Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Négy évtized a bankban

Moldoványi Eleonóra csaknem négy évtizedet töltött el a bankszakmában, pedig tanár szeretett volna lenni.
A csornai Moldoványi Eleonóra tizennyolc éves volt, amikor eljegyezte magát a bankszakmával, noha eleinte esze ágában sem volt közgazdasági pályán dolgozni. Az évek során viszont megszerette a bankot, olyannyira, hogy harminckilenc évig dolgozott ugyanazon a munkahelyen. Csak munkaadójának cégtábláit cserélték időnként. Pedig kezdetben egészen más tervei voltak.

„Érettségi után egyetemre jelentkeztem, tanár akartam lenni, mert a történelmet és az irodalmat nagyon szerettem. Abban az időben viszont olyan volt a helyzet, hogy nem vettek fel az egyetemre. Dolgozni meg persze kellett, és mivel közgazdasági középiskolába jártam, tudtam könyvelni, így 1950-ben felvettek a csornai Hitelszövetkezethez, ami később Nemzeti Bankká, még később pedig Kereskedelmi és Hitelbankká alakult."

Féléves fővárosi továbbképzést követően Elli néni lett az első tsz-előadó Csornán.

„ Az az időszak afféle hőskorszak volt. Akkor alakultak a téeszek. Az egyéni gazdáktól összeszedték az állatokat, de nem tudták őket elhelyezni, mert nem volt központi istállójuk. Ebben az időben úgy végeztem a zárszámadást, hogy biciklire pattantam és bejártam a vidéket, az adott téeszhez tartozó gazdákat, hogy hol, mennyi jószág van. Később az ipari szövetkezetek finanszírozásával kezdtem foglalkozni, amihez egy kedves történet is kapcsolódik. A ’70-es években történt, hogy az Asztalos Ktsz. elnöke elmondta nekem, Franciaországba is exportálnak bútorokat, és még a Notre-Dame-ban is az ő székeik vannak. Több mint húsz évvel később eljutottam a párizsi Notre-Dame-ba, de az említett történetet már rég elfelejtettem. Egyszer aztán elfáradtunk, leültünk, és akkor esett csak le az állunk. Valóban csornai székek voltak. Az ülése bősárkányi gyékénnyel volt befonva, ezért lehetetlen volt nem felismerni, mégis alig hittünk a szemünknek."
Elli néni az évek során fokozatosan haladt felfelé a ranglétrán, míg 1979-ben igazgatói kinevezést kapott és 1989-es nyugdíjazásáig ezt a pozíciót töltötte be.

„ Nem volt egyszerű ez a pálya sem, de a kollégákra mindig lehetett számítani, összhangban tudtunk dolgozni. Talán ennek is köszönhető, hogy a harminckilenc év alatt sosem volt hiányunk a bankban. A legszebb élményem ebből a hosszú időszakból, hogy a munkatársak nemcsak munkatársak, hanem barátok is voltak."

Elli néni megjegyezte, szeretettel gondol vissza egykori munkahelyére, ahol még fiatalkori álma is megvalósulhatott, bár nem egészen úgy, ahogy annak idején képzelte: egy évig taníthatott a csornai gimnáziumban. Igaz, nem magyart vagy történelmet, hanem könyvvitelt, mégis felejthetetlen élmény maradt számára. Elli néninek is a gyerekek szólították először.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós fejlesztések Soboron

Több tízmilliós fejlesztéseket hajtottak végre tavaly Soboron: járdát építettek, a temetőt rendezték… Tovább olvasom