Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nagy volt az ára, de megérte

Leépítéssel és óraszámcsökkentéssel, de egyelőre megtartotta óvodáját és iskoláját a páli önkormányzat. A szili iskolával társultak.
A páli önkormányzat a szilivel kötött társulási megállapodást a helyi iskola és óvoda fenntartására. Egy tanítót elbocsátanak, az óvodában óraszámot csökkentettek a dolgozóknak. Póczik András polgármester azt mondja: idáig is nehéz út vezetett, de  már a jövőn is gondolkodni kell.

– Negyedik ciklusomat kezdtem meg polgármesterként tavaly októberben. Ez idő alatt elvégeztük a nagyberuházásokat, kiépült a csatorna, van vezetékes gáz a faluban, felújítottuk járdáinkat, utakat építettünk – kezdte Póczik András. – Mindig úgy gondoltam, ha túl leszünk ezeken a munkákon, könnyebb, jobb lesz az életünk. Ennyi idő után azonban rá kellett jönnöm, hogy egyszerűbb volt ezeket elvégezni, mint most működtetni intézményeinket. Ez ma már sokkal nagyobb feladat, mint tizen-egynéhány éve gyakorlatilag a semmiből elindulni. Az elmúlt néhány évben a képviselő-testülettel kitartottunk az iskolánk és óvodánk mellett. Nagyon nehéz volt a finanszírozás, de megérte. Ma már látjuk, hogy ezek a keserves esztendők szükségesek voltak ahhoz, hogy szeptembertől ne kelljen lakatot tennünk iskolánkra, óvodánkra. Ennek persze ára volt, milliós nagyságrenddel terhelte meg a falu költségvetését, az utóbbi egy-két évben már a beruházások, fejlesztések rovására.

A páli alsó tagozatos iskola és az óvoda társulásban működik idén szeptembertől, a szili intézmények tagiskolájaként, illetve óvodájaként. Ahogy Póczik András fogalmazott: ennek is voltak feltételei: az iskolában létszámleépítés, az óvodában óraszámcsökkentés.

– Egy tanítónak sajnos fel kell mondanunk, az oviban a konyhai dolgozóknak, illetve a dadának csökkentettük az óraszámát: ők kevesebb fizetést kapnak emiatt. Muszáj volt azonban ezt a lépést megtennünk, mert ha nem, szeptembertől már munkahelyük sem lett volna. Mindezek ellenére mondhatom, hogy továbbra is minőségi munkát végeznek pedagógusaink és a páli gyerekek nem kerülnek hátrányba a nagyobb településeken élő társaikkal szemben.

Páliban szeptembertől tizenhárom alsós lesz, az óvodába tizenketten járnak majd. A következő években a polgármester szerint ez a szám nem változik, de a jövő már nem csak tőlük függ. Mint megjegyezte, sorsukat az is befolyásolja, hogy a társult településeken hogy alakul a gyereklétszám. Póczik Andrásnak felvetettük: nem lenne-e egyszerűbb, ha azt mondanák, az iskolát és óvodát bezárják, az épületeket hasznosítják. A helyiekkel nyilván el tudták volna fogadtatni, hogy a jelenlegi helyzetben nem dönthettek másként.

– Egyszerűbb lett volna és kényelmes. Mi itt, Páliban azonban azt tartjuk, hogy nem mindig a legkényelmesebb megoldás a helyes és a jó. Ha így határoztunk volna, nem lenne nálunk anyák napi ünnepség, március 15-i megemlékezés és elmaradna a többi rendezvényünk is. Nem lennének ugyanis szereplők, mert pedagógus sem lenne a faluban, aki betanítja a gyerekeknek a műsort. Még az a kevés élet is megszűnne a településen, ami most még van.

– Költségvetésünkre is pozitív hatással van a társulás. Már az idei évben is látszik ez, igaz, nem azt mondom, hogy sok lett a pénzünk, de kevesebb lett a mínuszunk. Csak összehasonlításként: szeptembertől az állami támogatások 95 százalékban fedezik a megmaradt dolgozói létszám bérköltségét. Eddig a normatíva felét sem tette ki a költségeknek.

Póczik András ugyan bízik benne, hogy a mostani állapotot sokáig fenn lehet tartani, de szerinte már most gondolkodniuk kell a jövőn. Az is lehetséges ugyanis, hogy néhány év múlva nem lesz „kibúvó" és be kell zárniuk oktatási intézményeiket. Ekkor a legkisebb páliaknak is naponta ingázniuk kell. Ezért a polgármester falugondnoki busz beszerzését tervezi. „Ez lesz persze a legvégső és számunkra a legrosszabb megoldás, de erre is fel kell készülnünk. Elébe kell mennünk a problémáknak és felkészülten várni azokat" – tette hozzá Póczik András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokallják a helyi újság és a légkondi költségeit

Abdai Imre csornai önkormányzati képviselő (SZDSZ) szerint sajnálatos, hogy a város idei… Tovább olvasom