Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Munkásgyűlés a kapuvári húsgyár kapujánál - fotó

Szerda délelőtt rögtönzött munkásgyűlést tartottak a kapuvári húsgyár kapujánál.
A kapuvári Hús Zrt.-ből és a Bacon Kft-ből kiszervezett dolgozók az elmaradt fizetésükért érkeztek a gyárhoz.

Fotó: Turbók Attila
Fotó: Turbók Attila

A kiszervezett dolgozókat foglalkoztató makói cég és a húsgyár vezetősége több alkalommal is tárgyalt a kérdésről.

Olvasóink írták

 • 16. Vision 2012. szeptember 22. 20:02
  „JN!
  O.I. tényleg bizonyított többek közt Borsi-Hús-nál, FalcoTrade-nél és Pápán, mindegyik megszünt illetve a felszámolás szélére került. Pedig ezeken a helyeken sokkal magasabb beosztásban dolgozott, mint Kapuváron.
  Azért kiváncsi lennék arra, hogy az ott dolgozó emberek is ilyen lelkesek vele kapcsolatban. Én nem a szakmai hozzáértését vitatom, de húsipari védőszentet azért nem kéne csinálni belöle. A tulajdonosi érdek az első, ha egy vállalkozásból kiszedik a pénzt összeomlik, ez így működik.”
 • 15. jn 2012. szeptember 21. 20:50
  „No erről beszéltem én is mint Kishektor !
  Látom hogy van ahol a plafonig érnek a rovásírásos és cyril betűs kartonok (mellesleg azokkal a rosebbes rovásírással nekem kell a cimketervezőben bíbelődnöm) . Tahát piacok VANNAK !
  És igazad van Kishektor egy Orbán Imrének , Horváth Istvánnak , Kiss Gyuszinak stb...(lehetne folytatni a sort) , mondani sem kellett hogy miért kell fegyelmet tartani és mire kell odafigyelni az export vonalon . Erre utaltam a "kávészünet" jelzővel , vezetés és vezetés közt is óriási külömbségek tapasztalhatóak . Egy Orbán Imrét (és többet nem fogom emlegetni) bizony még ma is felkérnek hogy "gyere segíts.." , ezt nehezzen tudnám elképzelni a jelenlegi KapHús vezetés nagyrészéről , de bizonyítson majd az idő (rövidtávon sajna már bizonyított) .”
 • 14. kishektor 2012. szeptember 21. 19:51
  „Kedves Andianyu !
  Szeretném megjegyezni, hogy a piacon a húsipari termékeknek igenis óriási a kereslete ! különösen igaz ez az export piacokra ! DE ! hozzá kell tennem, hogy csak és kizárólag a kifogástalan minőségű termékek a keresettek.A közepes minőségű dömpingtermékekkel nem tudunk versenyezni , mert hiába csinálunk sz...r minőségű tertméket / 50 kg hús + 50 kg "víz " = 100 kg Sonka / nem tudjuk olyan olcsón előállítani mint azon versenytársak akik a mennyiség növelésével, gépesítéssel, automatizálással az élőmunkát minimálisra csökkentették.Ezért nálunk a sz..r is drága lesz ! Ezért az egyetlen kiút a piacfelé a kitűnő minőség ami sok élőmunkát tartalmaz, mert nem lehet - csak egy alacsony szintig - gépesíteni. A Kapuvári Gyár egyébként ezt az utat járta egészen addig /2002 ? / mig le nem térítették róla a jó Tulajdonosok !!! Nem győztük a termékek gyártását, csak az Orosz piacra előhűtött késztermékekből /bacon, májas,füstöl-főtt tarja, csülök stb / HETENTE 200 ,-to / 10 kamion / árú lett gyártva. Az export s a belföldi kereskedők napi szinten "veszekedtek " a termékekért ! A fagyasztott nyers termékeknél / csn.karaj, tarja, császár , comb stb / szintén verseny volt a Japán , Korea, Spanyol, Orosz, Olasz, stb. vevők közt. Mindenki kereste a Kapuvári Gyár termékeit s én azt mondom, hogy ezek a piacok ma is megvannak. Igaz nehéz volt , nehéz volt a különböző vevőknek megfelelni, de a szigorú rend s fegyelem ami akkor uralkodott a gyárban hozzásegített bennünket a problémák megoldásához ! A termékek minőségéhez még párosulni kell a vevő maradéktalan kiszolgálásának mindenkori biztosítása. Megfelelő mennyiség, rövid határidők, rendelések rugalmas változtatásának lehetősége, kommunikáció, vevővel kialakított személyes kapcsolat -nyelvtudás - , reklamációk intézése. Ezek mind az un. emberi tényezők tárgykörbe tartoznak s itt bukik meg sok cég !!!
  Azt írod Kedves Andianyu, hogy nincs piac - én azt mondom , hogy van piac ! Nem a piac változott, hanem a Gyár szemlélete s ezt a piac nem tudja tolerálni ! Gondolj bele mennyi nem teljesített megrendelés volt a közelmultban ? mennyi nem megfelelő minőségű termék jött vissza ? milyen minőségű termékeket gyártotok ? az exportra gyártott fagyasztott comb / 60,- to. / kálváriája, amiről kiderült , hogy + 10 - 15 % -ban hozzáadott vízet tartalmaz mennyire öregbítette a Gyár hírnevét ? / a Csalók ! mert ezek azok , még m indig itt dolgoznak !! /nem a pácolókra gondolok, hanem az utasítás kiadóiar / .Most abbahagyom, majd folytatom............... üdv.”
 • 13. Rbar 2012. szeptember 21. 10:30
  „Ide is beteszem a véleményem és amit tudok:

