Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

Nagypapa és unoka együtt gazdálkodik

Sajtműhelyt alapított egy fiatal házaspár Rábcakapin. A feleség családjának gazdaságára építve kezdték el a vállalkozást. Megtalálták a hivatásukat.

Háromgenerációs gazdaság Rábcakapin Szabóéké. A család mindig is a mezőgazdaságból élt, növénytermesztésből, állattenyésztésből.
Manapság együtt gazdálkodik a nagypapa, az édesapa és az unoka, illetve férje, aki szintén parasztcsaládból származik.

A legifjabbak azonban a szülők által felépített vállalkozásra alapozva kezdtek bele valami újba. Sajtműhelyt létesítettek.

Kriskó Ádám és felesége, Kriskóné Szabó Zsófia tavaly házasodtak össze. A férj erdészmérnök, felesége idegenforgalmi közgazdásznak tanult. Elvileg tehát más pályára léptek, mint őseik, a gyökerektől viszont nem tudtak elszakadni. Kivették részüket a gazdasági munkából, de közben keresték az új lehetőségeket. Ádám édesanyja próbálkozott korábban sajtkészítéssel, fia tőle leste el az alapokat. Aztán az interneten böngészett külföldi, főleg svájci és német oldalakat, melyekkel bővítette ismereteit. Mivel tej apósa gazdaságából bőven került, kísérletezgettek párjával. Sokat tanultak hibáikból is. Eleinte csak a család és a barátok örömére, ízlésére, végül gondoltak egy nagyot párjával, beszerezték az engedélyeket és hivatalossá tették a sajtkészítést.

Kriskóné Szabó Zsófia idegenforgalmi közgazdász, férje erdőmérnök. Mégis a sajtkészítés a hivatásuk.
Kriskóné Szabó Zsófia idegenforgalmi közgazdász, férje erdőmérnök. Mégis a sajtkészítés a hivatásuk.

Zsófia dédszüleinek százéves házában alakították ki a műhelyt, Rábcakapin. Megvásárolták a szükséges eszközöket, berendezéseket, az oltóanyagot, a kultúrát és nekivágtak. Hetente négyszáz liternyi tejet dolgoznak fel, amiből negyvenkilónyi sajt készül.

– Szívesen foglalkoztunk a sajtokkal, értelmét is láttuk, ezért döntöttünk úgy, hogy ez lesz a hivatásunk – mondta a Kisalföldnek Kriskóné Szabó Zsófia. – Vannak friss sajtjaink, érleltek, füstöltek. Különböző ízesítésekkel készítjük el, körülbelül harmincfajta fűszert használunk. Igyekszünk minél nagyobb választékot nyújtani, mivel úgy látjuk, erre van igény. Készítünk még hagyományos rögös túrót, az Erdélyben hagyományos ordát, székely túrót és szalagsajtot is. Egyelőre megrendelésre dolgozunk, de a hétvégén már a Szigetközi Szatyor programon is részt veszünk. Kapacitásunk még véges, de szeretnénk fejleszteni.

A feleség családjának gazdaságában az alapanyag-ellátás biztosított lesz, ha Kriskóék átlépik a heti négyszáz liternyi feldolgozott tejet.
A feleség családjának gazdaságában az alapanyag-ellátás biztosított lesz, ha Kriskóék átlépik a heti négyszáz liternyi feldolgozott tejet.

Kriskóék nagy vágya egy önálló sajtüzem. A beruházáshoz pályázati támogatást szeretnének majd igényelni. Most, kezdetben a piaci igényeket mérik fel és kis lépésekkel szeretnének egyre előbbre jutni. Igaz, még az elején tartanak, de vannak már saját ízeik, fűszerkeverékeik is, melyeket maguk kísérleteztek ki. Ezek a Kapi, a Rábca és a Hanyi fantázianevet viselik.

És hogy mit szólnak a szülők? Kérdésünkre Szabó Gyula elmondta: örül neki, hogy lánya és veje belevágtak az új vállalkozásba. „A lehetőségeket ki kell használni, és örülök neki, hogy a gyerekek is így tettek" – jegyezte meg a gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barsi Ernőről nevezik el a néptánciskolát

A név módosul, ám a néptánciskola működése ezután is változatlan marad. Szeptembertől a kapuvári… Tovább olvasom