Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Négyszáz kilométer hat lánnyal a jövőért

Sarkad–Enese - A sarkadi Nagy család hat leányukkal az Alföldről költözött a Tóközbe. Úgy vélik, mind gyermekeik, mind a család jövője biztosabbnak látszik Enesén, mint Békés megyében.


Egész további életüket meghatározó döntést hozott néhány hónapja a sarkadi Nagy család. A harminchét éves Nagy Sándor harmincéves feleségével és hat gyermekével a Békés megyei Sarkadról költözött Enesére. Családjuk és gyermekeik jövőjét biztosabbnak látják az ország nyugati végében. Hat gyermekük már beilleszkedett Enesén, a hetediket pedig októberre várják.

– Három évvel ezelőtt kezdtünk el azon gondolkodni, hogy Békés megyéből valahová Győr-Moson-Sopronba költözünk, mert családom jövőjét kilátástalannak éreztem Sarkadon – kezdte a négyszáz kilométeres költözés előzményeit a hatgyermekes anya. Nem a ˝vakvilágba˝ jöttek el az ország túlsó végéből, előtte az interneten és telefonon keresték azt a helyet, ahol a népes család megvetheti a lábát. Ahogy az anyuka elmondta, voltak Kapuváron, Vitnyéden és a megye más településein is, végül Enesén a Sport utcában találtak házat a letelepedéshez.

A Nagy család: a hat lány és a szülők – A gyermekeket még Sarkadról beíratták a helyi intézményekbe.
A Nagy család: a hat lány és a szülők – A gyermekeket még Sarkadról beíratták a helyi intézményekbe.

Hat lányunk mellé vélhetően egy fiú érkezik októberben a családba – mesélte a boldog anya.
– Telefonon néhányan hitegettek is bennünket, ám végül két autóval, két utánfutóval két nap alatt hoztuk el családunkat Sarkadról – mesélte Nagy Sándor. Ottani házukat azóta sem tudták eladni. Mint mondták, az ingatlanpiac a nyugati határszélhez hasonlóan pang Békés megyében is. Az anyuka elmondta, hat lányuk már az első héten beilleszkedett, úgy véli, az enesei emberek nagyon barátságosak hozzájuk. – Szükségünk is van a helyiek jóindulatára, hiszen barátainkat, szüleinket, ismerőseinket hagytuk négyszáz kilométerre – mondta a fiatalasszony.

A gyermekeket még Sarkadról beíratták a helyi intézményekbe, ám Enese létszámát még eggyel növeli a Nagy család. – Hat lányunk (12, 11, 8, 7, 4 és másfél évesek) mellé vélhetően egy kisfiú érkezik októberben a családba – mesélte a boldog anya. – Férjemmel együtt imádjuk mindegyiket, egyik-másik kislány születése előtt többször vártunk kisfiút, reményeink szerint a következő az lesz.

