Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Muzsikusműhely Enesén

Az enesei kultúrház (hajdan az Enessey, majd a Tschurl család lakhelye) bejáratánál néhány napja márványtábla hirdeti: „Ebben a kúriában született 1932-ben Tschurl Károly.” A falu díszpolgára, az Enesei Zenei Műhely megalapítója gyermekkora óta a klasszikus muzsika szolgálatában él.
„ Annak ellenére, hogy már nem a családunké a másfél évszázados épület, most a termeket nyaranta betöltő Haydn-, Bartók-, Kodály-zene miatt jobban magaménak érzem, mint akkor, amikor itt laktam. Ugyan a szülőházam, de gyermekként nagyon zavart, hogy elszakított azoktól a korombeliektől, akikkel szívesen játszottam volna" – mesélte érdeklődésünkre Tschurl Károly, aki már az ötvenes évek elején, zenei szakiskolás korában kórust és zenekart szervezett Enesén. Származása miatt nem vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ezért egy ideig kétkezi munkásként próbált boldogulni, hogy utána „tiszta lappal" indulhasson a művészeti pályán.

– A főiskolán néhány lelkes társammal biciklis falujárást szerveztünk, zenét vittünk vidékre, mégpedig úgy, hogy az elhangzó darabok mellett beszéltünk a szerzőről, a stílusról és a korról is. Ígéretet kaptunk az akkori kultuszminisztertől, hogy támogatják mozgalmunkat. Ötvenhat elsodorta a terveket – emlékezett Tschurl Károly, aki majd öt évtizede Németországban él.

– Egy baráti beszélgetésen került szóba, hogy a faluturizmus egy sajátos formájaként nyaranta zenei kurzusokat kellene tartani a községben. Addig alakult az ügy, míg a kasseli székhelyű Nemzetközi Zenei Munkakör égisze alatt, a polgármesteri hivatal támogatásával megalakult az Enesei Zenei Műhely. A kezdeti egy-két turnus hamarosan négy-ötre növekedett. Óriási szerencsénkre néhány éve Medveczky Ádám karmester irányítja a kurzust. Az ő személye és türelme a garancia arra, hogy a jövőben is számíthatunk a főként Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező, sőt, visszajáró résztvevőkre.

Nemrégiben készült el az iskolaépülethez kapcsolódó hatalmas aula, ami akusztikai szempontból tökéletes, és arra ösztökél bennünket, hogy az elkövetkező időben próbálkozhatunk száz-százhúsz fős zenekarral, és így nagyobb művekkel, például jövőre, Bartók halálának évfordulóján a Magyar képekkel is.

„ Ezer kilométerre hazámtól sem felejtettem el Enesét. A nyolcvanas években egyre gyakrabban jártam itt: vonattal, autóval, sőt, olyan is előfordult, hogy kerékpárral tettem meg a hosszú utat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem volt pollenpályázat

Az országos parlagfűellenes kampány dacára az elmúlt hetekben egyre több panasz érkezett a… Tovább olvasom