Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Nagy az érdeklődés a baconüzem gépei iránt

Június 27-től július 25-ig lesz nyílt a kapuvári húsgyár eladására kiírt pályázat második köre.
– A Magyar Közlönyben június 27-én jelenik meg a második pályázat a tavaly ősszel leállt, majd felszámolás alá került kapuvári húsgyárat működtető cégek vagyonára – tájékoztatta lapunkat Jendrolovics Pál, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa. A Kisalföldnek elmondta, másodszor is kísérletet tesznek arra, hogy lehetőséget teremtsenek a kapuvári üzem újraindítására.

– Sajnos a május elején kiírt első pályázat – érdeklődés hiányában – eredménytelenül zárult. Ezt a szakértők a magas árral, az ágazatban tapasztalható üzleti, piaci bizonytalanságokkal és a nehézkes banki finanszírozással magyarázták – jelentette ki Jendrolovics Pál, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa. Hozzátette: szakmai berkekben szinte bevett dolognak számít, hogy az első körös meghirdetéskor a befektetők nem indulnak, bízván abban, hogy a második körben olcsóbban jutnak hozzá a vagyonhoz. Jendrolovics Pál megjegyezte, a második körben is 2,2 milliárd forinttal indítják az árat, ám bízik abban, hogy tényleges jelentkezés esetén a hitelező bankok is bölcs mérsékletet tanúsítanak a mielőbbi újraindítás érdekében.

Gyár állott, most ˝fémhalom˝: Tavaly ősz óta nem dolgoznak a kapuvári üzemben, az idő múlásával csökken az esély az indításra, mondta Jendrolovics Pál.
Gyár állott, most ˝fémhalom˝: Tavaly ősz óta nem dolgoznak a kapuvári üzemben, az idő múlásával csökken az esély az indításra, mondta Jendrolovics Pál.

A felszámolóbiztos érdeklődésünkre megerősítette, az elmúlt hetekben már több új érdeklődő is járt a kapuvári gyárban. Köztük számos külföldi és több magyarországi középvállalat szakemberei is megtekintették az üzemet. A befektetőjelöltek megismert koncepciója a gyár újraindítására épül, ám Jendrolovics Pál utóbbihoz annyit hozzátett, a baconüzem gépeire nagyobb a tolongás. Ha eredményes lesz a befektetők keresése s lesz elfogadható ajánlat, akkor szeptember környékén a tranzakció akár le is zárható. Ha viszont most sem járnak sikerrel, letesznek az együttes értékesítésről.

– A gyárat esetleg újraindítani tudó befektetők mellett lenne némi mozgástere a helyi önkormányzatnak vagy a környékbeli vállalkozásoknak is úgy, hogy a gyár későbbi működését nem veszélyeztetnék, az értékesítést viszont megkönnyítenék – mondta Jendrolovics Pál. Ezek a vagyonelemek – a mintabolt berendezése (1 millió forint), a víztorony (50) vagy éppen a szennyvíztelep (15) – akár külön is megvásárolhatók.

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolója elmondta, a második körös pályázat esetleges eredménytelensége után már nem nagyon lát reális esélyt a kapuvári húsipar megmentésére.

– A törvényi előírások és a pénzügyi lehetőségek is az eljárás lezárásának irányába lökik a felszámolást. Bár kérvényeztük a bíróságtól a felszámolási eljárás zárási időpontjának év végéig tartó meghosszabbítását, azonban ez a gyár újbóli, együttes értékesítését már nem nagyon teszi lehetővé. Lassan már egy éve nincs érdemleges termelés és karbantartás az üzemben, így illúzió volna azt gondolni, hogy a szakmai befektetők nem kezdik előbb-utóbb elkerülni a gyárat – tette hozzá Jendrolovics Pál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkubátorház kezdő vállalkozóknak

Épületfelújításba kezdett a rábacsécsényi önkormányzat. Közösségi házat alakítanak ki, illetve… Tovább olvasom