Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Napelemgyár épül Csornán

Napelemgyár települ Csornára, mely 2012-ben kezdi meg a termelést. 160 új munkahelyet létesít a magyar tulajdonú cég, a beruházáshoz állami támogatást is kap. 2013-ban már 50 millió eurós export árbevételre számítanak.


Állami támogatással, 48 millió euróból épül napelemgyár Csornán. A hírt kedden Győrben sajtótájékoztatón jelentette be Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Becsey Zsolt államtitkár és Áder János EP-képviselő.

A beruházó a Svájcban bejegyezett, de magyar tulajdonban lévő Ecosolifer AG hasonló nevű kft.-je. A tervek szerint már idén ősszel megkezdik az üzem kivitelezését és 2012-ben a termelés is beindul.

160 új munkahely létrehozására vállalt garanciát a befektető. A kormány 935 millió forint állami támogatást nyújt. Áder János a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem csak Csorna és a Rábaköz, de az ország szempontjából is jelentős fejlesztésről van szó. Becsey Zsolt elmondta: a kormány egyedi döntést hoz a beruházásról. Erről már meg is állapodtak, a végleges döntés néhány héten belül várható. A támogatást a cég jövő évtől kérheti. A tulajdonos hamarosan beszállítói kooperációs szerződést is köt a kormánnyal. Azaz az építkezéshez és aztán a gyártáshoz is a szükséges alapanyagokat lehetőség szerint magyar vállalkozásoktól szerzi be. A 160 alkalmazott foglalkoztatását minimum öt évre vállalta. A számítások szerint az államháztartásnak 2014. év végére térül meg a közel egymilliárd forintnyi összeg. Az államtitkár hozzátette: Csorna évente százmillió forintos nagyságrendű adóbevételre számíthat.

Gyopáros Alpár a tájékoztatón megjegyezte: az elmúlt évtizedek legnagyobb piaci beruházása valósul meg a városban. A politikus megköszönte a kormánynak, hogy az első érdeklődéstől számítva gyorsan, alig fél év alatt eljutottak a beruházás támogatásáig. ˝Bízom benne, hogy ez a cég valóban az első fecske lesz, és újabb is követik˝-fűzte hozzá. A Kisalföld kérdésére kifejtette: a vállalkozás tulajdonosa a helyszínen megnézte az ipari parkot és megfelelőnek találta a területet, a körülményeket. A telekvásárlásról a helyi önkormányzattal kell megegyeznie. ˝Biztos vagyok benne, hogy a csornai városvezetés nemhogy akadályt nem gördít a befektetés ellen, hanem kifejezetten támogatják majd˝-vélte. Becsey Zsolt megjegyezte: a kormány támogatása is Csornára vonatkozik.

Az Ecosolifer Kft. által alkalmazott technológia környezetbarát, nincs speciális hulladékmegsemmisítés. A gyártáshoz felhasznált alapanyagokat hazánkban száz százalékban beszerezhetők. A társaság tervezi, hogy a piaci lehetőségeket figyelembe véve bővíti majd kapacitását. 2013-ban export árbevételük az 50 millió eurót is elérheti. A Csornán gyártott napelemek felhasználhatóak lesznek szolárparkokban, elektromos járműtöltő és elektromos áramoltató rendszereknél, valamint komplett épület integrált megoldásokban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. merzsebet 2011. július 21. 18:56
  „Halihó hajracsorna köszönöm hogy hiányoltál hozzászóltam itt(6).
  Örömmel közlöm" egyéb elfoglaltságom" miatt kevesebbet kommentezünk nejemmel.Megszületett ugyan is a gyermekünk.Természetesen drukkolok a beruházásnak.Lévén hogy Szigetközben dolgozom engem jelenleg nem nem érint.
  Örülők az első fecskének remélem több is követi.Hajrá Csorna!!!!Valami elindult.”
 • 26. hajracsorna 2011. július 21. 07:48
  „omm!

  Két szó: BESZÁLLÍTÓI KÖR.

  Az Audi győri fejlesztésével közvetlenül "mindössze" 2100 munkahelyet teremt, de a beszállítói körével együtt ez a szám tízezres, azaz a közvetlen foglalkoztatottak ötszöröse. Úgyhogy a kettes, hármas szorzó még szerény is lehet.”
 • 25. julismaris 2011. július 21. 00:06
  „A munkahelyek kellenek, ez jó hír.”
 • 24. wellington 2011. július 20. 21:54
  „általában az ilyen bejelentéseknél ott mosolyog a beruházó cég képviselője is, nem? ő hol volt? nem ért rá épp akkor, mikor az "évtized beruházását" bejelentették? hmm..., nem cinkes?”
 • 23. csornafc 2011. július 20. 21:52
  „Hajrácsorna: ne keresgéljél, mert úgysem találod meg Jerry <moderálva>., Neki ez a Csornai siker, felér egy szívdöféssel, ő ezt csalódásként értékeli, jobb nem is foglalkozni vele.... Szívből gratulálunk azoknak akik ( Gy.A -Á.J) tető alá hozták ezt a beruházást!!!Hajrá Csorna!!!”
 • 22. omm 2011. július 20. 19:59
  „11. hajracsorna
  Pusztán a tények talaján állva kérdeztem, és most is úgy kérdezem, semmilyen rosszindulat nélkül:

  Az index.hu-n megjelent cikkből:
  "...Az alkalmazottak zöme szakmunkás lesz - mondta el, hozzátéve: a beruházás közvetve legalább kétszer-háromszor ennyi kisvállalkozói munkahelyet teremt..."

  Erre a 320-480 kisvállalkozói munkahelyre leszek én kíváncsi... Ezt miből számolhatták ki?

