Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Naponta átlagosan másfél bűneset történik Csornán

Úgy tűnik, a lakosság körében nem volt hatásos a Csornai Rendőrkapitányság többször is közzétett figyelmeztetése.
A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 602 bűncselekményt követtek el. Ez némi növekedést mutat a 2005-ös 538-cal szemben. Ezekkel az adatokkal kezdte a tájékoztatóját Kiss József alezredes, a kapitányság vezetője.

Az alezredes elmondta: az arányokat tekintve a vagyon elleni bűncselekmények állnak az élen 68,1 százalékkal. Ezután következnek a közrend elleniek, s minimális a gazdasági bűncselekmények, a házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni tettek aránya. A vagyon elleniek mintegy fele lopás, 17 százaléka betöréses lopás. A gépjárműfeltörések száma 21-ről 17-re, a lakásbetörések száma 16-ról 12-re csökkent. Több lett viszont a betöréses lopás, számuk egy év alatt 43-ról 72-re emelkedett. „Úgy tűnik, a felhívásaink nem vezettek eredményre a lakosság körében, mert a tavalyelőtti 8-ról 2006-ban 28-ra emelkedett az ilyen esetek száma" – jegyezte meg az alezredes.
Az ismertté vált bűnelkövetők száma 274-ről 256-ra esett vissza. A felderítési eredményesség továbbra is 60 százalék feletti. Ez jónak számít. 2006-ban területükön két rablást követtek el. A lakosság segítségével mindkét cselekmény elkövetőjét sikerült felderíteni.
A közlekedési bűncselekmények száma 78-ról 73-ra csökkent. Az ittas vezetők kiszűrése továbbra is kiemelt feladatuk.

„ Területünkön is tapasztalható kábítószer-fogyasztás és jelen vannak a terjesztők is. Most is folytatunk ez irányú felderítéseket" – közölte Kiss József, aki szólt arról is, hogy emelkedett – mégpedig 5850-ről 6167-re – a közterületre vezényelt szolgálatok száma. Főleg piaci napokon erősítették a gyalogos szolgálatot Csornán a belvárosban. Ez így lesz a jövőben is. Kismértékben – 1022-ről 949-re – csökkent tavaly a szabálysértési feljelentések száma.

Elmondta azt is, hogy hat községben és Csornán működik polgárőrszervezet, s ezek jelentősen segítik munkájukat.
Kiss alezredes jelezte, hogy a csornai kapitányság tízszázalékos létszámhiánnyal küzd, ami lényegesen nem befolyásolja a szolgálatszervezést. Ugyanakkor teljes létszámmal több rendőrt tudnának a közterületekre vezényelni. Kedvező, hogy a rendőrségi gépkocsik 80 százaléka három évnél fiatalabb. Nagy segítséget jelent számukra a Rábaköz Közvédelméért Alapítvány, hisz különböző technikai eszközökket támogatja a rendőrséget.

Tizennyolc év után sikerült a kapitányság épületének külső faburkolatát megújítani. Ez a munka 1,5 millió forintba került. A szili rendőrségi épület új tetőszerkezetet kapott 6 millió forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A díszberuházások kora lejárt

Csak olyan pályázatokat támogatunk, melyek visszahozzák a befektetett pénzt és hasznot is realizálnak – mondta dr. Molnár Csaba. Úgy véli, a díszberuházások és a megaprojektek kora a régióban lejárt. Véleménye szerint nincs előre meghatározva, hogy egy-egy városnak mennyi uniós pénz jut, jól előkészített pályázatokkal nyerhetnek a városok és a vállalkozók. Tovább olvasom