Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

˝Múltunkat a gyár széthordói sem vehetik el tőlünk˝

Már a húszas évektől nyugatra szállították a kapuvári húsgyár termékeit. A cég egykori üzemvezetője szerint a kapuvári gyár erőssége az ott dolgozók tudásában rejlett.

Egy közel kilencvenéves gyár bezárása legalább annyira érzékenyen érintheti az ott dolgozókat, mint bármelyikünk rokonának, ismerősének a halálhíre. A kapuvári húsgyárról szóló – amúgy is szomorú – beszélgetésnek némi melankolikus hangulatot adott az a több mint kilencven tő rózsa, melyek között leültünk emlékezni az egykor szebb napokat látott húsgyárról Orbán Imrével, a gyár egykori üzemvezetőjével. Az országszerte elismert szakembernek már csak egy kis húsfeldolgozója révén van kapcsolata szakmájával, pedig a kapuvári gyárban nem volt dolgozó, aki ne néhol ijedten, néhol kevésbé ijedten emlegette volna „az Orbánt". Az egykori üzemvezető, hasonlóan sokakhoz, egész családján, több generáció által volt jelen a húsgyárban. Ott, ahol a fénykorában ezer-ezerkétszáz ember is dolgozott.

Felvételek a múltból: a húsgyárban az üzem fénykorában ezer-ezerkétszáz ember is dolgozott.
Felvételek a múltból: a húsgyárban az üzem fénykorában ezer-ezerkétszáz ember is dolgozott.

– Először is részvétemet fejezzem ki a napjainkra minden szinten lerabolt gyár iránt – kezdte Orbán Imre. Az egykori vezető szerint az 1924. január 21-én, Esterházy alapította kapuvári üzem 1998-ban érte el működésének csúcspontját. Ám a kétezres évek elején már láthatóak voltak a hanyatlás jelei. A vég szerinte 2003-ban már bizonyossá is vált.

– Én azonban ott kezdeném, hogy a hercegi húsgyár már a ’20-as évek végén Amerikába szállította a dobozolt sonkát, hiszen a hercegnek is az volt a meglátása, hogy csak minőségi termékekkel szabad a piacra lépni – mondta Orbán Imre. A magas kapuvári minőséget még a ’30-as, válságos években és a ’45 utáni államosítást követően is tudták tartani.

– Ez volt az üzem erőssége. Az a generációkon átívelő szakmai tapasztalat, mely a ’70-es években is a piac vezetőjévé tette a sonka- és a bacongyártás, később pedig az egyedülálló tubusos májas révén – tette hozzá a húsipari szakember. Kiemelte, a kapuvári minőséget mi sem jellemzi jobban, mint hogy Angliába 1973-ig szállíthattak a kapuváriak, 1968-tól pedig az amerikai piac mellett a világ majd száz országában ismerhették meg az itteni sonka vagy bacon ízét.

– Talán sokan meglepődnek most, de azt kell mondjam, éppen a magas minőség volt az, ami végül a bukásunkat is okozta – mondta Orbán Imre. Részletezte: az elmaradt fejlesztések miatt a kiváló termékekből nem tudtak annyit gyártani, ami elég lett volna a belföldi és külföldi piac ellátásához e termékekkel. Így a konkurencia is megkezdhette a kapuvári, amúgy piacvezető áruk gyártását.

A felvételen Orbán Imre.
A felvételen Orbán Imre.

– Ha olyan erősek lettünk volna a rendszerváltáskor, amivel a lehetőségeink kecsegtettek bennünket, egész máshogy alakul a kapuvári húsgyár sorsa a kétezres évektől is – mondta Orbán Imre. Hangsúlyozta, az évtizedek alatt megszerzett tudást nem védték meg. Már akkor sem, amikor 2003-ban a Leisztinger-féle bontásnál a nagyvállalkozó elvitte a gyártási technológiákat, a termékeket és a jól csengő kapuvári termékneveket is.

