Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Műsípálya épült az iskola udvarán

Műanyag borítású sípályát építettek a farádi iskola udvarán. A síoktatás hivatalosan is a tanterv része lesz, így minden helybeli diák tananyagként tanulhatja meg legalább az alapokat. Felvonót is építenek majd a pályához.

A megyében és talán a régióban is egyedülállóan műsípályát építettek a farádi általános iskolában. A téli sport oktatását a tantervbe is beépítik.

Úgy tervezik, mire a gyerekek végeznek a nyolcadik osztállyal, valamennyien megtanulnak síelni. A jelenleg harmincméteres pályájukat bővíteni is szeretnék, sőt, felvonót is építenek.

Az ötlet gazdája az intézmény testneveléstanára, Szabó Károly volt.

Miskolcról szerezte be a pályához szükséges műanyag borítást. A farádi gyerekek már most megszerették a léceket. Szabadidejüket is az iskola udvarán lévő pályán töltik és alig várják, hogy kötelező legyen a lesiklás.

A farádi gyerekek hamarosan kötelező tananyagként sajátíthatják el a síelés alapjait iskolájuk pályáján.
A farádi gyerekek hamarosan kötelező tananyagként sajátíthatják el a síelés alapjait iskolájuk pályáján.

Szabó Károly tanár úr már kezdő, acsalagi pedagógusként is síelésre buzdította a helyieket. Tizenöt éve került Farádra, itt is megszerettette, ˝meghonosította˝ e sportot. Sífutóléceket vásárolt az iskola, aztán néhány éve lesiklóléceket is beszereztek.

– A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy itthon, hóesés után használhatják a síléceket. Rendszeresen szerveztünk túrákat, de persze nem mindegyik szülő tehette meg, hogy befizesse gyermekét – mondta portálunknak Szabó Károly. – Éppen kapóra jött egy barátom jelzése, hogy Miskolcon eladó a műanyag sípálya egy része. Megnéztem, megegyeztünk és decemberben már a kialakításával is elkészültünk. Így egész évben használhatják a diákok. Ez a pálya arra jó, hogy a tanulók megtanulják az alapokat: fordulni, hóekében megállni, a sífelvonót használni. Úgy tervezzük, hogy kötelező tananyagként is felvesszük a síelést. Úgy látom, a gyerekeknek nem lesz ellenükre. Januárban egyébként annyi hó esett, hogy havas pályaként tudtuk használni.

A pálya jelenleg harmincméteres, százötven négyzetméter területű. Folyamatosan szeretnék bővíteni, szélesíteni, magasítani, a későbbiekben pedig szánkópályát és felvonót is építenének hozzá.

Szabó Károly hozzátette: tervezik tanfolyamok indítását és számítanak a környékbeli iskolák érdeklődésére is.

Olvasóink írták

 • 17. qeu 2010. február 10. 09:19
  „Pancser!
  Nem hobby szintről van szó, ez a fejlesztés úgymond fillérekbe került a valós ár töredékéért lett megvalósítva.
  Amit írsz aszerint csak az síeljen aki hegy mellett lakik, más ne. Nem értem ezt.
  Ebből adóaóan az ússzon, ahol van a településen uszoda. Ne akarjanak csornaiak és környékbeliek úszni, mert nincsen. Ezen beruházás minimálisan számolva is 1 tanmedencével 100 milliós nagyságrendű.”
 • 16. m.l. 2010. február 09. 22:21
  „-Gratulálok mindenkinek, és köszönöm, hogy ilyen lehetőséget adnak a tanulóknak. Külön köszönöm a tanároknak, és diákoknak, akik

  !!! HA KELLETT, KÉSŐ DÉLUTÁNIG CSINÁLTÁK A SÍPÁLYÁT !!!.

  -Valamint a sípálya azért van Sopronnál, mert arra alkalmas a vidék, Farádon azért van műsípálya, mert itt ezt lehet megvalósítani.

  1. Sajnos olyan világot élünk, ahol nincs felesleges pénz.

  2. Nem azért építették a sípályát, mert a pedagógus ezt akarta. Azért építették, hogy a gyerekek minél több sportot tudjanak elsajátítani sikerrel, és ha valaki tudni szeretné, igenis tudnak úszni a gyerekek, ezek mellett rengeteg dolgot megtanulnak a testnevelésórákon.

  Sajnálom az olyan embereket, akik nem lelik örömüket a máséban.

  Köszönök mindent.”
 • 15. pancser 2010. február 09. 20:17
  „13! Miattam Farádon azt csinálnak amit akarnak. Nem hiszem azonban és itt nem a konkrét esetről van szó, hogy tanári hobby szerint kéne a fejlesztéseket folytatni, a népesség egészsége érdekében. Program kéne amelynek alapján osztják a pénzt. Ám legyen sípálya de ott ahová való, a hegyek közé, talán Sopronban.”
 • 14. sad 2010. február 09. 18:59
  „A ma reggeli MTV Soproni Regionális Híradóban is beszámoltak az egyedülálló lehetőségről!
  Az említett adás itt megtekinthető:

