Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Mosonban folytatja a plébános

Kapuvár - Augusztus elejétől Mosonban folytatja munkáját a kapuvári plébános.

Kapui Jenő az utóbbi négy évet töltötte a városban és a helyiek szeretete kíséri következő állomáshelyére, ahol egy új templomot épít a híveknek. A Kisalföldnek a rábaközi városban szolgált éveiről beszélt.

Hogy és hol kezdődött egyházi karrierje?

– A Rábaközben, Osliban születtem 1952-ben, majd első állomásként 1979-ben káplánnak jöttem Kapuvárra. Akkor kilenc évet töltöttem itt és elsősorban gyermekekkel és fiatalokkal foglalkoztam. Szeretek a gyermekekkel törődni, hitoktatást, éneket tanítottam nekik, de jártam ki idősekhez és a kórházba is. Szany volt a következő állomás, oda 1987-ben kerültem, ahol tizenhat évig voltam plébános. Kapuvárra négy éve, a püspök úr kérésére jöttem vissza plébánosnak, az itteni egyházközség vezetőjének címzetes kanonokként.

Mi az, amire a legbüszkébb kapuvári évei alatt?

– Nem szívesen használom azt a kifejezést, hogy büszke. 

Úgy tudok visszanézni az itt töltött évekre, hogy azokat a talentumokat, amelyeket a jó Istentől kaptam, azokat kamatoztattam.
– Egy pap munkája nagyon sokrétű és általában úgy ítélik meg, hogy mennyit és mit épített. Elmondhatom, hogy plébánoséveim alatt több templomot is tataroztak ottlétem során, ezek képeit a mai napig őrzőm a plébánia falán. Több helyre bevezettettem a villanyfűtést, orgonákat javíttattam, de én a lelkipásztori munkát tartom előbbre valónak. Ez természetesen nem mérhető, ám a betegeim vagy a hívek szeméből sokszor sugárzott felém a megbékélés vagy a hála. Az sem mellékes, amikor azokat látom viszont a templomban, akik buzdító, hívó szavamra tértek meg. Végül is ezek a célok azok, amiért én pap lettem és azóta is dolgozom.

Kapott visszajelzést munkájáról a hívektől?

– Amióta nagyobb nyilvánosságot kapott a távozásom híre, azóta több a visszajelzés a kapuváriak részéről. Nyolcezer lélek tartozik hozzám, nem ismerem mindenki véleményét, de aki az utóbbi hetekben, napokban beszélgetett velem, a sajnálkozását fejezte ki távozásom hírére. Köszönöm a helyi híveknek a hozzám való bizodalmukat.

A búcsúztató e hét vasárnapján lesz Kapuváron, mi lesz a következő
állomás?


– A püspök úr kérésére a Lajta-parti város mosoni részére megyek plébánosnak. Elődöm egy kárpátaljai misszióban vesz részt. A papot nem egy település, hanem az egyházmegye szolgálatára szentelik, a feljebbvalóm úgy látja, Mosonban nagyobb hasznomat veszik. Erről már tavasszal döntés született, amit én elfogadtam és szeretettel megyek a mosoni hívekhez.Ott több fontos munka is vár, ám talán a legfontosabb feladatom lesz az újrónafői templom felépítése, mely elé nagy várakozásokkal nézek.

Távozásával nemcsak a plébános személye változik Kapuváron, de már elkezdték az új plébánia építését is. Hol tart a munka?

– Az új, a Szent Anna-templom mögött épülő plébánia építésére több pályázat is érkezett, döntés majd augusztusban születik e kérdésben. Még négy évvel ezelőtt kaptam a feladatot a jelenlegi épület felújítására, ám a szakemberek szerint üdvösebb lesz egy új építése, már csak a régi épület műemlék jellege miatt is. Akkoriban elkezdődött a tervezés, a tervek és az építési engedély megvan, júniusban meghirdettük a pályázatot, majd az öt beérkezett ajánlatot most hétfőn vettük át. Az új épületben helyet kap a lelkipásztorok lakásán és irodáján kívül egy könyvtár és több közösségi helyiség is, hiszen a plébánián több imaközösség és énekkar is működik. A kivitelező személyéről az új plébános vezetésével az egyházközség képviselő-testülete fog dönteni valamikor augusztusban.

Mi lesz a régi épület további sorsa?

– Több ötlet – közte egy egyházi óvoda létesítése – is felmerült, ám erről szintén az előbb említett grémium dönt a későbbiekben. Bár a városban több pletyka is közszájon forog, az egyház nem szándékozik lebontani ezt a plébániát. Úgy vélem, a műemléki hivatal sem adná áldását egy bontásra.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telek egy forintért is

Rábakecöl - A ház használatára országos pályázatot írt ki a testület, melyre két tucat ajánlat is érkezett, a győztes, elsősorban több kisgyermekes családról rövidesen döntenek a képviselők. Döntésükben figyelembe veszik a betelepülni vágyók szakképzettségét is. Ahogy a polgármester mondta: a munkanélküliek táborát nem szeretnék tovább növelni. Tovább olvasom