Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Munkaszervezetek segítenek a jövőben

A statisztikai kistérségek területi kijelölése az elmúlt években megtörtént. A szakembereknek most az a feladatuk, hogy tartalommal töltsék meg a kistérségek tevékenységét.
Ferenczi László
A Miniszterelnöki Hivatal nyugat-dunántúli régiókoordinátora, Ferenczi László segíti a Rábaközben a kistérségi megbízottak munkáját. Ezenkívül a statisztikai körzetek hatékony működésének elindítása is a feladatai közé tartozik. A Rábaközben Csorna és Kapuvár központtal alakult ki a két statisztikai térség. A koordinátorral arról beszélgettünk, milyen lehetőségeik lesznek a települési önkormányzatoknak a jövőben, különös tekintettel hazánk európai uniós csatlakozására.

Törvénymódosítás

– A területfejlesztési törvény módosításával kezdődhet meg igazából az érdemi munka, melyre várhatóan jövő év első felében kerül sor – mondta Ferenczi László. – Akkorra tisztulnak le a statisztikai kistérségek végleges határai és akkor állhatnak fel a különböző munkacsoportok is. Jelenleg a települési önkormányzatok által kialakított kistérségi társulások működnek, de ezek között vannak területi átfedések, és olyan község is akad, mely egyik csoportosulásnak sem tagja. Ezen szeretnénk változtatni akkor, amikor a statisztikai körzetek szerepét erősítjük meg.

Több társulásban is

– Milyen szerepük marad a most is működő vidékfejlesztési társulásoknak?
– Ezek lényegében területi megkötés nélkül működnek, s egy-egy önkormányzat több társulásnak is tagja lehet. Az uniós követelmények viszont szigorúak. Például egy-egy területen az önkormányzatok csak egy jogcímen lehetnek kedvezményezettjei, vagyis az átfedéseket meg kell szüntetni. Ezek a kistérségi társulások ezután is fönnmaradhatnak, ha fenn tudják tartani magukat, ám azt tudni kell, hogy a központi, illetve az uniós támogatásokból kevésbé részesülhetnek. Erre a statisztikai térségben létrehozandó társulásoknak lesz elsősorban lehetőségük, melyhez a felállítandó munkaszervezetek nyújtanak segítséget számukra.

Feladatok átvállalása

– Hasonló munkaszervezetekről eddig nem lehetett hallani.
– Az elképzelés valóban új, a cél pedig az, hogy az önkormányzatok válláról némiképp levegyük a terhet, illetve átvállaljunk olyan feladatokat, melyekre nincs megfelelően képzett szakemberük, valamint infrastruktúrájuk. A munkacsoportok megalakítására, az infrastruktúra telepítésére a Miniszterelnöki Hivataltól lehet támogatást szerezni. Ennek feltétele lesz, hogy a statisztikai térség önkormányzatai valamennyien, esetleg zömében csatlakozzanak. Ez szintén a törvény módosításától függ. Azt hiszem, hogy a települések vezetői belátják, hogy saját érdekükben szükséges a csatlakozás.

Pályázatok, pályázatok

– Miben segíthetnek a munkacsoportok?
– Három-, esetleg öttagú szervezetekről van szó, melyekben magasan képzett, különböző szakterületeken dolgozó, nyelveket beszélő szakemberek dolgoznának. Feladatuk elsősorban a pályázati kiírások figyelemmel kísérése, a községekkel való kapcsolattartás és az önkormányzatok ellátása információkkal.
– Uniós csatlakozásunkat követően rengeteg olyan pályázat lesz, melyeket érdemes meglovagolni, hiszen ezen az úton olyan pénzek szerezhetők, melyek nagymértékben mozdíthatják elő a települések fejlődését. A tapasztalat az, hogy azok a községek, ahol agilis polgármester dolgozik, igyekeznek kihasználni a lehetőségeket, ott viszont, ahol a vezetőnek kevesebb az ideje, esetleg nem tudja nyomon követni a kínálkozó alkalmakat, nem történik érdemi változás. Ezen szeretnénk változtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretnék megállítani az átutazókat

Az elkövetkező években bőven lesz tennivalója Szilsárkány új polgármesterének. Zöld Péter vállalja a… Tovább olvasom