Nagyné mindennapjait lefoglalja a hat kislány, míg férje munkát keres a környéken. Emellett a harmincéves anyuka határozottan kijelentette, családja jövőjét biztosabbnak érzi a megyében és végleges letelepedésben gondolkodnak. Örök optimizmusról téve tanúbizonyságot hozzátette, népes családja boldogulása mellett gyermekei jövőjét is a nyugati határszélen képzeli el.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2009. július 31. 21:22
  „Mosonmagyaróváron rengeteg betelepült van, fiatalítják a várost, de semmi baj nincsen velük, legfeljebb a tájszólásuk árulkodik. Többségük teljesen normális, szerény, szorgalmas ember. Hadd jöjjenek! Ők maguk sem gondolják, hogy itt tejjel mézzel folyó Kánaánt találnak, viszont összehasonlíthatalanul könnyebb a megélhetés egy fiatalnak mint mondjuk Békésben.”
 • 7. MTT 2009. július 30. 18:52
  „Biztosan én vagyok naív, igazán nem akarom őket bántani, de munka nélkül, csak a gyerekek után kapott jövedelemből, - mégis mire számítanak? Ez a megye sem a mézzel folyó Kánaán. Egyre gyakrabban hallom, hogy Békéscsaba, Méhkerék, Nagykálló felől szállingóznak hazánk fiai a jobb (?) élet reményében a nyugat-dunántúlra. Hajrá, sikerüljön, csak ne hogy csalódniuk kelljen ebben az édenben, ami itt van.”
 • 6. Anyuka32 2009. július 30. 12:38
  „Azt hiszem félre értettük egymást!!Én amit írtam azt nem azért írtam, hogy őket esetlegesen megsértsem!! Ha ez jött le akkor elnézést kérek!!De valljuk be nap mint nap azt halljuk, hogy hány munkahely szűnik meg, vállalkozások mennek csődbe, családok élete megy tönkre a munkahely megszűnés miatt (sajnos szűkebb baráti körömben is)!Ha végig olvastátok amit írtam, akkor azt is olvashattátok, hogy bátor húzás volt!!Én biztos nem mernék 400 km-rel arrébb költözni idegenek közé!!Csak azt nem tudom megérteni (és ezért szintén elnézést kérek!) ha valaki nem látja biztosítottnak a jövőjét akkor miért vállal ennyi gyereket??”
 • 5. kriszton79 2009. július 30. 08:28
  „Igazából nem értem az első két hozászóló reagálását. Kétszer is elolvastam a cikket, hátha én értelmeztem félre valamit, de másodjára sem találtam még utalást sem a cikkben arról, hogy ők a nagyobb és több segélyek reményében jöttek volna ide, illetőleg számomra nem az jött le, hogy ők most panaszkodnának, vagy segítséget kérnének, egyetlen egy kérést fogalmaztak meg, az pedig nem más, mint az emberek barátsága, de ez viszont úgy gondolom megérthető. Mindamellett, ahhoz képest, hogy 6 gyereket nevelnek, egyikőjük sem tűnik koszosnak, elhanyagoltnak, egy rendezett és boldog család képét látom én ezen a képen, (bár én akár hogy is számolom a képen 7 gyerek van :-) ) Abban pedig teljesen egyetértek pancserral, hogy közel s távol ez az egyik "legélhetőbb" megye, és jóval több lehetőséget tartogat, mint az ország másik fele.”
 • 4. pancser 2009. július 29. 21:33
  „1-2! Nem tudom miért kell bántani a családot értelmetlenül! Jó lenne ha a negatív véleményt írók túl látnánának a megye határain. Minden baj mellett a mi megyénk a Haza legfejlettebb megyéje. Igenis az a megoldás és minden időben az volt, hogy az emberek a jobb megélhetés és a remény nevében költöztek. Amerika is így népesedett be Európából, de a Rajna völgye lakói sem az ottani Lorelei-ek utódai, hanem szerte német földről vándoroltak oda több nemzedékkel ezelőtt. A belső migráció a fejlődés egyik pillére. Mintha ezen a téren változna a magyar. Nem szájtátva várja valahol az ország egyik eldugott sarkában, a befektetőt, hanem összedi a családot és oda mennek ahol több a lehetőség. Gratulálok a családnak, jó beilleszkedést és jobb életet itt, mint a régi volt. Igenis itt több az esély a boldogulásra!”
 • 3. Bárándi 2009. július 29. 21:27
  „Én drukkolok nekik. Nem úgy néznek ki, mint akik nem akarnak dolgozni. Nekem is három van és bizakodó vagyok, hogy amint a kicsi akkora lesz, találok munkát.
  Szorgalmas családnak tűnik, apuka talál munkát, rendbejönnek.”
 • 2. Anyuka32 2009. július 29. 11:28
  „Én 32 vagyok 3 gyerekkel a megyében születtem és itt is élünk, de nem érzem biztosnak sem a magam sem a gyerekeim jövőjét!!Bátor húzás az biztos!!Talán itt több pénz van szociális segélyekre?? Ő majd biztos talál munkát, csakhogy segítsenek rajta, nekem ez nem sikerül, pedig nekünk is szükségünk lenne rá!!!”
 • 1. Mausmaus 2009. július 28. 14:41
  „A legjobb 30 évesen 6 gyerekkel Békés megyéből Enesére költözni. Ez aztán a jövő, az illető hölgy nagyon nem szerethet dolgozni. De nagyon csípem az ilyen cikkeket, szegényeket sajnálni kell, mert hát nagycsaládosok, de a 7 gyerek az kell nekik, csak arra nem gondolnak, hogy miből fognak megélni.Ez Magyarország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi népviselet az Anna-napi misén

A hétvégi Anna-napi búcsú egyik érdekes színfoltja volt a vasárnap délelőtti Szent Anna-mise. Tovább olvasom