Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Nagy a hajrá a választás előtt

Úgy tűnik, a települési önkormányzatok a lehetőségeikhez mérten „hajráznak” s minél több feladatot szeretnének elvégezni az október 20–án esedékes helyhatósági választásig.
Még nagyjából három hónap áll az önkormányzatok, a képviselő-testületek tagjainak rendelkezésére, hogy megpróbálják behozni az esetleges lemaradást és valóra váltsák azokat az ígéreteket, amelyeket négy évvel ezelőtt a választási kampány során – meggyőzően, vagy kevésbé hihetően ugyan, de – hangoztattak.

Közeledve a helyhatósági választáshoz, néhány rábaközi település polgármesterétől megkérdeztük: milyen fontosabb témák kerülnek terítékre a képviselő-testület hátralévő ülésein? A választás előtt hozzálátnak-e nagyobb fejlesztéshez, beruházáshoz, vagy éppen befejeződnek-e az ilyen munkák október 20-ig? Milyen állapotban adják át az önkormányzati kasszát a település új vezetőinek?

A beledi Szalai József szerint az elkövetkező hetekben a képviselő-testület ülésein a rendőrség munkájáról készült tájékoztató szerepel, a költségvetési rendelet első félévi végrehajtásáról tanácskoznak és megalkotják a választási bizottságot.
Három utcában az aszfaltozás, több helyen a kátyúzás fejeződik be a közeljövőben, az épülő sportcentrum készültségi foka pedig ötvenszázalékos. – A beledi önkormányzat kasszája nem lesz üres az új képviselő-testület hivatalba lépésekor – jelentette ki a polgármester.

Bősárkányban Szalay Imre elmondta: a községi képviselő-testület legfontosabb témája az önkormányzat féléves költségvetésének tárgyalása lesz. A beruházások közt megemlítette a belterületi utak felújítását 11,5 millióért, és az általános iskolában elvégzendő munkákat – tetőzetcsere és a régi épületszárnyon nyílászárók cseréje – 9,5 millió forint értékben. A gondozási központ részére pedig többfunkciós gépkocsit vásárolnak. Szalay Imre utalt rá, hogy a tavalyi pénzmaradvány meghaladta a 10 millió forintot. Várhatóan több mint 5 millió az idén is megmarad.

Mesterházy József Eneséről arról tájékoztatott, hogy a hátralévő testületi ülés legfontosabb napirendi pontja a költségvetés első féléves teljesítéséről készült beszámoló megvitatása lesz. A beruházásokat illetően befejeződik a csatornázás, a jelentősebb útfelújítás viszont csak ezután kezdődik. A polgármesteri hivatal rekonstrukciója – pályázati támogatásokkal – szintén megkezdődik. Mesterházy József szerint Enesén „jól áll" a kassza. A következő ciklusban új tornacsarnok épül a községben, melyhez jelentős önrész szükséges. A polgármester úgy vélte, a jelenlegi anyagi körülmények között az önkormányzat nyugodtan belevághat a beruházásba.

Szanyban – miként Tóth Károlytól megtudtuk – a képviselő-testület legnagyobb horderejű döntése a jelenleg közszemlére kifüggesztett településrendezési terv elfogadása lesz. A választás előtt befejeződik a 19 millió forint értékű útépítés. Ellenben a kerékpárút – amely 8 millió forintba kerül – valószínűleg nem készül el október 20-ig. Tóth Károly kifejtette, az önkormányzat kasszája – amelyben jól forgott a pénz – nem üresen várja az új képviselő-testületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári Napok

A IV. Kapuvári Napok rendezvénysorozata csütörtök este hat órakor kezdődik Pölöskei Sándor „A… Tovább olvasom