Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nagy az igény, de kevés a hely

Felnőttkorú fiatal fogyatékosok részére napközi otthon nyílt szeptember elején Csornán.
A többcélú kistérségi társulás keretében szeptember elején kezdte meg működését Csornán a támogató szolgálat, valamint a felnőttkorú fiatal fogyatékosok napközi otthona. A Sziget utcában – Kis-Csornán – kialakított intézményhez hasonló korábban nem működött a városban, ezért létrehozása újdonságnak számít. Az elmúlt bő két hónap tapasztalatairól Bertalanné Balázs Kata intézményvezetőt és Boda Imréné szolgálatvezetőt kérdeztük.

Tíz településről

– Az intézményben a kistérségi társulás településein élő fiatalok kapnak ellátást, akiknek az utaztatását reggel és délután a támogatószolgálat végzi – kezdte Bertalanné Balázs Kata. Azt már Boda Imréné tette hozzá, hogy jelenleg tíz településről járnak be a fiatalok.

– Rendkívül nagy az igény a nappali ellátásra, hisz a tizenhat személyes intézményben tizenkilenc fiatal van, emellett öten várakoznak a bekerülésre. Pket előjegyzésbe vettük. A pluszlétszámot azért vállaljuk, mert átérezzük a családok gondját, és az is nagy segítség nekik, ha néhány órán keresztül biztonságos helyen tudják a gyermeküket.

Kisbusz kellene

A szolgálatvezető elmondta: reggel fél nyolctól fogadják a fiatalokat, akik számára a támogatószolgálat biztosít járművet. Gondot okoz, hogy csak egy gépkocsi áll rendelkezésükre, s így a gépkocsivezető és a kísérő mellett csak három gyereket tudnak egyszerre utaztatni. Ezért egy kisbuszra lenne szükség és akkor két fordulóval meg tudnák oldani a be- és hazaszállítást.

Naponta változatos programokat szerveznek a napközisek számára. Általában szabadfoglalkozással kezdenek, majd különböző fejlesztőfoglalkozások következnek. Rendeznek sportnapot, rendszeres a lelki gondozás, amely kiválóan segíti egymás és a környezet megértését. Minden hónapban köszöntik a születésnapjukat ünneplő társaikat. Nem maradnak el a kirándulások sem, jártak már a Vitnyédhez közeli Göbös-majorban, hamarosan pedig már távolabb, Bécsbe utaznak. Ellátogatnak az Alapfokú Néptánciskolába, részt vettek üzemlátogatáson, megtekintették Ángyán Csilla fazekasműhelyét. S ezek a programok óriási élményt adnak azoknak a fiataloknak, akik idejük nagy részét otthonukban töltötték.

Elfogadták őket

Bodáné beszélt arról is, hogy minden hónapban a harmadik csütörtökön nyílt napot szerveznek. Ilyen esetekben jelentősen megnő a létszám, mivel vendégül látják a kistérségben élő azon fiatalokat, akik kikerültek az iskolarendszerből és szinte nem tudnak kimozdulni a lakásból.
– Az itt lévő fiatalok rendkívül tiszta lelkűek – vélekedett Boda Imréné. – Közülük senki sem törekszik arra, hogy becsapja a másikat. Olyasmi nem létezik, hogy például egyikük több csokit venne magának, mint a másik. Örömünkre KisCsorna elfogadott bennünket. Amikor sétálunk, köszönnek az emberek, az autósok, kerékpárosok vigyáznak, segítőkészek. Ez igen jólesik a fiataloknak.

Bertalannétól megtudtuk még, hogy Magyarkeresztúron elkészült az időskorúak átmeneti gondozóháza. Megtörtént a műszaki átadás, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van. Ha megkapják a szükséges engedélyeket, akkor a jövő év elején megnyílhat a gondozóház, amely szintén a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó- és díjbevételt hoz a városnak

A beruházó szerint javítja a villamosenergia-ellátás biztonságát, emellett iparűzési és… Tovább olvasom