  Ennyi a kérdésem nem több, és ebbe nem politikát, rosszmájúságot kell látni.”
 • 21. hajracsorna 2011. július 20. 18:36
  „Keresem, keresem, de nem találom Jerry és merzsebet kommentjeit... :-)”
 • 20. józanparaszt 2011. július 20. 10:46
  „én annak örülök, hogy egy környezetkímélöbb energiatermelésbe történik a beruházás. reméljük a késztermék itthon is kapható lesz méghozzá kedvezö áron! a többi egyenlöre Magyarországon a spekuláció kategóriába tartozik”
 • 19. Lobbo71 2011. július 20. 09:20
  „"Egy becsuletes ceg nem megy el mas orszagba, neha mas vilagreszbe semmiert."

  Öregem, te aztán profi közgazdász vagy. Gondolom nincs céged, mert már rég csődbe ment volna :-)”
 • 18. Tavaszanyó 2011. július 20. 08:22
  „Egyeseknek a jó sem jó. Aki igazán dolgozni szeretne az örül a hírnek. Legyen már egy kicsit pozitív nézetünk. De azért tart itt az ország, mert mindenki csak a rosszat keresi...”
 • 17. CsabaKiraly 2011. július 19. 23:25
  „Valahanyszor egy idegen orszagban jegyzett "magyar" ceg jelentkezik ahol allami segely is van, nekem azonnal csorog a vesz-jelzo es ovatossagra int. Egy becsuletes ceg nem megy el mas orszagba, neha mas vilagreszbe semmiert. "valami buzlik daniaban" ilyenkor, ugyanis sokkal nehezebb dolga van vagy lenne a kormanynak behajtani adot tavolrol ha csalokkal van dolga amint ez szamtalanszor megtortent a multba. Mar maga a nev ovatossagra int engem, ismerve azok felfogasat, hogy a penz az isten.”
 • 16. CsabaKiraly 2011. július 19. 23:07
  „Par ev mulv amikor a ceg tulajdonosa le-lep az allamtol felvett segely utan es israelbe koltozik akkor tapsoljatok emberek.”
 • 15. Csipke 2011. július 19. 22:23
  „Végre!!! Tényleg örülünk, pártállástól függetlenül!
  Hahó! Valaki, aki ért hozzá, attól kérdezem: A százmillió forintos nagyságrendű adóbevételből nem lehetne rendezni a kórház adósságát???”
 • 14. horvathsanci 2011. július 19. 21:43
  „Az biztos, hogy ilyen beruházásra várt a Rábaköz már huszonegy éve. Nem egy, de minimum öt, hasonló méretű cégnek kellene már Csornán dolgoznia. Sajnos, ez nem sikerült, hogy miért, arra utaltak az előttem szólók néhány félmondattal. Gyopáros Alpárnak sikerült most az, ami előtte két évtizeden keresztül egyik elődjének sem. Legyen valaki turista, vagy balos, vagy akárki, nem őszintén szereti lakóhelyét, ha nem tud tüske nélkül örülni ennek a hírnek. Én mindenesetre nagyon drukkolok, mert ha Csorna fejlődik, az az egész térségnek a javára válik. Csak így tovább, a sok veszekedés és acsarkodás után inkább olvassunk a mostanihoz hasonló cikkeket.”
 • 13. szerintem01 2011. július 19. 21:39
  „Emberek, remény van rá, hogy legyen valami...
  Ez jó, vagy nem?
  most néhányan ebbe kötnek bele és keresik, hogy mit lehet leszólni és beszólni.
  Ha azt jelentették volna be, hogy nem lesz gyár, na az sokkal nagyobb gáz lenne.
  Ezért tart itt a város, mert néhányan csak fikáznak mindet...
  Ők vajon tettek már valamit Csornáért?”
 • 12. hekus 2011. július 19. 20:58
  „Csorna legnagyobb munkahelyteremtő beruházása lesz! Hajrá Csorna, Hajrá Gyopi!”
 • 11. hajracsorna 2011. július 19. 20:40
  „omm.. egy újabb jóakarója Csornának...”
 • 10. omm 2011. július 19. 20:31
  „Az index.hu-n megjelent cikkből:

  "...Az alkalmazottak zöme szakmunkás lesz - mondta el, hozzátéve: a beruházás közvetve legalább kétszer-háromszor ennyi kisvállalkozói munkahelyet teremt..."

  Erre a 320-480 kisvállalkozói munkahelyre leszek én kíváncsi... Ezt miből számolhatták ki.”
 • 9. szemi70 2011. július 19. 19:51
  „Ezért tart itt ez az ország. Mindig,és mindenbe belekevernek olyan dolgokat,aminek az egészhez semmi köze !
  Az utóbbi idők,talán egyetlen pozitív híre Csornáról !
  Türelem !
  Ráérünk kiabálni akkor is,ha az egészből nem lesz semmi !
  Ok??”
 • 8. nagytibi 2011. július 19. 19:50
  „Gratulálunk Gyopáros és Áder Uraknak, ez hatalmas eredmény!!!!Akik pedig megint okoskodnak és próbálják ezt az egészet besározni egész egyszerűen Csorna ellenesek, akik már nem tudnak örülni semminek sem!Ezek akkor érzik jól magukat ha megy a boksz és lehet köpködni a másikat!!Ez egy hatalmas beruházás és óriási lehetőség a városnak!!merzsebetnek igaza van , nem kell megint az uszítás és a veszekedés!! Hajrá Csorna”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágon a fűtést cserélik olcsóbbra

A rábaközi falvakban kevés pénz jut az iskolák, óvodák felújítására, fejlesztésére. A nyári, szinte… Tovább olvasom