Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Négy pilléren Kapuvár jövője

Kapuvár gazdasági és humánprogramjában meghatározta hosszú távú fejlesztésének irányait. A négy fő irány a turizmus fejlesztése, az ipari park bővítése és betelepítése, a városkép fejlesztése, valamint a lokálpatriotizmus erősítése.
Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta a város gazdasági és humánprogramját. Ebben feltárják Kapuvár jelenlegi helyzetét és ebből kiindulva megtervezik a hosszú távú fejlesztési pontokat, a hangsúlyos lépéseket.

Németh-Csóka Gábor alpolgármester a Kisalföldnek úgy fogalmazott: – Januárban 241 millió forintos hitelállománnyal kezdtünk, ez erősen behatárolja lehetőségeinket, az eladósodási folyamat fékezése a legfontosabb szempont a városban. Németh-Csóka Gábor úgy véli: a költségvetési szemléletet gazdálkodási szemlélettel kell felváltani. Útelágazáshoz érkezett a város, a működés hitelből történő finanszírozását meg kell állítani.

Pénzügyi forrásokat is megjelöl a program, eszerint több pályázati forrás megszerzésével, a köz- és magánszféra együttműködésével (PPP-konstrukció) és fejlesztési hitelekkel ki lehet lábalni a jelenlegi helyzetből.
A program négy célkitűzést fogalmaz meg. Első a turizmus fejlesztése, ezen belül a gyógyturizmus fellendítése. A már elkezdődött Flóra-fürdő mellett folyamatban van a város másik végén megvalósítandó Prémium Egészségügyi Park. Mindkét program feltételezi a város infrastruktúrájának erőteljes fejlesztését és a marketing erősítését, melyre minden évben több forrást biztosít az önkormányzat.
Második számú prioritás az ipari park fejlesztése. Itt elsősorban új befektetők felkutatását ösztönzi a városháza. – Természetesen számítunk arra, hogy a turizmus és az ipari park fejlesztése munkahelyteremtéssel is jár, melyre már vannak jelek a Provertha és a Laurastar tervezett beruházásai folytán – jegyezte meg az alpolgármester.
Harmadik irányként a városképfejlesztést határozza meg a program, melyben a központ lakóépületeinek felújítása, a parkok rekonstrukciója az „Egy év – egy park" program alapján, valamint a hulladékgazdálkodás feltételeinek javítása is szerepel.

Demográfia

Kiemelten fontosnak tartják a város demográfiai helyzetének javítását. Kapuvár népessége jelenleg 10.783 lakos, de az előrejelzések és a jelenlegi trend szerint ötven év alatt mintegy kétezer lakossal kevesebben lesznek Kapuváron.

Ezenkívül fontosnak tartják Kapuvár 98 százalékos ivóvízellátásának teljes körűvé tételét. – Ebből még a miklósmajori vezetékes víz kialakítása hiányzik – jegyezte meg az alpolgármester. A városképjavításhoz hozzátartozik a játszóterek uniós szintre emelése is.
Negyedikként a lokálpatriotizmus erősítését határozza meg a program. Ennek részleteit is kidolgozták, bevezetik a Kapuvár-kártyát (több kedvezmény az önkormányzatnál és az intézményekben), ingyenes látogatási napok megtartása a helyi gyógyfürdőben és a múzeumokban, de terveznek „nyitott kapukat" az önkormányzatnál és intézményeiben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők ''bezárták'' az iskolát Dénesfán

„Dénesfán a szülők bezárták az iskolát", panaszolta a Kisalföldnek Takács Lajos, a dél-rábaközi község polgármestere. Mint mondta, a képviselő-testülettel együtt hiába tettek meg mindent az intézményért, vállalva az anyagi terheket is. Az erőfeszítések feleslegesnek bizonyultak. A szülők „elíratták" gyerekeiket. Tovább olvasom