Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

''Ne szaggassa pártoskodás''

Új, ötvenhatos emlékmű avatásával és a művelődési házban tartott ünnepséggel emlékeztek Kapuváron a forradalom és szabadságharc eseményeire.
Az önkormányzat és a Kapuvári Polgári Társaság által állított emlékmű felavatásával kezdődtek az ötvenhatos ünnepségek Kapuváron. A város új emlékművét Hámori György polgármester és Kóczán Zoltán, a polgári társaság elnöke avatta fel, majd Kapui Jenő kanonok áldotta meg. A polgármester avatóbeszédében elmondta: az emlékmű talapzatába budapesti utcaköveket is beépítettek.

A Szent Anna-templombéli szentmise után az ünneplő sokadalom a Rábaközi Művelődési Központba vonult, ahol először Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő emlékezett az ötven évvel ezelőtt történtekre. A képviselő beszédében hangsúlyozta: a forradalom és szabadságharc üzenete napjainkban is aktuális. A kapuvári ünnep díszvendége Nagy Kálmán egykori iskolaigazgató volt, aki az ötvenhatos kapuvári események egyik kiemelkedő alakjaként vonult be a város történelmébe. Az idős igazgató az 1956. november elsején elhangzott beszédét olvasta fel tegnap este Kapuváron, melyben az elesett hősöknek állított emléket. Nagy Kálmán akkori szavai máig tartó üzenetet hordoznak, miszerint „nemzeti egységünket ne szaggassa pártoskodás".

A színházbéli műsorban fellépett a Castrum Copu vonósnégyes, a Haydn vegyes kar és Kiss Szabó Viktória zongoraművész is. Hámori György polgármester az ötvenedik évforduló tiszteletére kapuvári emlékérmet adott át dr. Korzenszky Lászlónak, Göndöcs Ferencnek, Nagy Kálmánnak és megbízottja útján Kapuvári Gézának, posztumusz emlékérmet huszonhárom kitüntetett képviselője vehetett át. Kapuvári és megyei posztumusz kitüntetéseket nyolc kapuvárinak adományoztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Bíróság elé kerül a kukoricavita

Az Európai Unió november 1-jei hatállyal megváltoztatja a kukoricaintervenciós feltételeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szigorúbbak lesznek a minőségi előírások. A magyar szaktárca ezt diszkriminatívnak tartja, ezért a kormány az Európai Bírósághoz fordul. A gazdák szerint is tisztességtelen gazdasági év közben változtatni. Tovább olvasom