Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Négyszáz munkahely, új telkek

Veszkény - Veszkényben az idei esztendő a túlélés éve lesz, fogalmazott a Kisalföldnek Matzkó János polgármester. A nehézségek ellenére folytatják a telekkialakításokat és bíznak a helyben működő vállalkozásokban.
„Idén egyetlen célt tűzhetünk ki magunk elé: a túlélést" – tekintett a jövőbe Matzkó János, Veszkény polgármestere. A községvezető annak ellenére fogalmazott így, hogy faluja lehetőségeit sok kollégája irigyli. A 900 lelkes településen jelenleg 400 munkahely van és az önkormányzat „alig győzi" kialakítani az újabb és újabb építési telkeket.

– Büszkék vagyunk a nálunk működő vállalkozásokra és örülünk is sikereiknek, fejlesztéseiknek – mondta a Kisalföldnek Matzkó János. – A válság azonban őket sem kerülte el. Az AGI Hungária kft. például jelentős beruházást kezdett meg, mely újabb 200 munkahelyet eredményezhet. A jelenlegi helyzetben azonban nem garantálhatják ezt. Bízunk benne, hogy mihamarabb úrrá lesznek a nehézségeken és még idén üzembe helyezik az új csarnokot.

Matzkó János: Megszorító intézkedésekkel kényszerítenek megállásra bennünket.
Matzkó János: Megszorító intézkedésekkel kényszerítenek megállásra bennünket.

Veszkényben a községi fejlesztéseket az iparűzési adóból származó bevétel biztosítja. Ennek mértéke jelenleg 0,5 százalék. Matzkó János ezzel kapcsolatban megjegyezte: ők bebizonyították, hogy a gazdaságot az adócsökkentések mozgatják legjobban. Úgy véli, ha magasabb helyi adó terhelné a cégeket, nem biztos, hogy náluk valósították volna meg elképzeléseiket. A helyi ügyekről, tervekről a polgármester elmondta: folytatják az építési telkek kialakítását. A legutóbbi tizenháromból tízre már van vevőjük. Tavaly pályázati támogatással járdát építettek az új településrészen, most az útalap elkészítése a feladat. Bővíteni szeretnék a közvilágítást is.

A veszkényi iskola a Kapuvár Térségi Iskola tagintézményeként működik.
A veszkényi iskola a Kapuvár Térségi Iskola tagintézményeként működik.

– Minden azon múlik, hogy mit enged meg a költségvetésünk. Konkrét számokat még nem tudok mondani, de az látszik, hogy kevesebb pénzzel gazdálkodhatunk, mint korábban – tette hozzá.

– Az önkormányzatok bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetben vannak, ami máról holnapra változik. Nekünk is gondolkodunk kell, hol tudunk spórolni.

Szó van az óvodánk „tagosításáról". Feladnánk az intézmény függetlenségét és Kapuvárhoz csatlakoznánk.

– Előfordulhat, hogy az eddigi két csoport helyett csak egyet indítunk.

Az önkormányzat tavaly kialakított tizenhárom építési telkéből tíznek már gazdája van.
Az önkormányzat tavaly kialakított tizenhárom építési telkéből tíznek már gazdája van.

Matzkó János tehát nem látja fényes jövőjét a kistelepülési önkormányzatoknak. Szerinte a fejlődő településeket békén kellene hagyni és nem megszorító intézkedésekkel megállásra kényszeríteni.

– A veszkényi önkormányzat munkája nem a segélyek szétosztásából áll.
Mégis érezzük, hogy a végső cél a kisközségek elsorvasztása. Nem értem, hogy azt a falut, ahol komoly cégek működnek, 400 munkahely van, ami akár 6–700-ra is emelkedhet, miért kell szorongatni. Hagyni kellene ezeket az önkormányzatokat, hogy maguk dönthessék el, mire van szüksége a helyieknek. Ez lehet a záloga a további fejlődésnek – fogalmazott Matzkó János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáznak az iskola felújítására

Mihályi - A mihályi iskola fejlesztését is pályázatból képzelik el, ugyanitt hárommillióért… Tovább olvasom