Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Naponta csaknem hétezer jármű

Tavalyi adatok alapján naponta csaknem hétezer jármű közlekedik a 86-os főút bősárkányi szakaszán. Időszerű lenne tehát a kerékpárút megépítése, amihez az akarat megvan, „csak” a pénz hiányzik.
Bősárkány polgármestere állítja; az első félév elteltével már jól látható, mekkora gondban vannak az önkormányzatok. Szalay Imre szerint ez náluk sincs másként, noha 22 millió 471 ezer forintot kaptak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok kiegészítő támogatásaként.

Pályáztak és meg is kapták

– Ezt a pénzt már januárban oda kellett volna adnia az államnak normatívaként, ehelyett sajnos pályázni kellett – mondta Szalay Imre. – Mi megkaptuk a kiegészítő támogatást, más települések viszont nem voltak ilyen szerencsések. Magam is tapasztalom, hogy több önkormányzat képtelen a minimális vagy a száz- ezres nagyságrendű hozzájárulást megfizetni a különböző társulások működéséhez.
Szalay Imre elmondta: az elmúlt hat évben száz sikeres pályázatuk volt, ezek segítségével tudták az önkormányzat alapfeladatait szolgáló fejlesztéseket megvalósítani. Így a tornacsarnok-építést vagy a gázberuházást. Úgy vélte, idén is csak azokat a felújításokat tudják elvégezni, amelyekhez támogatást kapnak, noha az év elején több célt tűztek maguk elé.

Az ez évi nagy feladat a belterületi utak rendbetétele, amihez a megyei területfejlesztési tanácstól tízmillió forintot nyertek. Ebből a pénzből négy utcát tesznek rendbe, további három utca karbantartását pedig saját erőből végzik.

– Három évvel ezelőtt elkezdtük az oktatási intézmények felújítását a fűtés korszerűsítésével – tudatta a polgármester. – Azután az iskola régi szárnyának tető- és ablakcseréje következett, tavaly pedig az óvodában végeztük el ugyanezt. Most a homlokzatfelújítás kerül sorra, amelyhez szintén a területfejlesztési tanácstól kaptunk négymillió forintot. Amennyiben a kivitelező kiválasztása megtörténik, még idén szeretnénk befejezni a munkát.

Az elmúlt év végén a háziorvosi ügyeletet felszereltük gépjárművel és életmentő műszerekkel. Ez hatmillió forintba került. Nagy öröm számunkra, hogy a korábban kijelölt iparterületen az első vállalkozó felépítette üzemét, ahol várhatóan szeptemberben megkezdődik a munka. Szeretnénk, ha mások is követnék ezt a példát.

Tizenkét másodpercenként egy autó vagy kamion

A bősárkányiak számára egyre nagyobb gond, hogy a községet kettészelő 86-os főúton folyamatosan növekszik a forgalom, főleg a kamionok száma gyarapodik jelentősen. Ezzel párhuzamosan mind nagyobb a balesetveszély. Ezért a kerékpárosok védelme érdekében kerékpárút építését határozták el. A tervek elkészültek, megszerezték a szükséges engedélyeket is. Szalay Imre szerint ha sikerülne hozzájutniuk uniós pénzhez, akkor a településen teljes hosszban elkészítenék a kerékpárutat. Ha hazai pályázaton nyernek, akkor a temetőtől a falu közepéig tartó szakaszt építik meg első ütemben.

– Magával a 86-os főúttal kapcsolatos hírek elkeserítőek, hisz azt hallani, hogy az állam csak az autópálya-építéseket támogatja. Minden forrást arra fordít, az alsóbbrendű utak építése háttérbe szorul, így az elkerülőút megépítése is odébb van – jegyezte meg a polgármester. – Három éve naponta ötezer-ötszáz, tavaly már közel hétezer gépjármű haladt át a településen. Tizenkét másodpercenként megy el egy autó az épület előtt.
Bősárkányban új lakóövezet kialakítását tervezik, ahol családi házas és sorházas telkek lesznek.

Szalay Imrét azonban bosszantja, hogy a megvásárolt külterületek után megváltási díjat kell fizetni, esetükben 3,2 millió forintot. Amint a falu vezetője fogalmazott, ezt az összeget az állam elteszi, de nem ad érte semmit. Szerinte öt évvel ezelőtt ha építési célra külterületi földet vásároltak, ilyen díjat nem kellett fizetniük.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába föld nyolc évszázada

Rábaszentmihály nyolcszáz éves. A falu lakói és a településről elszármazottak vasárnap ünneplik a… Tovább olvasom