Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Négy órán át feküdt a kórház folyosóján

Kapuvár - Több mint négy órán át feküdt a kapuvári kórház folyosóján egy kilencvenhárom éves vitnyédi férfi a betegszállítókra várva. A Lumniczer-kórházban az aktív ellátás megszűnése óta az ambuláns betegeket nem tudják fektetni a várakozás idejére. A betegszállító cég szerint kevés a kocsi.
– Kilencvenhárom éves nagyapám több mint négy órán át várakozott a kórház folyosóján, mígnem kiértek érte a betegszállítók – kezdte az egészségügyi reform egyik újabb gyöngyszemének ismertetését egy kilencvenhárom éves vitnyédi férfi unokája, Ruska Kinga. Az idős ember a minap a lakásában elesett és a mentők sürgősséggel vitték a kapuvári kórházba.

– Ott megvizsgálták és a kiadott papírok szerint valószínűsíthető válltörése volt, ám azt nem kezelték és édesanyámnak sem jeleztek problémát – mondta az unoka. Úgy véli, a nagyobb gond az, hogy az idős bácsit a folyosón fektették. – Egy szem takarót kaptunk, de a vékony ágyon fekvés sem tett jót nagyapámnak, főleg úgy, hogy több mint négy órát vártuk a betegszállítót – tette hozzá. Szerinte a személyzet sem foglalkozott nagyapjával, egyedül a vitnyédi beteg lánya „tartotta a frontot" a fekvő mellett. Végül délután három órakor vitték haza, azonban másnap is fájdalmakra panaszkodott. A kihívott ügyeletes végül a soproni kórházba utalta, ahol jelenleg is fekszik és információink szerint tüdőgyulladással is kezelik.

Benedek főorvos: A kilencvenhárom éves férfin nem találtak sebészeti problémát.
Benedek főorvos: A kilencvenhárom éves férfin nem találtak sebészeti problémát.

– A beteg vizsgálatai szinte percről percre nyomon követhetők a kapuvári kórház nyilvántartásában – mondta az esettel kapcsolatban dr. Benedek Zoltán. A Lumniczer-kórház igazgató főorvosa szerint a bácsit kilenc óra után tíz perccel a mentő szállította be az intézménybe, miután lakásában elesett. A helyi ambulancián azonnal megvizsgálták – épp Benedek főorvos – mivel beütötte a fejét és egyéb panaszai is voltak. Innen átküldték a röntgenosztályra, ahol – a papírok szerint fél tízkor – felvételeket készítettek róla, melyeket azonnal kiértékeltek. – Az ambulanciára negyed tizenegy előtt nem sokkal került vissza, ahol a felvételek vizsgálata során kiderült, hogy a betegen nem kell sem sebészeti, sem baleseti beavatkozást végeznünk – mondta az igazgató főorvos. A kapuvári egészségügyi személyzet valamivel fél tizenegy után rendelte meg a bácsi elszállítását. Az ambuláns kezelés tovább folytatódott, miközben a beteg a kórház folyosóján várta a szállítókat. Benedek főorvos szerint takarókkal és egyéb módon is igyekeztek a várakozást megkönnyíteni, ám az igazgató hangsúlyozta, az aktív ellátás megszűnése óta az ambuláns betegeket nem tudják fektetni a várakozás idejére, a krónikus osztály pedig telt házzal működik, így oda sem helyezhető el a páciens. – A nemrég beadott járóbeteg-ellátó pályázatnál már figyeltünk erre a hiányosságra is – jelentette ki Benedek főorvos.

Az ambuláns személyzet délután háromnegyed kettőkor még egyszer megsürgette a szállítókat, akik fél órán belüli érkezést ígértek.
Duschanek Péter, a Misszió Mentő Kht. tulajdonosa lapunknak elmondta: az autójuk délután egy órakor Sopronból indult három beteggel, akikből egyet Répcevisre vitt, kettőt pedig Kapuvárra. – Sajnos a menetidő – ismerve az útviszonyokat és a távolságokat – olyan hosszú, hogy az autó csak délután háromkor ért a kapuvári kórházba – jelentette ki. Hozzátette, a betegszállítás – ha jó minőségben is, de – majdnem feleannyi járművel működik, mint az úgynevezett egészségügyi reform előtt. – El kell mondanom, míg régen harminc autóval szállították a betegeket, ez a szám jelenleg tizenöt és csak május elejétől emelik tizennyolcra – mondta a tulajdonos.

