Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Műhelyből múzeum lesz

A gyékényfonás egykor szinte egész Bősárkány számára biztosította a megélhetést, ma már alig foglalkoznak vele.
A 65 éves Kollár Jenőné Elvira néni a gyékényfonást ötvenöt éve gyakorolja. Megtudtuk tőle, hogy Bősárkány valamikor halászfalu volt, hatalmas nádassal a környékén, amiben jó minőségű gyékény is nőtt. Ebből kezdetben a katonacsizmákra készítettek külső védőburkot. Később a háziipari szövetkezet értékesítette a termékeket nemcsak itthon, de Hollandiában és Belgiumban is.

Innen nem jártak el

– Egyetlen nő sem járt el innen dolgozni. A kosárfonásból élt a falu, sokkal jobban, mint most. A kifogástalan minőségű alapanyagért bejárták az egész országot... Aki az 1940–50-es években bejött Bősárkányba, azt láthatta, hogy minden ház körbe van kerítve gyékénycsomókkal.

„ Ha valamit kitalálok..."

Elvira néni az idők folyamán tovább színesítette a gyékényfonás palettáját, olyan tárgyakat is megfont, amiket még senki más őelőtte: kaspót, padlóvázát, tálcát, kenyértartót, mózeskosarat, karácsonyfadíszeket, (hordható) papucsot, kalapot, sőt, baseballsapkát is. Legutóbb pedig a magyar címert.

– Rengeteg látogató jön hozzám: óvodások, iskolások, egyetemisták, nyugdíjasok, de voltak már a műhelyemben osztrák és cseh turisták is. Nem tudok annyi holmit készíteni, ami el ne fogyna. Papucsokat például százával lehetne eladni – meséli az asszony. Ám így sincs, aki iparszerűen továbbvinné a mesterséget. Pedig Elvira néni szerint megérné a fáradságot: ha valaki komolyan foglalkozna a gyékénnyel, jól megélhetne belőle, hiszen a természetes anyagokra manapság nagy a kereslet. „Sokan jönnek hozzám, főleg óvónők, akik szeretnék elsajátítani a technikát. Én segítek is nekik szívesen, de a beszerzés nem könnyű munka."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízdíj marad, a csatorna drágul

Nem döntött a szemétszállítás díjának emeléséről csütörtöki ülésén a csornai képviselő-testület. Az új árról újra egyeztetnek a Rekultívval. Többet kell viszont fizetni a szennyvízelvezetésért, ugyanakkor az ivóvízdíj nem változik. Tovább olvasom