  A Zs. mögött álló tulajdonosi kör azért vette meg az üzemet (egy fillér nélkül), mert számítottak az Mfb-s pénzekre, ami aztán nem jött, ekkor döntöttek úgy, hogy ha nem megy mohamed a hegyhez, menjen a hegy mohamedhez.
  Az új tulajdonosok (narancsos beütés) előre megtervezett forgatókönyv szerint ilyen módodon akarták kikényszeríteni az állami pénzeket, ami be is jött nekik, nem véletlenül...
  Termeléscsökkentés, felháborodás, sajtóvisszhang, majd a kegyes segítség az üzemnek állambácsitól. Ezt kellett tenni, mert ha "csak úgy" tolták volna be a pénzt, túl snassz és átlátszó lett volna.
  Azért aki tisztában van a miértekkel, azt nehéz ám átverni tisztelt Zs. Úr!
  Vajon amikor a Kaiser üzemeit (250 dolgozó), vagy a Debreceni Hús vágóhídját (1400 dolgozó és állattartó gazda az agglomerációban) bezárták miért nem volt állami segítség?
  Megmondom: Azért, mert azt a pénzt nem a saját, hanem a szlovák befektetők zsebébe tették volna, ami ugye nem annyira kedvező.
  Sajnos el kell keserítsem a dolgozókat, ez a "jó hír" csak ideiglenes, (jó esetben) párszor telepumpálják állami pénzzel a céget, ami valami folytán sosem fog a büdzsében bent maradni és máris dejavu érzése van az embernek, mintha Bábolnát látnánk...
  A húsipari dolgozók szakszervezete (vicctársaság) pedig azt hiszi, elért valamit, de el kell keserítsek mindenkit, ebben a színjátékban csak bábok ők is. Egyébként is semmi értelme a HDSZ-nek, az elnök Brüsszelbe jár a minden bőrtől amúgy is megszabadított dolgozók pénzén, intézni meg semmit nem tudnak, nem is értem, hogy a kommunista utcanevekkel együtt miért is nem tűnt el ez a viccszervezet a rendszerváltáskor”
 • 12. jn 2012. szeptember 21. 09:00
  „Heheee , azt az 1x -i esetet míg élek nem mossák le rólam . Igaz mégegyszer olyan sofőröm tán sosem lesz :)
  Épp 1 hónapja futottam össze (a "sofőrömmel" , de ez így nagyon aljas :) , jót beszélgettünk , szintén A MEGBÍZÓNÁL .

