Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Nagyszűlök barátkoznak az internettel

Unokáik biztatására ültek be az iskolapadba azok az idős emberek, akik Szilban elvégezték az internetes tanfolyamot.
„ Ezüstnet" elnevezéssel, harmincórás számítógép-kezelői tanfolyamot tartottak Szilban a helybeli idősek részére. A képzés – melynek az általános iskola adott otthont – a napokban fejeződött be, s a végzős „diákok" jó érzéssel gondolnak vissza az iskolapadban eltöltött órákra. A nyugdíjasok eleinte ugyan tartottak a gépektől, később azonban megbarátkoztak az egérrel és szívesen böngészték a honlapokat, leveleztek egymással, valamint unokáikkal.

A tanfolyamot egy faluban élő pedagógus, Perlaki Sándor vezette, aki amúgy a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatóhelyettese.

– Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium felhívására a település önkormányzata az elmúlt év tavaszán pályázatot nyújtott be időskorúak számítógépes ismereteinek elsajátítása tárgyában – mondta Perlaki Sándor.

„ Ez egy harmincórás tanfolyam megszervezésére szóló pályázat volt, amelyen sikeresen vett részt az önkormányzat. Így az érdeklődő falubelieknek lehetőségük nyílt arra, hogy térítésmentesen ismerkedhessenek meg a számítógéppel."

– A tanfolyamot a téli időszakra időzítettük, december elején kezdtünk és heti egy alkalommal két-három órás foglalkozásokat tartottunk. A tizennyolc résztvevő többsége most ismerkedett meg a számítógéppel, az internettel. Igyekeztem olyan témákat választani, amelyek a nyugdíjasokat leginkább érdeklik. Főleg a nyugdíjakkal, egészségüggyel, idősek gondjaival foglalkozó weblapokat kerestünk. Mindenki kapott e-mail címet és egymással is leveleztek. A tanfolyamot kedvezően fogadták az emberek. Akik eljöttek, nem bánták meg. Az elején érthetően bátortalanok voltak, attól féltek, hogy elrontják a gépet. Aztán amikor látták, hogy ilyesmitől nem kell tartaniuk, megnyugodtak.
Megkérdeztünk néhány hallgatót, hogy ők miként vélekednek a tanfolyamról.

Szabó Ferenc: – A nyugdíjasklubban elhatároztuk, hogy jelentkezünk a tanfolyamra, megismerkedünk a számítógéppel, hogy ne nevessenek ki bennünket az unokáink. Pk ugyanis hamar kijelentik, hogy „mama, úgysem értesz hozzá". Nekik van otthon számítógépük, de egyelőre inkább csak itt gyakoroltam, nem akartam leégni előttük. Azért ezt is meg lehet tanulni, nem olyan ördöngös dolog. Jól éreztük magunkat a tanfolyam során és hát ragadt is ránk valami.

Dr. Hegyi Ferenc: – Korábban megtörtént, hogy a másodikos unokám azt mondta, „papa, azért nem megyek el hozzátok, mert nincs számítógép". Ezért nagyon jól jött ez a tanfolyam, az alapokat megtanultam. Így most már a lányomékkal, fiamékkal is tudunk levelezni. Igaz, most még az elején nem győzöm mondani nekik, hogy lassabban, de a gyakorlat teszi a mestert.

Tompos Ferencné: – Azért jelentkeztem, hogy az unokákkal tudjak internetezni. Ők is biztattak, hisz a hároméves kis unokám is a számítógépen szeret játszani. Nem bántam meg, hogy elvégeztem a tanfolyamot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eszközök a csornai kórházban

A szükség és a lehetőség szerencsés találkozásának, na meg a sikeres pályázatnak köszönhetően a közeli hetekben új eszközökhöz jut a Margit Kórház. Papp József polgármester elmondta: 8,5 milliárd forint értékben majdnem ezer különböző készüléket vásárolt az egészségügyi tárca, melyeket az intézmények ingyenes használatra kapnak meg. Tovább olvasom