Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

˝Nagyon szerettem rendőr lenni˝

Huszonhét év szolgálat, összesen hat év kapitánykodás után nyugdíjba vonult Kiss József alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság vezetője. ˝Szerettem rendőr lenni˝ – mondta portálunknak.

– Mielőtt 1982-ben rendőrnek állt, tíz évet civil munkahelyen, az iparban húzott le. Mi térítette mégis a rendőri pályára?

– Mindig is vonzott az egyenruha, és ekkorra érett meg bennem az elhatározás. Az is nyilván szerepet játszott a döntésemben, hogy édesapám tizennégy évig volt csendőr. Még a békeidőkben, kakastollas. Remélem, ha odafentről most letekint rám, egy kicsit büszke a fiára.


– A ranglétra minden fokát megjárta az elmúlt közel három évtizedben...

– ...és végig a csornai kapitányságon dolgoztam. Őrmesterként, mint objektumőr kezdtem. Ez volt a legalsó beosztás, de meg voltam győződve, hogy a legfontosabb feladatot bízták rám. Ez a szemlélet amúgy valamennyi beosztásomnál megmaradt.


– Sorra vette aztán a létrafokokat.

– Gyalogos járőr lettem, aztán szabálysértési előadó, miközben elvégeztem a rendőrtiszti főiskolát. Dolgoztam a közlekedési osztályon, a közrendvédelmen, a közlekedésrendészeten és közel egy éven át megbízott kapitányságvezető is voltam. Vezettem az igazgatásrendészeti osztályt és 2005 tavaszán lettem kapitányságvezető. Most úgy éreztem, eljött az idő és saját kérésemre nyugállományba vonulok, mint a megye második legidősebb rendőre. Mindegyik munkaterületnek vannak érdekes és kevésbé szép vonásai. A kapitányságvezetés már nem igazán klasszikus rendőri feladat.


Kiss József közel harminc év után távozik a csornai kapitányságról. Hat évig dolgozott kapitányként.
Kiss József közel harminc év után távozik a csornai kapitányságról. Hat évig dolgozott kapitányként.

– A rendőrség az elmúlt harminc évben alaposan megváltozott. Annak idején ön és kortársai azért álltak be, mert rendőrök akartak lenni. Ma miért jelentkeznek a fiatalok?

– A legtöbben a biztos munkát, a megélhetést nézik elsősorban. Abban az időben még fontos volt a hivatástudat, ami pénzben nem mérhető. Mi még nem néztük az órát, várva a szolgálat végét. Ennek persze gyakran a család látta kárát, de a jó rendőrnél ez elkerülhetetlen. Szükség volt természetesen egy biztos háttérre, amit a feleségem teremtett meg. A rendőrök, a rendőrség megítélése is változott, sokszor nem csak a szakmai munkáról szólnak a dolgok.


– Bizonyára a politikára gondol, ha nem is mondja ki. Alezredes úr életébe is beleszólt, hiszen már akár hat évvel korábban is kapitány lehetett volna.

– Már tízzel is.


– Egy ízig-vérig rendőr ezt hogy képes elfogadni?

– Úgy, hogy ízig-vérig rendőr. A rendőrségen parancsok vannak, a döntéseket az elöljárók hozzák. Vitatni lehet, de értelme nem sok van. Ezek persze régi ügyek, bennem sértődés, harag senki iránt nincs. Nagyon szerettem rendőr lenni és a munkám mindig kárpótolt az esetleges csalódásokért. A politikára visszatérve, valamennyi kormány alatt kaptam miniszteri elismerést.


– Milyen kapitányságot hagy utódjára?

– Nem az én tisztem megítélni.


– Mégis, saját magában hogyan ítéli meg?

– Azt hiszem, mind emberileg, mind szakmailag egy jól működő kapitányságot hagyok hátra. Ezt mutatják az eredményeink is, remélem, a kollégáim tartani tudják azt a szintet, amelyre közösen eljutottunk.


– Parancsnokként bizonyára voltak nehéz döntések.

– Személyi ügyekben szinte valamennyi ilyen volt. Sokszor hetekig, hónapokig gondolkodtam, mire léptem. Mindig a szakmát tartottam szem előtt és minden döntésemet vállalom ma is.


