Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Muzeológusok fakanállal

Fődíjként arany fakanalat nyertek a Csornai Múzeum munkatársai, akik ezúttal főzőtudásukról adtak szá- mot. Sikerüket a „Csornai töltött paprikás túrós galuskával” elneve- zésű népi ételnek köszönhetik.
Győztesek: Együtt az arany fakanalas csapat.
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén rendezte meg negyedik alkalommal a „Muzeológusok fakanállal" című programot. Megyénk múzeumai minden évben képviseltették magukat a rendezvényen. Ebben az esztendőben a Csornai Múzeum csapata a „Csornai töltött paprikás túrós galuskával" népi ételt készítették el a helyszínen, a süttöri tájházban lévő rakott tűzhelyen.

A főzőasszony Kovács Lajosné volt, munkáját V. Szalontay Judit, Németh Győzőné, Varga Lászlóné, Ráczné Lőrincz Ildikó, Kovács Tiborné és Süle Árpádné segítette.
– Az elkészített népi ételeket négytagú zsűri bírálta el, melynek két budapesti főszakács mellett tagja volt dr. Draveczky Balázs, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum főigazgatója és dr. T. Bereczky Ibolya, a házigazda intézmény főigazgató-helyettese – mesélte a csornai csapat kapitánya. V. Szalontay Judit nem titkolt örömmel számolt be arról, hogy a négyszáznál több népi étel közül az Arany Fakanál fődíjat, a vele járó oklevelet, a kristály vándorserleget és az ötliteres Unicumot a Csornai Múzeum nyerte.

A zsűritag elkérte a receptet

A főzőcsapat tagjai 40 adagot készítettek a speciálisan csornai ételből, melynek akkora sikere volt, hogy a rendezvény protokollvendégeit is azzal kínálták. Sőt, az egyik zsűritag főszakács – miután elkérte a receptet – megígérte, hogy egy fővárosi étteremben is elkészítik. A múzeum munkatársai szeretnék, ha a csornai vendéglátóhelyek étlapjairól sem hiányozna a töltött paprikás. A győztes gárda tagjai nem voltak szűkmarkúak, hisz az ételkülönlegesség mellé rábaközi perecet is felszolgáltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlsúlyos disznók, fogyatkozó türelem

Megállapodás ide, megállapodás oda, úgy tűnik, továbbra sincs nyugalom a sertéspiacon. A jószágok… Tovább olvasom