Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Művelődési központ lehet a kastélyban

Közel hatvanmillió forintból újítanák fel a beledi Barthodeiszky-kastélyt. Az épület adhat otthont a művelődési központnak és a kerítés is megszépül.


Ötvenmillió forintos pályázati forrásból kívánják megújítani a beledi Barthodeiszky-kastélyt. Az átalakítás során a belső részben egy nagytermet (a pályázatban úgynevezett integrált közösségi szolgáltatási tér) alakítanának ki és ide kerülnének a helyi művelődési központ irodái, funkciói is. Kilencmillió forintot pályázott meg a helyi önkormányzat a kastély kerítésének rendbetételére is.

– Az ötvenmilliós pályázat forgalmi adóját fizeti a városháza, a kastélybelsőben egy konferenciákra és kulturális műsorokra, de még színházi előadásokra is alkalmas nagytermet tervezünk kialakítani – mondta Tompáné Balogh Mária polgármester. A munkálatok jelenleg a tervezés fázisában vannak, ám a műemlék épület belsejében már megkezdték a feltáró munkákat.

Múlt és jelen: A Barthodeiszky-kastély fénykorában.
Múlt és jelen: A Barthodeiszky-kastély fénykorában.

A XVII. század első felében Beled földesura a nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy család volt. Nádasdy Ferenc országbírót 1671-ben a Wesselényi-összeesküvésben játszott szerepe miatt lefejezték és birtokait elkobozták (ekkor vették el a kapuvári birtokot is), ami a kincstár tulajdonába ment át. Nem sokkal később a galánthai gróf Esterházy család kapott adományt a falura vonatkozólag, a famíliának két ága volt birtokos Beleden.

 Napjainkban általános iskola működik és egy helytörténeti gyűjtemény található falai között.
Napjainkban általános iskola működik és egy helytörténeti gyűjtemény található falai között.

A grófi ág 1760 táján építette ki beledi majorját egy nagyméretű beltelken, amelyen – a mai kastély helyén – egy tiszttartói kúriát is emeltek. Az 1856-os kataszteri térkép a kúria körül kiterjedt majorságot tüntetett fel, a gazdasághoz egy malom is tartozott. Az uradalomnak Beled külterületén is volt két majorja, Józsefmajor és Borsosmajor. Esterházy (II.) Józsefnek nem született örököse, ezért halála után a birtokot a felesége, rátki és salamonfai Barthodeiszky Rozália örökölte.

Az 1847-ben készült összeírás még csak az Esterházy-féle kúriaszerű majorházat említette, a földbirtokos család a mihályi kastélyban lakott. A helytörténeti adatok szerint ez a majorház egy elöl pártázattal díszített, fűzfa kerítéssel övezett épület volt, amely mellett majorsági épületek és gyümölcsöskertek terültek el. A régi majorházat 1886-ban kezdték el lebontani és részben az alapjai felhasználásával Barthodeiszky Antal egy új kastélyt emeltetett. A rezidencia terveit Ludwig Schöne bécsi építész készítette, a kései historizáló stílusú, döntően neoreneszánsz formaelemeket tartalmazó lak 1890-ben készült el. A kivitelezést egy soproni vállalkozó végezte, a téglát nagyrészt Bécsből hozták, kisebb részben pedig a major téglavetőjében égették.

Az építkezés ideje alatt a Barthodeiszkyek a Vásártér utca felőli melléképületben laktak. Ebben később személyzeti lakásokat alakítottak ki, egy részében pedig boltot nyitottak. Utóbbit Háncs Vilmos kereskedő bérelte (képünkön).

Háncs Vilmos boltja, háttérben a kastély egy 1909-es képeslapon.
Háncs Vilmos boltja, háttérben a kastély egy 1909-es képeslapon.

Barthodeiszky Antal – ahogy a nép nevezte: Kis úr – nem érte meg új kastélyának elkészültét, a beköltözés előtt nem sokkal meghalt, az újonnan emelt kastélyba csak a gyászoló család tagjai költözhettek. A II. világháború végén a kastélyt kifosztották, majd az államosított épületben az 1950-es évek elején – a ˝múltat végképp eltörölni˝ akarók – gépállomást helyeztek el. Ekkor a park nagyobb részét is kivágták. Ettől datálható az épület állagának romlása is.

Később általános iskolát alakítottak ki a kastélyban, napjainkban is ezt a célt szolgálja és egy helytörténeti gyűjtemény is található falai között. A régi melléképületek közül több ma is áll, az egykori kastélyparknak már csak a maradványai láthatók.

(Források: Baranyai Lenke: Kultúrtörténeti böngésző a Rábaköz és Beled történetéhez; Virág Zsolt: Magyar Kastélylexikon, Győr-Moson-Sopron megye)

Olvasóink írták

 • 8. rick 2010. január 25. 07:59
  „Akkor tehát hagyjuk... :)”
 • 7. watchman 2010. január 22. 22:58
  „Mit gondoljak át?
  Miről beszélsz te egyáltalán?”
 • 6. rick 2010. január 22. 08:27
  „5.

  Ezt gondold át még egyszer. Ha nem megy, akkor inkább hagyjuk.”
 • 5. watchman 2010. január 21. 22:53
  „Ez mitől érdekes cikk?
  Az épület egy rom, ide nem ötven hanem ötszáz millió kéne.”
 • 4. rick 2010. január 17. 21:57
  „1.

  Számodra felesleges cikket felesleges kommentelned.”
 • 3. Lotta 2010. január 17. 13:31
  „Az lesz még csak érdekes, ha mindez meg is valósul...”
 • 2. LiamDevlin 2010. január 17. 12:33
  „Szerintem meg érdekes cikk!”
 • 1. watchman 2010. január 16. 22:22
  „Megint egy teljesen felesleges cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott pénzből lovas kocsi

Három elkövető kétszer tört be egy szilsárkányi családi házba tavaly. Összesen egymillió forintot… Tovább olvasom