Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Művészetek Völgye - Rábaköz lakik az Ősök Házában

Rábaközi táncokkal, ételkülönlegességekkel és kulturális programokkal készülnek a helyiek a Művészetek Völgye programjaira.

A tavalyi sikeres bemutatkozás folytatásaként a Rábaköz ismét a Művészetek Völgyének vendége, a tájegység augusztus 1. és 3. között a taliándörögdi Ősök Házába (helyi katolikus plébánia) költözteti szellemi és tárgyi kultúráját. Tematikus napokon mutatkoznak be a vidék szakrális, gasztronómiai és népművészeti értékei. A civil kezdeményezésű rendezvényt a kulturális programok mellett könnyűzenei koncertek és szakmai műhelybeszélgetések színesítik.

A programok már a napokban megkezdődtek, amikor a kapuvári és vitnyédi táncosok képviselték Rábaközt Kapolcson. A hagyományőrző táncosok a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség meghívására utaztak a völgybe. A Muharay-udvar programján a szövetség által megrendezett szólótáncverseny díjazottjai, azaz a Fülöp Ferenc-díjas táncosok vettek részt. Kapuvárt és Vitnyédet összesen hat táncos képviselte. A rábaköziek megmutatták a rábaközi csárdás és ugrós szépségeit, és a csodálatos viseletüket.

Rábaköziek a Művészetek Völgyében: A kapuvári és vitnyédi táncosok már bemutatkoztak.
Rábaköziek a Művészetek Völgyében: A kapuvári és vitnyédi táncosok már bemutatkoztak.

A táncosok mellett a himodi önkormányzati cég jóvoltából a rábaközi gasztronómiával ismerkedhetnek a látogatók. Tóth István és csapata a Hanság zöldségeiből és gyümölcseiből készítenek tájjellegű ételeket, ám megjelenik a kapuvári böllérmáj is. A szakrális programokat az evangélikus egyházmegye alkotótábora, valamint a csornai premontrei rendház képviseli. A rábaközi kézműveshagyományokat Ángyán Csilla, Pantelics Angelika és Vargáné Molnár Zsuzsanna mutatja be a Művészetek Völgye látogatóinak. A könnyedebb műfajt a Hanság Big Band, a Fabula, a Vekker és Cserpes Laura képviselik, ám nem maradhat ki a Hanyi Táltoscsikók csoport sem, akik a magyar kézművesség rábaközi hagyományait elevenítik fel Taliándörögdön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap esti bállal Rábacsécsényen

Falunap lesz augusztus 3-án, szombaton a településen. Tovább olvasom