Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Nap- és szélerőmű létrehozását is tervezik

A Biogáz Unió Zrt. is beszállt a tervezett csornai biogázerőmű előkészítésébe. A cég külföldi tapasztalatokkal felvértezve vett már részt jó néhány hasonló beruházásban.

Új partner bevonásával folytatja a biogázerőmű előkészítését a csornai önkormányzat. A Vill-Korr kft. mellett a Biogáz Unió Zrt. is azon dolgozik, hogy a városban legyen ilyen üzem. A tatai székhelyű cég honlapja szerint külföldi tapasztalataikat felhasználva végzik biogázüzemek tervezését, kivitelezését, üzemeltetését.
 
A csornai önkormányzat még 2012-ben kötött megállapodást a győri Vill-Korr kft.-vel. Az előkészítő munkák elvégzésével egy projektfejlesztő társaságot bíztak meg. A vele kötött szerződést azonban szerződésszegésre hivatkozva később felbontották. A város az elmúlt években több irányban is tett lépéseket a biogáz- erőművel kapcsolatban. A Biogáz Unió Zrt. képviselői először a tavalyi önkormányzati választások előtt, majd decemberben keresték meg az önkormányzatot. Januárban aztán úgy döntöttek a felek, új alapokra helyezik együttműködésüket és feladatokat kap a zrt. is a beruházás előkészítésében. A két céggel kötendő együttműködési megállapodást múlt héten a csornai képviselő-testület is jóváhagyta.

A tervek szerint a barbacsi út mentén, a Vill-Korr kft. szélerőműve mellett áll majd a biogázüzem, a nap- és a szélerőmű.
A tervek szerint a barbacsi út mentén, a Vill-Korr kft. szélerőműve mellett áll majd a biogázüzem, a nap- és a szélerőmű.


Ebben rögzítik: egy legfeljebb 1 megawatt teljesítményű bio-
gázerőmű megvalósításáról van szó. A fejlesztés bekerülési költségét nettó egymilliárd forintban állapították meg. Elsősorban pályázati támogatásban bíznak a felek, de amennyiben nem sikerülne forrást nyerniük, nem zárkóznak el az önerős fejlesztéstől sem. Ennek részleteit azonban külön kell majd megvizsgálni. A következő hetekben a különböző felméréseket, számításokat végzik el, majd március elején ismét egyeztetnek. Akkor határoznak majd a projekt folytatásáról is. A most kötött szerződés arról is szól, hogy a biogázerőművel párhuzamosan, esetleg megvalósulása után egy 500 kilowattos
naperőmű, illetve 50 kilowattos szélerőmű létrehozásának lehetőségét is megvizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a szociális temetés miatt Csornán

Módosította a köztemetők rendjéről szóló rendeletét a helyi képviselő-testület. Tovább olvasom