • 12. gjozsi88 2009. május 23. 20:19
  „girzelda!
  A demokrácia egyik fontos alapja, hogy mindenkinek joga van hülyének lenni!
  Azokat a banki papirokat a "károsult" írta alá!”
 • 11. girzelda 2009. május 21. 15:57
  „Reális olvasótársam! E helyzet nem fordulhatna elő, ha a bűnüldözés üldözné a spekulánsokat.Természetesen azokkal együtt, akik tönkre tették az országot a lakóival együtt!”
 • 10. Reális 2009. május 20. 16:10
  „Az a hülye,aki ilyenektől vesz fel hitelt!”
 • 9. vizipocok 2009. május 20. 13:00
  „Nagyon sajnálom a károsultat és mindazokat akik ilyen,vagy ehhez hasonló helyzetben vannak.
  Dr.Kotász-nem tudom ,hogy egyre gondolunk e amikor azt mondom Sirály Hiteliroda..............”
 • 8. Capr 2009. május 20. 12:43
  „Sajnálom a károsultat, mert valószínű hogy egyáltalán nem értenek a hitelfelvételhez és szorult helyzetükben belefutottak egy ...... (nevezzük nagyon finoman úgy, hogy inkorrekt) hitelközvetítőbe. DE! Nem volt furcsa, hogy csak a felét kapják meg a hitelnek? Ráadásul ugyanazzal a módszerrel megvezetik mégegyszer?
  Javaslom: Szerződéseket átolvasni (az apró betűket is), megvizsgálni, hogy ki és milyen jogcímen szedett jutalékot. Nem rossz gondolat tanácsért a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületéhez fordulni, ám a hitel nyújtója teljesen biztos hogy nem bank volt, hanem pénzügyi szolgáltató. Javaslom hogy forduljanak ügyvédhez (ha eddig nem tették volna) illetve keressenek fel tanácsadásárt egy megbízható pénzügyi szakembert is. Úgy érzem, így látatlanul is, hogy a hitelközvetítőt egy jó ügyvéd kegyetlenül meg tudja fingatni. A közokirat sajnos igen erős dokumentum, ugyhogy az árverést valószínűleg nem tudják leállítani.”
 • 7. Dr.Kotász 2009. május 20. 08:59
  „DEhogy tűnt el! Kapuvár?hanság Fő tér stb.......ha vki meg akarja kergetni!”
 • 6. leda 2009. május 20. 07:50
  „Az ügynök nevét hétfőn este bemondta ország-világ előtt Juszt László az M1-en.A fél országot átverte,minden megyében vannak károsultjai.aztán eltűnt a színről V.A.”
 • 5. Gabby 2009. május 20. 07:32
  „Hát érdekes történet, bár a károsult se semmi , nem volt nehéz átvágni.”
 • 4. Ten 2009. május 20. 01:03
  „A kijátszhatóságot hitelügyintézés terén értettem persze.”
 • 3. Ten 2009. május 20. 01:02
  „Amíg nem tisztázódik az ügy, nyilvánvalóan nem hozhatják nyilvánosságra az ilyen adatokat, mindenki hibázhat az igazságszolgáltatás terén is, de egyébként az is lehet , hogy a törvényeink ilyen kijátszhatóak.”
 • 2. arany 2009. május 19. 21:13
  „sajnos nem hinném, mert az már mai drága világunkban több joga van a tettesnek emiatt személyiségi jogokra lehet hivatkozni.”
 • 1. AranyKözépút 2009. május 19. 21:04
  „jó lett volna, ha írják az ügynök nevét, hisz egy szélhámos és jó vele vigyázni. nem lehetne ezt pótolni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év alatt egy gyermek született

Zsebeháza - Egy régi, romos épületből alakítottak ki garázst falubuszuknak a zsebeháziak. Az egyre… Tovább olvasom