  De komolyra fordítva a szót , másik posztban olvastam a "milliárdos áfacsalás a hússzektorban" című NAV szösszenetet . Először is fontosnak tartom megjegyezni hogy NEM A HÚSIPARBAN !! Hazárdírozó - ügyeskedő kereskedőknél IGEN . Teljesen kizártnak tartom hogy saját tulajdonú vagy akár vezető beosztásban felelős személy ilyen kockázatot bevállalna bármelyik megyei (de tán még országos) húsiparban is . Az ügy kezdetén ezért is lepődtem meg Árpi gyanusításán (de megjegyzem más húsiparosok is ezen véleményen voltak) , teljességgel butaságnak tartottam és tartom az ügyet . Szerintem ha van is ilyen "húsmaffia" , szinte kizártnak tartom a húsiparral történő összefonódását , logikátlan is lenne .
  Személyes véleményem , hogy mindennek a 27%-os ÁFA az okozója . Ha pl. 4-5% lenne az élelmiszer és élőállat ÁFA (mint másutt!), pillanatok alatt megszűnne a probléma . Csakhát az állam túl éhes ...”
 • 11. alekínyó 2012. szeptember 21. 07:59
  „No,kedves jn. Most már mi is kíváncsiak vagyunk,hogy ki vagy???”
 • 10. hunmohikan 2012. szeptember 20. 23:10
  „kedves jn

  megfejtettelek

  ildi "elárult". hívtalak is de ki voltál kapcsolva. mindenesetre nagy ember vagy, hiszakiért autót küldenek, oly neves sofőrrel...”
 • 9. jn 2012. szeptember 20. 20:59
  „Kedgves Andianyu

  Anno én a töltőben is dolgoztam és nem csak ott a, csontozóban is , képzeld akkoriban munka mellett levelezőn tanultam , soha nem bántam meg mert megtapasztaltam legalább élőben is a húsipart (utólag is köszönet érte Orbán Imrének akivel utána még sok helyen összehozott a sors) . És nem nem éreztem jól magam , hanem látták és tudták hogy tán máshoz is értek . Nem karolt fel senki . Oda mentem ahova hívtak , ha úgy gondolták rám van szükségük . Sem a Ringában sem másutt "puszi-pajtásom" soha nem volt .
  Hogy "nagyképú a modorom" , hmmm , talán úgy vagyok ezzel mint Hunmohikán , nem a modoromért kedveltek ....
  A kereskedelemhez nem értek , így el sem adhatom magam ezen a téren , +nem is szokásom . Én a tényeket fogalmaztam meg amiket látok . Másnak megy , egyeseknek meg nem (de beszélni tudnak róla) . De ha Te többet láttál és tapasztaltál és ráadásul ez esetleg a szakterületed biztos igazad lehet (?) .
  És a folyamatos képzés hiánya igenis nagyon sok helyen meglátszik (nyeltudásról nem is beszélve) , ebben EU-ban is sereghajtók vagyunk , ez tény .
  Ha ez mind BAROMSÁG ?? akkor mond el a Te véleményedet , aztán lesz miről beszélni .
  De azt hiszem ez most a kapuvári gyáron már úgysem segít .”
 • 8. Vision 2012. szeptember 20. 20:19
  „Megrendítő nézni ezeknek az EMBEREK-nek a kétségbeesett arcát! Nagyon szomorú ez az egész.”
 • 7. Andianyu 2012. szeptember 20. 19:16
  „Akkora baromságokat írsz jn,fogalmad sincs a sikeres értékesítés fogalmához.Ha végeláthatatlan piacok vannak,miért nem adtad el már a lelkedet más cégeknek,és fizetnének neked ügynöki jutalékot a SIKERES eladás reményében.Vagy miért nem jelentkeztél korábban?Örülök,hogy te nem tartasz kávészünetet,és ennyire nagyképű modorral illeted azokat,akik megveszve dolgoztak.Neked szerencséd volt annó,jókor,jó helyen,és olyan emberek között voltál,akik felkaroltak.Gondolom a töltőben nem volt jó a sorod.Ekkora baromságot még életemben nem olvastam.A cégvezetőkkel nyílván " nyelvtudás" hiányában nem értesz szót.”
 • 6. dfdd 2012. szeptember 20. 18:45
  „Térjetek meg a bűneitekből munka adók.”
 • 5. jn 2012. szeptember 20. 07:44
  „ÁÁÁ , sokkal egyszerúbb....
  Győrben a Ringánál is dolgoztunk együtt (bár engem hamar "elrabolt" az Arago Ceglédre ahol K.Zolival /oszlopos kollégáddal/ is dolgoztam) , Kapuvárott is , tán még BorsiHúsnál is találkoztunk anno .
  Elég ennyi ? + a monogramm is segíthet a nicknévben :)”
 • 4. hunmohikan 2012. szeptember 19. 23:21
  „de lehet ferenc is”
 • 3. hunmohikan 2012. szeptember 19. 23:18
  „Hát, feladtad a leckét. reggelre tán megfejtem Ki vagy. de ez nem biztos, három emberre gondolhatok, egyre nagyon erősen, de akkor az a gyár miért maradt ki? a név egyébként István lenne, de ez nem biztos”
 • 2. jn 2012. szeptember 19. 20:56
  „szia Hunmohikán (figyelted NAGY betűvel ! konzekvensen...)

