Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

˝Nagykorú˝ zenekar: 18 éve szól a szving

Tizennyolcadik születésnapját ünnepli a kapuvári Hanság Big Band. A nagyzenekar idén a hallgatóságot is megmozgatná.

Tizennyolcadik születésnapját ünnepli idén a kapuvári Hanság Big Band (HBB). A „nagykorú" nagyzenekar megalakulásakor a klasszikus big band stílus ápolását, megőrzését, ezáltal a szvingzene közelebbről való megismerését és megismertetését tűzte ki célul.

– Ki ne hallotta volna például Frank Sinatra New York, New York című számát? A korabeli, de a mai filmzenék is elképzelhetetlenek a szving, a big band zene nélkül – beszélt a kezdetekről lapunknak Kiss József zenekarvezető. Ha a stílus hazai kezdeteit boncolgatjuk, akkor kihagyhatatlanok többek közt a magyarországi táncdalfesztiválok kísérőzenekarai is, például a kibővített Stúdió 1.

Hanság Big Band – Muzsikájukkal a húszas-harmincas éveket idézik.
Hanság Big Band – Muzsikájukkal a húszas-harmincas éveket idézik.

– Az elmúlt években nagyon sok helyen szórakoztathattuk közönségünket, külön öröm számunkra, hogy a budapesti táncos esttől kezdve a kisebb lélekszámú településekre is elvihettük a rábaközi szvingritmusokat – mondta Kiss József.

A szórakoztató zene ezen formája 1935 és 1945 között volt
a legnépszerűbb Amerikában, majd Európában, gyakorlatilag a mai populáris zene ősének lehet tekinteni. Az olyan zenekarvezetők, mint Glenn Miller, Benny Goodman együttesei képesek voltak minden este a szving fénykorában hatalmas koncert- és báltermeket megtölteni.

– Szeretnénk minden zenét szerető ember számára elérhetővé tenni együttesünket, hiszen a múlt század ezen szórakozási formáját kevesen ismerik – tette hozzá a HBB vezetője. – Továbbgondolva a fellépéseinket, arra az elhatározásra jutottunk, hogy közönségünket is bevonjuk a produkcióba, hiszen áprilisban szvingtáncestet rendezünk – amire még nem volt példa – Kapuváron, a művelődési központ előterében – ismertette következő programjukat Kiss József.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmondta a rendőröknek Csornán: ivott és nem tud hazamenni

A 44 éves férfit mentő vitte kórházba. Tovább olvasom