– Nyugdíjasként mivel tölti majd az idejét?

– Tudatosan készültem erre az időre és először alaposan kipihenem magam. Továbbra is gazdálkodni fogok, ami eddig a kikapcsolódást jelentette, ezután az időtöltést. Lótartó ember is vagyok, elsősorban a gyerekek, unokák örömére foglalkozom az állatokkal. És van persze egy 600-as túramotorom.


– Mi hiányzik majd legjobban a kapitányságról?

– Egyértelműen a csapat.


– Végleg elszakad a szervezettől?

– A rendőrséget vagy szívvel-lélekkel csinálja az ember, vagy sehogy. Ha megkeresnek, szívesen átadom a tapasztalataimat, de már csak külső szemlélőként figyelem a kollégáim munkáját, ˝beleokoskodni˝ nem akarok.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. cher 2010. január 08. 10:32
  „Boldog nyugdijas éveket!Egy jó rendör ismét távozott a yardról.”
 • 20. meir 2010. január 06. 16:29
  „moderálva”
 • 19. meir 2010. január 06. 16:25
  „3-as!! mar viccolni se szabad??? ejnye no!!”
 • 18. szocdem 2010. január 06. 11:58
  „"Gobdolj arra,hogy kommunista volt!!!!!!!!!!"

  A náci meg a komcsi voltaképp szinte ugyan az, nem is értem pontosan miért utálják úgy egymást.
  Kakastoll vagy lenin kép árnyékában pedig nincs más esélye az embernek: vagy náci, vagy komcsi lesz, de voltaképp mindegy.”
 • 17. janka 2010. január 05. 14:31
  „No igen és hány felderített volt ebben a körzetben.Csorna az elsőkközött van felderítésben és elfogásban.Azért hál´ ég ez nem olyan veszélyes környék mint pl. Óvár csak hát minél kisebb a bili annál nagyobb a vihar benne”
 • 16. janika 2010. január 05. 10:17
  „No hány rablás, lopás maradt felderítetlen ebben a körzetben az elmúlt évben? Vagy már megvannak a rábapordányi anyadisznók, vagy a traktor a bálázóvan együtt stb.”
 • 15. janka 2010. január 05. 08:18
  „Látjátok ez ami borzalmasan undorító a politikában.Hiába valaki jó szakember még is azt nézik milyen színű.Szinte biztos vagyok benne, hogy kormányváltás esetén az összes vezetőt kicserélik aki nem fideszes urambocsá független . Ha nincs velünk akkor ellenünk van felkiáltással s a kutyát nem érdekli, hogy milyen szakmai tudással rendelkezik, s jön helyette olyan fideszes aki lehet hogy a szakmája szégyene, dea "mi tehenünk borja".Azért ezt nem kellene engedni, bár ki tilthatná meg. Lesz itt még diktatúra.Én maradok átlátszó........”
 • 14. sila 2010. január 04. 21:46
  „Baradlay
  Nem tudom mi történt ott, és nem is ismerem az urat. Csak azt tudom, hogy beosztottai és a ,,nép" körében,-mint ahogy a hozzászólásokból is kitűnik- nem örvend egyöntetű közutálatnak, ellentétben pár másikkal.
  Hogy a kulisszák mögött mi van? Ezt legfeljebb csak felszínesen sejtjük.
  Egyébként, ha tényleg ennyire normális volt, nem csodálkozom, hogy megunta.......”
 • 13. Baradlay 2010. január 04. 21:08
  „"sila"! Te tudod,hogy mi tortent a csornai rendorseg kulisszai mogott???
  Gobdolj arra,hogy kommunista volt!!!!!!!!!!”
 • 12. janka 2010. január 04. 20:47
  „Kiváló ember örülök, hogy van szerencsém ismerni.Remélem az utódja is hasonlóan EMBER lesz nem csak rendőr.Sok sikert és jó egészséget kívánunka nyugdíjhoz.
  <moderálva>”
 • 11. sila 2010. január 04. 20:12
  „meir
  Áruld el, ha tényleg a ,,szent földön " élsz -bár én ezt nem hiszem- , miért szólsz ebbe bele...???!!!!
