Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Négy év alatt egy gyermek született

Zsebeháza - Egy régi, romos épületből alakítottak ki garázst falubuszuknak a zsebeháziak. Az egyre csökkenő lélekszám mellett kisebb fejlesztésekkel „lépeget előre" az önkormányzat.

Újabb községi tulajdonban lévő ingatlant tettek rendbe Zsebeházán. Ezúttal egy, a falu közepén álló gazdasági épületet bővítettek, újítottak fel. Így a falubusznak is megfelelő garázst alakítottak ki. A beruházáshoz megyei pályázaton nyertek 4 millió forintot. 1,7 milliót önerőként biztosítottak.

– Ez gazdasági épület volt, nyitott színnel. A nyitott részt felfalaztuk, tetőt húztunk rá és a falugondnoki buszt helyeztük el benne. Ezenkívül raktárként is szolgál, hiszen minden szerszám, gép, eszköz odakerült – mondta Nagy Gáborné polgármester.

A mostani garázs egykor a zsebeházi kocsma része volt. Nagy búcsúkat tartottak ott annak idején. A pincéje pedig jégveremként szolgálta a falubelieket. A fejlesztéssel az egykori kovácsműhelyt váltották ki a zsebeháziak. A romos, már életveszélyes épületben még ott a fújtató és néhány szerszám. Rekonstrukciójára gondoltak korábban is, de erre egyelőre nem sikerült megfelelő pályázatot találniuk.

– Viszont sikerült egy 120 négyzetméteres, többfunkciós házat kialakítanunk – tért vissza utóbbi fejlesztésükre Nagy Gáborné.

Nagy Gábor falugondnok járművével már az új garázsban parkolhat.
Nagy Gábor falugondnok járművével már az új garázsban parkolhat.

– Vannak még kihasználatlan helyiségei és próbálunk mindegyikre megfelelő megoldást találni.

Az új garázs környékét, ahogy a többi közterületet is, az önkormányzat közhasznú munkatársai tartják rendben.

A közmunkaprogramban nyert a község lehetőséget két alkalmazott foglalkoztatására októberig.

Munkájukat a parlagfűirtáshoz nyert fűkasza segíti. Három éve próbálkozott ezzel az önkormányzat, most lettek eredményesek.

– A település a szükséges gépekkel rendelkezik. Ahhoz képest, hogy néhány éve szinte még egy kalapácsunk sem volt, nagyot léptünk előre – jegyezte meg a polgármester.

A falu lélekszáma jelenleg 140. Egyre fogynak a zsebeháziak. Sok a lakatlan, ma már romos családi ház. Értékesítésükre esélye sincs a tulajdonosoknak. Némi vigaszt nyújt, hogy az elmúlt években akadtak fiatal házaspárok, akik otthon maradtak. Sőt, Nagy Gáborné örömmel újságolta, hogy idén született egy kisgyermek is. Négy éve volt ilyen ünnep utoljára Zsebeházán.

Olvasóink írták

  • 1. pamplona 2009. május 20. 00:05
    „Ne csüggedj Zsebeháza! Hajrá,hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös szolgálatok, erősödő közbiztonság

Rábaköz - Mindennap közös éjjeli szolgálatot adnak a csornai rendőrök a polgárőrökkel. A… Tovább olvasom