Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Négy címet osztottak, egyet megvontak

Kapuvár - Elsőként Pátzay Pál szobrászművészt, utolsóként dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjelt választották Kapuvár díszpolgárává. A köztes időben egy címet visszavont az önkormányzat. A rendszerváltást megelőző több mint negyven évben két címet adtak át, ugyanannyit, mint 1990 óta.
A kapuvári képviselő-testület minap hozott rendeletet a Kiváló Munkáért városi kitüntetés adományozásáról. Ezt megelőzően egy 1996-os rendelettel szabályozták a díszpolgári cím adományozásának menetrendjét. A városnak jelenleg három díszpolgára van. Egy címet az önkormányzat 2005-ben visszavont.

Ez utóbbi Ivan Filipovics Kolomoec orosz (szovjet) tiszt volt, aki 1945-ben a bevonuló szovjet csapatokkal érkezett a városba. Az akkori századost 1945. március 31-én a 3. Ukrán Front parancsnoksága nevezte ki városparancsnoknak. Az 1969-ben várossá nyilvánított Kapuvár tanácsa – információink szerint – már a várossá avatás ünnepén díszpolgári címet adományozott volna a szovjet tisztnek, ám az aktusra csak Kolomoec – akkor már – gárdaőrnagy 1970-es látogatásakor került sor. A szovjet gárdaőrnagy díszpolgári címét a rendszerváltás utáni képviselő-testület egy 2005-ös határozatával egyhangúlag visszavonta. Városházi információk szerint a cím visszavonásáról nem tudtak kinek értesítést küldeni, ezért a városháza előterének hirdetőtáblájára függesztették ki a határozatot.

Kolomoec gárdaőrnagy kinevezését azonban megelőzte Kapuvár szülötte, Pátzay Pál 1962-es díszpolgárrá avatása. A szobrászművész 1896 szeptemberében itt született és Budapesten halt meg 1979-ben. Pátzay Pál kapuvári díszpolgári címe mellett többszöri Kossuth-díjat (1950, 1965), Kiváló Művész címet (1952) és a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét (1976) is magáénak mondhatta.

Legutóbb dr. Korzenszky Richárd Miklósnak adományozták a kitüntető címet. Fotó: Kisalföld-archívum
Legutóbb dr. Korzenszky Richárd Miklósnak adományozták a kitüntető címet. Fotó: Kisalföld-archívum

A következő díszpolgári cím adományozása már a rendszerváltás után történt. A nemrég elhunyt gimnáziumalapító, Mihálka Jenő kapott díszpolgári oklevelet 2000-ben. Az önkormányzat indoklásában a középiskola alapítása mellett a helyi fúvószenekar megszervezése, vezetése is a város kulturális életében szerzett elévülhetetlen érdemekkel igazolta a kinevezést.

Az utóbbi években a jelenleg is tevékeny dr. Korzenszky Richárd Miklós tihanyi perjel kapta meg Kapuvár legnagyobb elismerését, 2005. augusztus 20-án. A címet az akkori polgármester, Biró Péter adta át a bencés szerzetesnek. dr. Korzenszky Richárd Miklós 1941. november 27-én született Csornán, ám az általános iskolát már Kapuváron, gimnáziumi tanulmányait pedig Pannonhalmán végezte, ahol pappá szentelték 1964. május 23-án. 1994-ben nevezték ki a tihanyi apátság vezetőjének, mely beosztást jelenleg is betölt.

Kiemelkedő munkát végzők kaphatják

A város képviselő-testülete, a 20/1996-os önkormányzati rendeletben foglaltak szerint jár el a cím adományozásánál. Ebben többek közt a következők vannak leírva: „Kapuvár Város Díszpolgára" kitüntető cím adományozható azon személyeknek, akik a város fejlesztése terén hosszabb időn keresztül kiemelkedő munkát végeztek és kiemelkedő személyiségükkel jelentősen hozzájárultak a város szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez. (...) A kitüntetéseket a képviselő-testület indokolt határozattal visszavonhatja attól, aki e megbecsülésre méltatlanná vált.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinamikusan gyarapodó rábaközi községek

Kóny, Szany - Két rábaközi település, egymástól 30 kilométerre. Különböző adottságokkal, mégis… Tovább olvasom