– Az erősségeitől megfosztott üzemről már akkoriban lehetett tudni, hogy csak az amúgy is csökkentett vágásból és darabolásból nem lehet megélni, Román Gyula is csak ideig-óráig tudta komoly kölcsönökkel fenntartani – 400 dolgozóval – az üzem működését – tette hozzá az egykori üzemvezető. Úgy véli, a kapuvári húsgyár nem tavaly ősszel, hanem már 2003-ban leállt, csak még nem vették észre.

– A gyár utolsó éveiről pedig nem is szeretnék beszélni, nem hiszem, hogy ebben a helyzetben már bármit is lehetett volna csinálni – fogalmazott Orbán Imre.

– Többekkel egyetemben már 2003-ban egy éjszakán könnyeztünk, mikor a betonalapról vágták le a gépeket, és nem volt kellemes az azóta eltelt idő sem – mondta. Keserűen tette hozzá, a kapuvári és környékbeli emberek a húszas években még mezítláb, cipő nélkül is felépítették Esterházy hercegnek ezt a gyárat. Szomorú, de várhatóan a dózerek fogják végleg lezárni a 89 éves történetet. Orbán Imre napjainkban az egyik közösségi portálon gyűjti a szebb napokról szóló fotókat, „hiszen a múltunkat a gyár széthordói sem vehetik el tőlünk".


Olvasóink írták

 • 7. hsanyi 2013. augusztus 04. 09:17
  „A munkások tavaly augusztusi és szeptemberi bére még most sincs kifizetve, de nem is beszél róla senki,pedig azért megdolgozott a melos.Arrol a kiszervezési bűncselekményről nem akar beszélni senki,pedig azzal szerződéssel rabszolgásítottak százhúsz embert,azt a szerződést valaki elsumákolta pedig a munkások pénzén ügyvédileg ellenőriztetve lett,azt valaki eltüntette,és még a szakszervezeti maradék vagyonról sem tudni semmit,vagy azt elköltötte valaki,vagy megkapta valaki.Arrol sem tudni semmit hogy a bűncselekményt elkővetők ellen milyen eljárás folyik,vagy haveri alapon megoldják.Reméljük egypáran ez ügyből kifolyolag otthonukban összetörtek minden tükröt.”
 • 6. hsanyi 2013. augusztus 03. 22:15
  „Az Eszterháziak felépítették a szarháziak meg tönkretették a gyárat a segítőjük meg jó állást kapott nyúgdijasként is. A melós meg majd mehet közmunkára jutalomból.”
 • 5. egyapuka 2013. augusztus 01. 18:17
  „<moderálva>”
 • 4. Goldman 2013. augusztus 01. 08:16
  „csatlakozom jn hozzászólásának második részéhez. Röhej ez a túlzott reklám.”
 • 3. Andianyu 2013. július 31. 18:30
  „Köszönet azoknak,akik életben tartják ezt a helyzetet,de hol is vannak a hatóságok?”
 • 2. jn 2013. július 31. 17:56
  „Mintha csak a Lacit látnám a képen :)

  A szerk.-nek : a felső banner reklám sáv miatt Chrome browserrel szinte lehetetlen bejelentkezni . Webes programozó igazán megcsinálhatná normálisan is , mondjuk bezár ha nem érdekel stb... de így borzalmas !!!!”
 • 1. Szabra 2013. július 31. 15:44
  „Talán a gond ott van, hogy a múltunkat ugyan meghagyták nekünk a gyár széthordói ( a többi húsgyárral, tejüzemmel, növényolajgyárral, baromfifeldolgozóval, stb., együtt ) de a jövőnket és az unokáink jövőjét sajnos elvitték, ami már nem megbocsájtható !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mangalica: háztájiban ideális

Ma Magyarországon 142-en foglalkoznak mangalicatenyésztéssel. Tovább olvasom