Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Negyedmilliárdot ígértek, de csak százmilliót kaphatnak?

A csornai Margit Kórházban egyelőre nem tudják, milyen rehabilitációs tevékenységet fejleszthetnek. Az sem derült még ki, mennyiből. Eredetileg 250 millióról volt szó, most kevesebb mint a feléről.


A csornai képviselő-testület korábban döntött úgy, hogy a városi kórház részt vesz a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázatban. Előzetesen 250 millió forintos támogatást reméltek légzésrehabilitációra, illetve neuromuszkuláris (ideg- és izomrendszeri) betegségek rehabilitációjának fejlesztésére. A közelmúltban azonban értesítést kapott a kórház, hogy mindössze 100 millió forint jutna az intézménynek.

– A nyugat-dunántúli régió egészségügyi intézményei konzorciumi formában vehetnek részt a pályázatban. A gesztor a győri megyei kórház – tájékoztatta a Kisalföldet a fejleményekről Turi György polgármester. – Előzetesen úgy volt, hogy a kormány egymilliárd-kétszázötvenmillió forintot, a regionális fejlesztési tanács pedig hétszázötvenmilliót biztosít a rehabilitációs fejlesztésekre. A Margit Kórházra ebből kétszázötvenmillió forint jutott az előzetes felosztás szerint. Képviselő-testületünk úgy döntött, hogy a légzésrehabilitációt, illetve a neuromuszkuláris rehabilitációt fejlesztjük. Augusztus elején azonban arról értesültünk, hogy a fejlesztési tanács csak négyszázötvenmillió forintot ad. Emiatt módosítani kellene a már elvileg felosztott összegeket. Csorna pedig mindössze százmillió forintra számíthat.

A Margit Kórházban egyelőre nem tudják, melyik irányba léphetnek.
A Margit Kórházban egyelőre nem tudják, melyik irányba léphetnek.


Turi György hozzátette: nem hivatalosan ugyan, de úgy tájékoztatták az intézményt, hogy a légzésrehabilitációt nem támogatja az egészségügyi kormányzat, csak a neuromuszkuláris fejlesztést.

– Rendkívüli testületi ülést hívtam össze, mivel a pályázatot önhatalmúlag nem módosíthatom. Azt egyébként méltatlannak tartom, hogy az egész régióban a Margit Kórház pályázati összegét csonkítanák meg jelentősen. Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos úr is kijelentette, hogy a kórház további, szakmailag és gazdaságilag vállalható működtetése a rehabilitáció fejlesztése nélkül elképzelhetetlen. A testület most úgy döntött, hogy nem változtatunk az eredeti pályázaton. Az egészségügyi államtitkárság hivatalos állásfoglalását megvárjuk és tudomásul vesszük. Önként tehát nem mondunk le a fejlesztésről – jegyezte meg a polgármester.

A Margit Kórházban a légzésrehabilitációt huszonegy ágy beállításával képzelték el. Ha ezt a kormány nem hagyja jóvá, akkor a saját krónikus ágyaik terhére alakítják ki az új struktúrát.

Olvasóink írták

 • 7. merzsebet 2011. augusztus 25. 21:46
  „Nincs sürgősségi rendelő a csornai kórházba! Egy kórterem féle lett kialakítva sürgősségi betegfogadó helynek.
  Próbálnak pénzt szerezni rá/Dr Winiczai nyilatkozta/

  A többit meg bízzuk az eü.államtitkárságra meg az ogy. képviselőnk és a polgármester közös lobbizására.Az már kiderült hogy semmibe vesznek bennünket/mármint ezt a kórházat.Nélkülünk döntenek.Csak ara pályázhatunk amit kiírtak,jelen esetben az ideg és izom betegségek rehabilitációjára.
  Nézzük/már akinek van/a Rábaközi csatornát...ott okosodunk”
 • 6. CSIRIBIRI 2011. augusztus 25. 09:55
  „Lassabban 5. hajracsorna 2011.08.25. 08:19

