Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Négyszáz forintos felvásárlási árat szeretnének elérni

Kapuvár - A sertéstartók képviselői tegnap délben félpályás útlezárással tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak és a sertésimport ellen. A hazai termelők összefogását sürgették.

A kapuvári húsgyár környékén, a Cseresznye soron mintegy húsz traktor és egyéb jármű állta el a fél útpályát délután egy óráig. A rendőrség szerint a gazdák az előzetesen bejelentettek szerint demonstráltak.

Nyúl László helyi gazda, a tiltakozás egyik szervezője elmondta: egész évben nyomottak az átvételi árak, a sertéstenyésztők jó része szinte a rezsit sem keresi  meg. – A jelenlegi 230–235 forintos átvételi árból a mai takarmányárak mellett  egyszerűen képtelenség nyereségesen gazdálkodni – jelentette ki.
 
Nyúl László hangsúlyozta: a mázsánkénti ötezer forintos búza és hasonló árú árpa, a hétezer forintos kukorica mellett legalább négyszáz forintos kilónkénti sertésárat tartana megfelelőnek. – A demonstráció helyének azért választottuk a helyi húsgyár környékét, mert általában nem vagyunk megelégedve az átvevők áraival – mondta Nyúl László. Hozzátette, ezért a kevés pénzért is csak nyolcvan-százhúsz napos határidővel fizetnek, amit a kisebb termelők már nem tudnak meghitelezni.


Harmadával sem éri meg

Az egyik demonstráló, Horváth Antal kapuvári nyugdíjas is hasonlóan nyilatkozott, elmondása szerint az átvételi árak miatt immár harmadára csökkentette sertésállományát, ám ezt sem tartja gazdaságosnak. Véleménye szerint a felvásárlók alakítják ki a jelenlegi nyomott árakat, ám úgy véli, a termelők összefogásával emelésre is kényszeríthetnék a húsipart. A gazdák követeléseiket eljuttatják a szakminiszternek, ám eredménytelenség esetén folytatnák a demonstrációkat.


Értékesítési szövetkezet?

Sákán Antal, a demonstrációt szervező szövetség elnöke úgy véli, több megoldás létezik a bajok orvoslására. Az egyik az lenne, ha a hazai sertéstartók egy közös értékesítési szervezetet hoznának létre, amely olyan – az ausztriaihoz hasonló – megállapodást kötne a húsiparral, mely szerint a versenyképes áron leadott magyar sertés esetén a feldolgozók nem vennének külföldi alapanyagot.


Törvényekkel támogatni

– A saját termelőink tönkretétele mellett a feldolgozók jelenleg a külföldi termelőket gazdagítják – mondta az elnök. Mindehhez az kell, hogy mind a feldolgozók, mind a termelők végre belássák, nem egymás ellen, hanem a hazai ipar védelmében egymás mellett kell dolgozni. Sákán Antal szerint olyan törvényekkel kellene támogatni a hazai termelést, amely nem engedi behozni az olcsó, dömpingáras külföldi alapanyagot. – Ha a hazai termelést tönkreteszik az olcsó behozatallal, akkor félő, hogy a jelenleg még talpon lévő feldolgozók közül többen beadhatják a kulcsot, ebben az esetben pedig a nagykereskedelmi láncok közvetlenül, külföldről intézik majd húsbeszerzésüket. Azt gondolom, ez is a megegyezés felé mutat – jelentette ki Sákán Antal. A szövetség elnöke szerint jelenleg túlélési technikákat alkalmaznak mind a termelők, mind a húsipar, ám ez utóbbi néha épp a termelők megosztására törekszik. Ez mellett a feldolgozóknál is megtisztulásra van szüksége, hiszen a fekete vágóhidak a legális és nagy pénzeket beruházó feldolgozók helyzetét is rontják.

A kapuvári húsgyár igazgatója, Bedecs Pál hangsúlyozta: az átvételi árakat – minden hiedelemmel ellentétben – nem a feldolgozók, hanem a piac alakítja. Kijelentette: az uniónak éppen az áruk és szolgáltatások szabad áramlása a lényege, így a feldolgozók ott vásárolnak, ahol számukra előnyösebb. Hozzátette, ha piaci áron adnak el, akkor piaci áron kell vásárolni is.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanyszél Derby és Rábaközi Vágta

Farád - A második Hanyszél Derby fogathajtó versenyre készül a farádi Rábaközi Lovas Klub. A lovasok… Tovább olvasom