Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Nagykudut lőtt, kígyóepét ivott a csornai vadász

Boros László csornai vendéglátós életre szóló élményt szerzett, amikor két héten keresztül Afrika sivatagjaiban vadászott.
A nagykudu bikát már első nap elejtette Boros László.
A csornai Boros László már több mint húsz éve vadász, ám a hazai tájakon kívül eddig máshol még nem űzte hobbiját. Idén márciusban váratlanul érte barátai meghívása: tartson velük Namíbiá- ba, kéthetes szafarira. Boros László rövid gondolkodás után mondott igent, és április elsején keltek útra. Zürich és Johannesburg érintésével érkeztek meg Windhoekba, Namíbia fővárosába, majd Eintrachtba, vendéglátójuk farmjára. A sikeres vadászatokról számos fénykép tanúskodik.
– Házigazdánk, Peter Delport ősei 180 évvel ezelőtt telepesként érkeztek Dél-Afrikába, ő ma már egy 27 ezer hektáros területet birtokol – mesélt utazásukról Boros László. – A hatalmas birtok igazi vadparadicsom, ahol azonban tudatos és ésszerű vadgazdálkodás folyik. Már megérkezésünk napján vadászatra indultunk, és sikerrel jártunk. A terepjárótól háromszáz méterre egy nagykudu tehenet, borjút és egy kapitális bikát láttunk meg, melyeket aztán gyalog cserkeltünk be.

A bokrok között kúsztunk feléjük halkan, a legkisebb zajt keltve, mígnem százötven méterre tőlük házigazdánk intett, hogy lőhető. Barátaim átengedték nekem a lövést és én megcéloztam a bikát. Szerencsére jól céloztam, az állat megrázkódott, és körülbelül száz méterre a lövés helyétől összeesett, lehetett vagy 3-400 kilós. Ekkora bika elejtése különben odakint is nagy eseménynek számít.

A magyar vadászok vendéglátójukkal és egy hivatásos vadásszal járták a 27 ezer hektáros birtokot és közben a szomszédos farmereket is meglátogatták.

Magyaros pörkölt a farmereknek

– Mind nagyon barátságos, értelmes, érdekes emberek és vendégszeretők – folytatta élményeinek sorát a csornai vadász. – Megfigyelhető viszont, hogy a bennszülött négerekkel nem igazán keverednek. Igaz, hogy a négerek is farmokon, de teljesen elkülönítve élnek, a fehérekhez csak akkor közelítenek, ha a munkájuk ezt megköveteli. Étkezési szokásaik is teljesen különböznek. A vadhúsból például csupán a belsőséget kaphatják meg, azt kiszárítják és úgy fogyasztják. Ám, ha a gazda varacskos disznót lő, akkor az teljesen a bennszülötteké lehet. Hogy ez miért van így, két hét alatt nem derült ki.
Boros László elmondása szerint nem mindennapi élmény egy kéthetes afrikai vadászat. Gyönyörű állatokat láttak és ami a lényeg, lőttek is. P például a nagykudun kívül vörös tehénantilopot, két mázsás oryxot, springbuckot is.

– Egyik társam egy alkalommal kobrát lőtt, melynek kiürítette epehólyagját, és az általunk vitt vegyes pálinkával keverte össze. Először csak félve kóstoltuk meg, de kiderült, hogy egészen ízletes ital kerekedett belőle – idézte élményeit. – Ételt különben mindig abból a vadból készítettek, amit mi ejtettünk el. Egyszer viszont én főztem nekik vadhúsból igazi, magyaros pörköltet, bátran mondhatom, hogy nagyon meg voltak elégedve az ízekkel.

A vadászszerencsét illetően Boros László csak annyit jegyzett meg: volt nap, amikor tizenhét vad akadt puskavégre.
– Amíg élek, emlékezni fogok erre a két hétre. Miközben vadásztunk és a vadakat figyeltük, nagyon sokszor eszembe jutott, hogy egykor ezen a területen Széchenyi Zsigmond is barangolt, nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy ez az élmény nekem is megadatott.
„Igazi kaland volt ez a kéthetes afrikai vadászat, olyan helyeken, környezetben jártunk, ahová nem biztos, hogy még egyszer eljutok. Az eseményekről naplót írtam, és már most előszeretettel forgatom a kis füzetet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz leütés percenként

Kuslics Boglárka 500 billentyűt üt le egy perc alatt. Ezzel a tudással bekerült a magyar gépírók… Tovább olvasom