Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Napi feladat a temetőgondozás

Rábaköz - Többnyire a napi fenntartási feladatokat végzik a rábaközi települések temetőiben mindenszentek és halottak napja előtt. A beruházások, fejlesztések korábban történtek, vagy a jövő tennivalói közé tartoznak.
Közeledve mindenszentekhez és halottak napjához egyre többen tevékenykednek a temetőkben. Néhány rábaközi településen azután érdeklődtünk: a tulajdonosok végeznek-e valamilyen fejlesztést, beruházást a sírkertekben.

Bősárkányban jelenleg nincs folyamatban beruházás – közölte Szalay Imre polgármester. A korábbi években új kerítés és WC készült. A takarítást folyamatosan végzik és kérvényezték, hogy a 86-os főút sírkert előtt húzódó szakaszán 30 kilométeres sebességkorlátozást vezessenek be október 31-én, szerdán délután négy órától november 5-én, hétfőn reggel nyolc óráig.

Felszentelik a nagykeresztet

Szilban naponta takarítják a temetőt, s így tesznek az ünnep előtt is – mondta Lengyel Lajos polgármester. Más munkát azonban egyelőre nem
végeznek. Felszentelik viszont az 1897-ben készült és 615 ezer forintért felújított nagykeresztet. Az összegből félmillió forintot adakozásból gyűjtöttek, 115 ezerrel az önkormányzat járult hozzá a költséghez.

Kónyban is folyamatosan gondozzák a temetőt – válaszolta érdeklődésünkre Aller Imre polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy a korábbi években végezték el a ravatalozó külső felújítását, sétálóutat építettek és fasort telepítettek.

Farádon mind a katolikus, mind az evangélikus temető egyházi tulajdonban van. Tompos Béla településvezető szerint az evangélikus temetőben 150 ezer forintos önkormányzati támogatásból és a gyülekezeti tagok adományából tavaly újították fel a ravatalozót. A katolikus temetőben is tervezik a ravatalozó felújítását, amihez az „Ügyes kezek" nevet viselő civil szervezet kezdeményezett gyűjtést. Az izraelita temető környezetének rendben tartását az önkormányzat végzi.

Járdát építenek

Szárföldön is rendszeres a temető gondozása – tudatta Horváth Ferenc polgármester. Az elmúlt időszakban parkosítottak és padokat helyeztek el a sírkertben. Az ünnep előtti napokban a járdákat teszik rendbe.
Enesén folyamatos feladat a temető rendben tartása – mondta Mesterházy József településvezető. Az úgynevezett kistemetőben mintegy ötven négyzetméternyi járdát építenek, ám az eső egyelőre hátráltatja a munkát.

Fehértón folyamatban van a kerítés felújítása és restauráltatták a sírkertben lévő feszületet – tudtuk meg Tóth Alice polgármestertől. A gondozása pedig napi feladat.

Megkönnyítik a parkolást

Sopronnémetiben amellett, hogy az épület előtti részt fedetté tették, belül is megújult a ravatalozó. A munkát az év elején fejezték be – jelezte Bognár Sándor, a község első embere. Ezenkívül tavasszal murvával töltötték fel a temető előtti területet, megkönnyítendő a járművek parkolását. A gondozása a napi tennivalók közé tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat-hétszáz kapuvári dolgozik más településen

Kapuvár - Egyre több a munkalehetőség a kis- és középvállalatoknál. Több százan ingáznak, emellett a… Tovább olvasom