Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Nagy idők tanúja ment el Kónyból

Meghalt Kóny legidősebb lakója. Kertai Imre bácsi 93 évet élt. Vele együtt sírba szállt megannyi csodálatos történet, ami csak a kilenc évtizedbe belefért. A falu 780 éves történelméből csaknem száz esztendőnek – nagy időknek – egyik utolsó tanúja volt. És én, ha rágondolok, szemrehányást teszek magamnak, hogy csak a töredékét jegyeztem le múltbéli elbeszéléseinek.
Pedig hány és hány délutánt, estét beszélgettünk át. Jó volt hallgatni. Szerette, ha hallgatták. Trianonról, Keszthelyi „öspörösről", Jób intézőről, Pere Jánosról, régi kónyiakról, nagyszüleimről, dédszüleimről, a II. világháborúról, Szentkirályi őrnagyról, Erdély visszafoglalásáról, a hadifogságról. Történeteiből jó néhányat olvasóink is megismerhettek a Kisalföld hasábjain és Imre bácsi lapunk Időhíd könyvében is mesélt.

Olykor indulatba jött, ha a hazát vagy az őt és családját ért igazságtalanságokról mesélt. Olyankor egy-egy szép nótával nyugtatta meg magát. Mennyi szépet is tudott, Rákóczi idejéből, aztán Kossuth-nótát, harctéri dalokat. Egy jó részét ő is nagyszüleitől, édesapjától hallotta, s adta tovább.

Fotó: Cs. Kovács Attila
Fotó: Cs. Kovács Attila

Sajnos, kevesebbet találkoztunk, mint amennyit szerettem volna vele lenni. Tudom, ő is várta ezeket a találkozásokat. Legutóbb tavaly novemberben, a névnapján kerestem fel. Otthonában beszélgettünk. A falról Kossuth Lajos és valamelyik Kertai nagypapa huszáregyenruhás képe nézett le ránk. Szerettem ezeket a beszélgetéseket. Élvezet volt hallgatni. Persze tudtam, hogy előbb-utóbb vége szakad a mesének, tudtam egyre romló egészségi állapotáról. De bíztam benne, hogy ez az utóbb még soká lesz. Bíztam, hogy addig még jó néhány közös délután kijut nekünk. Sajnos, Imre bátyám végleg magával vitte nótáit, történeteit. Amiket itt hagyott, ígérem, jó kezekben hagyta.

Olvasóink írták

  • 2. hajracsorna 2009. február 17. 20:40
    „Isten nyugosztalja Imre bácsit!”
  • 1. Tisztánlátó 2009. február 17. 11:11
    „Molnár KFT hello!!!
    Kapuváron a Győri úton nem jó a kábeltévé!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A házi segítségnyújtás igen nagy szerencse

Rábaköz - Az idősek segítése, támogatása minden települési önkormányzatnak feladata. Vannak törvény… Tovább olvasom