  Nagyon a bögyödben van a Turi polgármester ,kár hogy nem a régi bölcselettel nézed a kórházügyet (az egész csornai fidesz ügyet),mint az éremnek két oldala van , és lehet hogy a másik oldal a tisztábban ragyogó és értékesebb .
  A kórházakkal és egészségüggyel való huzavona megoldható lenne az országot sújtó anyagi ellehetetlenülés ,mint a multik milliárdjainak külföldre menekítése , az "off shore" lovagjaink adóelkerülése , a kommunista giganyugdíjak terhe ,és az élősködőkre költött gigapénzek elherdálása ellenszolgáltatás nélkűl , melyek megszüntetése után kikupálhatnák anyagilag és főleg szellemileg az egészségügyet , kórházakat .
  Mindig a "dolgozó népen" akarnak spórolni ,miközben a mindig éhes vezető "proletárjaink" a feneketlen bödön alapján nem telik el soha ,és ez is elviselhetetlen sokban van a létminimum alatt élő és dolgozó adózó rétegnek ,miközben az egykulcsos adózással megint a mindig éhes "proletároknak" lett jobb a 2/3.-os <moderálva> .
  Gyalázat , hogy csornáról vagy a még rosszabb helyzetű vidéki betegeknek mindenért Győrbe keljen utazgatni , de a kapcsolódó utazást és költségeit már nagyon nem akarják rendezni ,vagyis a gond legyen a beteg gondja, oldja meg az amúgy is megtépázott táppénzéből és a huzamossabb betegségből fakadóan a munkahelyről való elbocsátás terhével .
  Vagy talán jobb lett volna, hogy a gyurcsány-molnár-horváth triumvitárus bevégezte volna a népnyomorítást ,most nem kellene az orbán-réthelyi-szócska-stb. féle lakosságellenes fellépésekkel foglalkozni ,az igazságszolgáltatási területen meg a szájkosár törvényeket meghozni .

  Itt az idő ! Szebb Jövőt !Hajrá Magyarország ,hajrá magyarok!(lehet választani, és még énekelni az internacionálét is)”
 • 5. hajracsorna 2011. augusztus 25. 08:19
  „Rendben CSIRIBIRI, vonjunk párhuzamot:

  1. Molnár/Horváth-éra: elvette az aktív ágyak 2/3-át, az adósságot felduzzadt több százmillióra.

  vs.

  2. Réthelyi-Szócska: adott már hatvanmilliót adósságrendezésre, felállt az új sürgősségi rendelő, és még kap 100 (esetleg 250) milliót a rehabilitációs pályázaton. Mindezt úgy, hogy másfél éve sincs kormányon!

  A Túri-féle nyilatkozatról pedig csak annyit: "ígértek", "nem hivatalosan tájékoztattak"... Csorna polgármestere megint ködösít. Ki ígért? Ki tájékoztatott nem hivatalosan? Ilyeneket én is tudok mondani, hogy "a boltban azt mondták, hogy a csornai polgármester...." Szánalom.”
 • 4. Putyilov 2011. augusztus 25. 01:08
  „Egy kérdés. Mi a túrót akarunk légzésrehabilitációt,amíg kamionok ezrei "illatosítják" naponta a levegőnket.
  Vagy az a lényeg,hogy többet tudjon belőle nyomorult beteg "hasznosítani"?
  Az ilyen jellegű népirtásból,köszönöm,de nem kérek. Aztán még én vagyok a rossz,mert dohányzom? Gyilkos egy ötlet.
  "...kórház további, szakmailag és gazdaságilag vállalható működtetése a rehabilitáció fejlesztése nélkül elképzelhetetlen. ..."
  Ja,így később pusztul ki az utolsó adófizető.

  Gratulálok!

  Nem változtatunk a pályázaton,így egy fillért sem fogunk kapni. Ennyi volt a csornai betegségügy. Mert egészségügyről már régen nincs szó.”
 • 3. CSIRIBIRI 2011. augusztus 24. 21:24
  „Párhuzamot kellene vonni a Molnár-Horváth egészségügy-kórkázrombolók és Réthelyi-Szócska hasonmások közt , mivel mindkét sötét erőnek az egészségügy-kórház ellehetetlenítése a célja holmi gazdaságossági csodafegyver feltalálásával .
  Szomorú,hogy a nép által 2/3.-addal megválasztott "forradalmi fülke" kiürült , és már csak az idegen érdekek alapján való sanyargatása és elvonásra telik erejéből .
  Lehet, hogy a nép nemsokára a "Viktor takarodj ,és a Réthelyi-Szócska takarodj" elégedetlenséggel nyugtázza az amúgy is az egykulcsos adóval is átvágott 2/3-os fülkeforradalmárok .
  Az "elkúróknak" ez a hang jár ,amit már a nép megadott a gyurcsányi-molnár-horváth i-gaz hazafiaknak .”
 • 2. Jarod 2011. augusztus 24. 20:11
  „1. thermál Ezt lassan már senki se tudja...”
 • 1. thermál 2011. augusztus 24. 16:49
  „A tudósításból nem tudom kibogozni, hogy a legújabb fejlemény alapján fejlesztésre, szerkezetátalakításra, vagy lassu, de biztos megszűnésre számítsunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelkedő munkájuk elismeréseként dícséretben részesültek

Augusztus 20-a alkalmából a kiemelkedő munkájuk elismeréseként dícséretben és jutalomban részesültek… Tovább olvasom