  visszaolvastam mindent ami most aktuális, és a bejegyzéseidet is .
  szomorú hogy itt állunk , bár én személy szerint csodáltam hogy eddíg is még ment ....
  és egyetértek a kezdőbetűs játékoddal is .
  Mi (többek közt Te , és én is) azért láttunk egy s mást a magyar húsiparban nem mint egyesek . Saját szakmám kapcsán bejártam Ringát . Kaposvárt , Carnex-et , Piniéket , kicsit tán Picket , Nádudvart, Orosházát stb... + sok kisebb üzemet is . És tán láttuk együtt a Carnex összeomlását is és sajnos sok más húsos birodalom végjátékát . Sajnos ez itt kapuvárott kezd arra hasonlítani . Valahol 2000 után mentek félre a dolgok , mikor rentgeteg hazárdírozó jelent meg ezen a területen nem ?.
  De mi legalább tudjuk hogy mikor kell NEM-et mondanunk a hazug IGEN helyett . Olsavtam pl. zs. úr Kisalfödnek adott aug15.-ei interjúját , keleti piacok stb... , tudod mi a gond ezzel , hogy ezt már évek óta mondják , nem mondani kell meg kell csinálni . Az előbb felsoroltak közül van aki meg is tette SIKERREL , saját szememmel látom hogy végeláthatatlan piacokat lehetne kiszolgálni !
  És legalább szakmámban jó látni , hogy azért a húsipar is fejlődik ám , mégha ezért külföldre is kell vállalni munkát , de lagálább nem ragad le az ember az évtizedes technilógiáknál . Sajna sok-sok vezetőnél látom a tanulás terén mutatott évtizedes kávészüneteket , néha magyar létemre nem értünk szót magyar cégvezetőkkel . Bizony az EU-ban is és a világpiacon is fel kell kötni a gatyát !!!
  Más : a Facebook-os jelszófelejtésed azért elég ciki volt , (nem vállaljuk feltörését még neked sem :)
  menj inkább át a Google+ ra ott engem is megtalálhatsz (+GTalkon) úgyis az lesz a trendi , bár Mi még tán telefonon is fel "merjük" egymnást hívni :)
  Egyébként meg kitartás ....”
 • 1. hunmohikan 2012. szeptember 19. 18:01
  „hát, remélem azért erről többet is olvashatunk majd. egyébként a Kisalföld tudósítója nem hallotta a sertéstermelő gazdák képviselőjét, mert akkor ment fel a makói vállalkozókkal valakikhez. a cég menedzsmentje általános fogalom, bedecs a vezérigazgatóságról lemondott, ( sose volt az ) még igazgatósági tag, de az igazgatóság harmadik tagja jól látszik a fényképen, be nem engedve kint a dolgozók közt! Tisztességes, becsületes emberek közt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapasztalatgyűjtés a biogázüzemhez

A csornai polgármester szerint nagy esélye van annak, hogy biogázüzemet létesítsenek a városban. Az… Tovább olvasom