  http://www.youtube.com/watch?v=oVZGwXG963Y”
 • 13. qeu 2010. február 09. 09:04
  „Pancser!
  Tényleg pancser vagy, ezen felül rosszindulatú és irigy!
  A szóban forgó pedagógusról és az általa végzett munkáról, csak akkor nyilatkozz, ha Őt ismered!
  Én ismerem, tanított! Csak jót tudok róla mondani.
  Amit tett az adott iskoláért pedig példaértékű. Kérdezz utána, hogy sílécek jelentős része kitől került az iskolához, ki szerezte a sípályát, stb. Utána irogass. A sielés nem presztízs kérdés, de ha annak tartod akkor javaslom a sielés árát, ami idén sem jelentős, költsd el cigire, kábítószerre, alkoholra, stb, mert bizonyos körökben ezek is presztízs jelentenek sajnos.
  Az úszásról: Szükséges, de hát medencét nem lehet szerezni, ember az építeni kell több tízmillióért, de ha te szerzel egy fedettet, amiben lehet úszásoktatást is csinálni és megfelel a feltételeknek, akkor Csornán is és ha akarad Farádon is csinálnak neki helyet, szükség esetén még az iskola területén is. Amúgy Csornán kellene lenni uszodának - mondjuk ki nyugodtan már termálunk sincs - és ide járnának a környékről uszótanfolyamra és uszodába, nem Celldömölkre, Jánossomorjára, stb.
  Teljesen normális dolog lenne, ha egyik településen úszást, a másikon sielést,. a harmadikon ... lehetne tanulni.
  Csornán építettek úgy 3 tornatermet az elmúlt 30 évben - ebből egyet pár éve -, hogy egyik sem szabbvány mértű.”
 • 12. pancser 2010. február 09. 08:38
  „Hobby, ambíció, a tanár úr úgy érzi e nélkül nem élet az élet. Ez olyan mint a magyar narancs. Kicsit zöld, kicsit savanyú de a mienk. Úgy tűnik őrült ötletekben nincsen hiány, sőt mi több pénz is van rá. Vajon tudnak-e uszni ezek a gyerekek. Az fontosabb lenne, akár honvédelmi szempontból is. Igaz sielni menni manapság bizonyos körökben presztízst jelent. Azt hiszem az ötlet mögött nem a sport, hanem ez áll!”
 • 11. qeu 2010. február 08. 16:34
  „Gratulálok elsősorban a pedagógusnak, másodsorban az iskolának!

  Rosszindulatú dolgokat pedig ne írjatok!
  Nem tudtok olvasni és reálisan értékelni! Itt a cél a sí megszerettetése és az alapok magas szintű megtanítása, semmi több, de ahhoz kell pálya és az is ami felvisz, mert "éles" helyzetben abból is ki kell tudnod szállni!
  Remélem - nem farádiként -, hogy sokan tanulják meg a környékről itt az alapokat!”
 • 10. kackac 2010. február 08. 13:40
  „Vazze, csak a lavina be ne temesse egész Farádot!
  kackac”
 • 9. carl 2010. február 08. 09:46
  „Szívből gratulálok Szabó Károly tanár úrnak az ötletéért, és hogy nem csak ötlet maradt, hanem megvalósította az elképzelését, ez egy igazán egyedülálló lehetőség! További sok sikert kívánok!”
 • 8. kiskovacs 2010. február 08. 00:27
  „hát ez nem semmmi........ műanyag sípálya.......... felvonóval .......... másfél méter magasban????????:-)))) hajrá!!!! ilyenekre legyen pénz!!!!”
 • 7. Freehill 2010. február 06. 14:09
  „#4, egyetértek! De ez a mondat nekem is kicsit újságírói túlzásnak tűnik: "alig várják, hogy kötelező legyen a lesiklás". Amint kötelező valami, rögtön nem olyan kellemes! Sajnos ilyen az ember :)”
 • 6. pancser 2010. február 06. 11:13
  „Ahogy Farádot ismerem, hegyes lankás vidék, a sok havas nap jó ötletté tesz a sípálya építésést. Nyilván az idegenforgalmi szempontból is jó lesz, hiszen jönnek majd a turisták a faluba hozzák a sok eurót. Ha az embernek jól megy mint gazdagéknak, akik az egyik szupermarket gondoláin keresztül átordítva tárgyalják meg a sielés örömeit, hogy lehetőleg mindenki hallja, ott elvárás a sielés. Hajrá Farád!”
 • 5. watchman 2010. február 05. 23:02
  „Végre egy iskola ahol semmi gond és
  rendben mennek a dolgok.
  A felesleges pénzt meg ilyen dolgokra költik.
  Úszni nem kéne megtanítani őket.
  /szerintem fontosabb mint a síelés/”
 • 4. antistar 2010. február 05. 12:24
  „Minden sporttevékenység nagyon hasznos a gyerekeknek.Fizikailag és szellemileg is fejleszti őket. Gratulálok!
  De ,hogy kötelező tananyag a sielés, az egy kicsit durva!
  Ezzel lerontani egy tanulmányi átlagot, ha mondjuk nincs tehetsége hozzá valakinek, ezt azért nem szabadna!
  Mint szabadidős tevékenység, szakkör vagy néha beiktatni tornaórára az igen, az úgy jó!”
 • 3. Goldman 2010. február 05. 10:18
  „Javaslom, hogy:
  1, tegyenek alá fóliát, hogy a fű ne tudjon kinőni, mert hát ugye nehéz lesz nyírni
  2, ne engedjék rá cipőben a gyerekeket”
 • 2. Axi 2010. február 05. 09:16
  „Szívből Gratulálok!”
 • 1. ildikoka79 2010. február 05. 09:00
  „GRATULÁLOK, NAGYON JÓ ÖTLET! KÖVETENDŐ PÉLDA LENNE!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefognak a megyei tejtermelők

A megyebeli nagyobb tejtermelők összefogva, érdekeiket közösen képviselve, napi 50–55 ezer… Tovább olvasom