  Legalább őt ne kóstolgasd, aki nem volt az -elmondásod szerinti- néped seggnyalóinak szekértolója!”
 • 10. Nooormális? 2010. január 04. 19:44
  „A nyolcvanas években egyik ismert vendéglátóhelyen dolgoztam Csornán.
  Nagyon jól ismertem a város akkori vezetőit, a rendőrkapitányt, a tanácselnököt, a laktanyaparancsnokot és a párttitkárt. Ma is hányingerem van, ha eszembe jutnak ezek az emberek.
  Egész estéket tivornyáztak nálunk úgy, hogy meg sem fordult a fejükben a fizetés gondolata...
  Kiss Józsit abban az időben ismertem meg, mint rendőrjárőrt és nyugodtan kijelenthetem, hogy Ő ma is ugyanaz az EMBER akit akkor megismertem. Nem lépett a "dicső" elődei nyomdokába.
  Szabálysértési előadóként is méltányos és emberséges volt mindenkivel, de fogadnék rá, hogy egyetlen ittas vezetőnek sem intézte el, hogy idő előtt visszakapja a jogosítványát...
  Ezúton kívánok neki jó egészséget, hogy sokáig élvezhesse a megérdemelt nyugdíját a szerettei körében.”
 • 9. tódi 2010. január 04. 18:17
  „Inkább ilyen rendőr legyen a kapitány ,mint valami politikai ejtőernyős!”
 • 8. tettes 2010. január 04. 18:15
  „Emlékszem,csak nem jut eszembe,hogy egyedül,vagy többen ültek a kocsiban a parti után.A monogramm még nem név!!!”
 • 7. Baradlay 2010. január 04. 18:15
  „Sajnos O nem volt "kakastollas"!!!!!”
 • 6. apa80 2010. január 04. 17:49
  „Közel 30 év a ranglétra aljától a tetejéig. Kapitány Úr ne az irigyekre és a pletykálkodóra figyelj, akiknek ez teszi örömtelivé az életet, hanem a boldog nyugdíj évekre koncentrálj. Gratulálok!”
 • 5. qeu 2010. január 04. 16:37
  „tettes!
  Volt itt más kinevezett kapitány is, nem is egy, de neveket nem akarok mondani. Valakinek véletlen a házára lőttek Sopornban, ugyancsak Ő törte, mint kiderült ittasan össze magát kocsival Farádon egy csornai össznépi bográcsparti után - nyugdíjba is ment gyorsan -. stb. Vagy erre nem emlékszel, pedig jó téma volt?
  Elődje is érdekes módon került ide és érdekes módon távozott.
  A legérdekesebb az, hogy ilyenkor mindig Kiss Józsefet kérték meg, hogy vezesse ideiglenesen megbízottként a kapitányságot. Ez nagy hiba volt. Őt nem ideiglenesen kellett volna kinevezni, hanem véglegesen már akkor is, ezért küzdöttek többször a Rábakoz polgármesterei is, de ezt figyelembe sem vették akkor.”
 • 4. tettes 2010. január 04. 15:50
  „Milyen botrány és ki körül.?Így túl általános...”
 • 3. qeu 2010. január 04. 13:21
  „meir
  Ha értelmes és normális nem sikerül, inkább ne próbálkozz.
  Az utóbbi évtized egyik legsikeresebb és mindenki által elfogadott rendőrkapitánya ment nyugdíjba.
  ( Gondold végig, csak kik is voltak idehelyezve, aztán gyorsan elhelyezve vagy nyugdíjazva, mert botrány volt körülöttük.)
  Mellesleg más az aki Rábaközi és magáénak érzi - mert itt is lakik - azt ahol tevékenykedik. Nehéz dolga lesz az utódnak, ha ugyan úgy el akarja magát fogadtatni, mint Kiss Józsefnek.”
 • 2. janika 2010. január 04. 13:15
  „Ha a bajuszát megfordítaná úgy állna mint az öreg bika szarva, de így.......!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós hiány Kapuváron

Ötvenmillió forintos működési hiánnyal zárt a kapuvári büdzsé 2009-ben. Az áfaváltozás 60 milliójába… Tovább olvasom