Olvasóink írták

 • 15. orgona 2008. május 10. 15:54
  „Miert nem fogunk össze es tuntetünk mind ez ellen, orvosokkal együtt?Szervezzetek meg,s mi jövünk!”
 • 14. Kapuvári 2008. május 01. 22:07
  „13. no comment”
 • 13. kapuvár környéki 2008. május 01. 15:19
  „Nem kell szidni az SzDSz-t! jó dolgokat kezdtek el, csak épp elég rosszul fogtak bele a megvalósításába!
  de Ágnes menesztése nagy hiba volt Gyurcsány részéről!”
 • 12. Kapuvári 2008. május 01. 10:09
  „Kiváncsi lennék, a sok mocskolódó kire szavazott 2006-ban?!”
 • 11. fusziszisz 2008. május 01. 09:56
  „Az a hazaáruló Gyurcsány felejtette ki a kórházi ágyat - a kapuvári kórházból és azt,hogy - lett volna törése - nem ágyba fektetik és nem a folyosón az de az udvaron!
  Szerintem jó,hogy észrevették a miniszterelnöki mulasztást - elvégre másut is így megy:az osztrák miniszterelnök végiggondolta hol kell ágy a továbbszállítandó sógornak aztán ott megy minden mont a karikacsapás!
  Irigylem őket!”
 • 10. pan.cser 2008. május 01. 09:01
  „Ági megcsinálta, Mengelica Ágica. Remélem elbúcsúzhatnak ezek a kannibálok örökre az országgyűléstől 2010-ben.”
 • 9. Kapuvári 2008. április 30. 17:53
  „Igen megcsináltátok!köszönjük szdsz!”
 • 8. exmentős 2008. április 30. 06:51
  „legjobb tudomásom szerint január 1-től az alábbi szállítási variációk léteznek:
  -2 órán belüli szállítást csak a Mentőszolgálat végezhet, és szigorú orvosi vélemény alapján lehet csak kérni. Csak kórház-kórház közötti szállítás esetén igényelhető.
  betgszállítók végezhetnek

  -6 órán belüli szállítást
  -24 órán belüli szállítást
  -előjegyzett, késöbbi napra kért szállítást

  a "reform" előtti időben is a hazaszállítás mindíg alkalmi volt, tehát akkor ment a mentő a betgért amikor tudott. Ez most sincs másként.

  "Lucifer!"
  Egy dolog, hogy mennyi ágyat finanszíroz az állam, és másik az, hogy mennnyi ágy van fizikailag a kórházban. a kettő nem összetévesztendő. Szerintem lett volna üres ágy, ha valakinek eszébe jutott volna.

  Remélem mindenki látja, hogy a beteg sanyarú sorsa ismét különböző lobbi érdekek hasznára válik.

  Jobbulást a betegnek, no comment”
 • 7. Lucifer 2008. április 29. 21:30
  „reális!
  Sajnos nemlétező ágyon nehéz bárkit is pihentetni.Hiába lenne akarat és jóindulat és segítőkészség,ha nincsenek tárgyi feltételek.
  Az egészségügy szétdúlva,a kórházak többségében osztály-összevonások,ágyszámleépítések,személyzet-elküldések,teltház...
  Sok helyen a hirtelen,nagyszámú betegforgalom miatt még normálisan fertőtleníteni sem lehet,mert nincs idő megvárni a szerek behatási idejét...
  Nincs ágy,nincs ágynemű,nincs gyógyszer,nincs eszköz,nincs nővér,nincs orvos,nincs betegszállító...nincs...nincs...nincs...
  Még sorolhatnám...”
 • 6. reális 2008. április 29. 20:56
  „talán Gyurcsány tiltotta meg , hogy az idős bácsit átmenetileg ágyon pihentessék. Emberség is van a világon nem csak azértis betartás.”
 • 5. matriné 2008. április 29. 20:51
  „Az előbb olvastam a "hulla pont gyűjtéséről" ! Nem arra vártak hogy egyel több pont legyen? És akkor kapnak egy "falubuszt". Sőt lehet hogy valaki prémiumot is kap a TB.-től hisz , ha meghal a hullajelölt akkor a megmarad a nyugdíja a kasszába! Lehet, hogy ez is kormány ötlet vagy rendelet?”
 • 4. Kapuvári 2008. április 29. 19:17
  „A mélyen tisztelt balra szavazók a felelősek!2002-ben qrták el, nem kicsit,nagyon!most igyátok a levét!”
 • 3. KLMDJD 2008. április 29. 18:22
  „tüdőgyulladás?
  felróhatóság? ok-okozat?
  perelje be a kapuvári kórházat, a fenntartó önkormányzatot, a betegszállítókat, az államot

  mocskos egy helyzet ami Mo-on van”
 • 2. külső szemlélő 2008. április 29. 17:06
  „Csak nem az év kórházáról van szó? :)
  de azért nem szabad, csak a kórházat és az orvosokat hibáztatni, nem ők alkotják a törvényeket, amiknek sokszor semmi értelme.”
 • 1. eü.dolgozó 2008. április 29. 07:39
  „ki lehet a felelős? a kórház, a szállító, mindannnyian?
  nagyon sajnálom szegény bácsit, remélem már jobban van.
  szerintem mindenki felelős kicsit, aki részese az egész folyamatnak.
  ez a magyar egészségügy.
  bár régi motorosként be kell ismerni, nem ritkán 20-30 percet várnak a szállítók hogy elvigyenek valakit a kórházból csak azért, mert nincsenek kész a beteg papírjai. emiatt ki a felelős?
  nem ismerem a részleteket, de lehet hogy az idős bácsiért is csak azért indultak du, mert valahol máshol az adminisztrációs hiányosságok miatt várakoztak?
  Persze nekem, a betegnek ez nem vigasz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészek kutatják a mihályi kastélyt

Mihályi - A tulajdonos idén több mint ötvenmillió forintot költ a Dőry-kastély felújítására.… Tovább olvasom