Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Működési válság előtt a művészeti iskolák

Kapuvár, Csorna - A rábaközi iskolák vezetői szerint működésük határán mozognak, egyéb források bevonása pedig a válság miatt kérdéses. A gyermeklétszám évek óta stabil.

Az egy tanulóra eső állami normatíva ötvenkilencezerről alig harmincnyolcezerre csökkent az utóbbi három évben a művészetoktatási intézmények esetében.

Stabil gyermeklétszámról, ám emellett csökkenő állami normatívákról beszélnek a rábaközi művészetoktatási intézmények vezetői. A szakemberek úgy vélik, iskoláik a működés határán állnak, annak ellenére, hogy európai felmérések szerint az ilyen iskolákban tanuló gyermekek az általános iskolában is jobban megállják a helyüket, kevesebb a problémás magatartású diák a táncolni vagy zenélni tanulók körében.

A fenntartáshoz a szülőknek is erőfeszítéseket kell tenni.
A fenntartáshoz a szülőknek is erőfeszítéseket kell tenni.

– Kénytelenek vagyunk jobban a szülőkre és a pályázati pénzekre támaszkodni, ám lassan egyre több szponzor bevonása válik szükségessé ahhoz, hogy az iskola zavartalan működését biztosítani tudjuk – mondta portálunknak Csitei Gábor, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kapuvári vezetője. Kijelentette, három éve egy gyermekre ötvenkilencezer forintot fizetett az állam olyan intézményekben, melyeknek kiváló minősítése van, ám ez az összeg idén vélhetően harmincnyolcezer forintra csökken. Ezáltal emelni kell a térítési díjakat is, ami ismét csak a tanulók szüleinek pénztárcáját apasztja. – Szerencsénk van talán abban, hogy vidéki iskoláinkat (Mihályi, Kisfalud) a helyi önkormányzatok valamennyi pénzzel segítik, ez teszi lehetővé, hogy a szükséges versenyekre elutazzanak a diákok – mondta Csitei Gábor.

Az idei tanévnek 280 diákkal indulnak neki, ez a szám évek óta stabil Kapuváron. A beiratkozás napjainkban is tart.

A gyermekek zenetanulása egyre több szülői segítséget igényel.
A gyermekek zenetanulása egyre több szülői segítséget igényel.

Hasonlóan nyilatkozott a csornai Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, Lengyel Sándor is. Mint mondta, iskolájukba 220 tanuló iratkozott be az idei tanévben, ám még várnak jelentkezőket. – Létszámunk nekünk is évek óta stabil, ám ahogy kapuvári kollégám említette, a normatívák csökkenése bizony lassan a működést veszélyezteti – mondta Lengyel Sándor. A csornaiakat a pályázati pénzeken felül a helyi önkormányzat is támogatja, a tíz hónapon keresztül fizetett, havi százötvenezer forintot az iskola épületére és dologi kiadásokra fordítják. A szülők évente két részletben huszonnyolcezer forintot fizetnek csemetéik után, ám még ezek a források sem elégségesek a zavartalan működéshez. – Vannak olyan rendezvények – többek közt a jövő heti, szekszárdi találkozó –, amelyekre kötelező elmenni, hiszen a szakma országos krémjén felül előrelépési lehetőségeket is tartogatnak az ilyen jellegű fesztiválok – fogalmazott Lengyel Sándor. Ezt még kigazdálkodják a költségvetésükből, ám további rendezvényekre csak külső támogatással lesz lehetőség. A szakember zárásképpen kijelentette, ahogy a régiek mondanák, a helyzet még kezelhető, de ennél rosszabb ne legyen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a csornai fürdőt üzemeltető céget?

Felszámolják az osztrák tulajdonban lévő, az elmúlt években jelentős tartozásokat felhalmozott, a… Tovább olvasom